Jablečný víkendový koláč - vláčný

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 41
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 180
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový pudink - sypký
    • vanilkové aroma dle chuti
    • 1,5
      lžička citronová kůra
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 180
      g máslo nebo Hera (změklé)
    • 1
      ks žloutek
    • 200
      g zakysaná smetana nebo smetanový jogurt
  • Dále
    • 1
      kg jablka oloupaná, hrubě nastrouhaná
    • 1
      ks bílek
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 3
      hrst mleté vlašské ořechy nebo jemně nasekané, cca 2 -
  • Dle chuti
    • strouhaný kokos
    • rozinky
    • vlašské ořechy
    • skořice - mletá

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší). Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.
2
Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice...).
3
Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou. Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.
4
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme. Pokud máme rádi sladké, můžeme ještě před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem.
5
Pokud máme raději kokos než ořechy, můžeme po natření bílku posypat kokosem a vanilkovým cukrem.
6
U nás krájíme koláč většinou ještě vlažný :-), je vláčný hned po upečení.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    17. 10. 2016 08:22

    Sklízela jsem jednu pochvalu za druhou, je výborný :) Cukru jsem dala jen 100g a stačilo ;-)

  • Renata Pickova
    Renata Pickova |

    26. 9. 2016 17:54

    Je to vyborny vlahy kolac co nikdy nevydrzi moc dlouho :D. Muzu jen doporucit.

  • Katka
    Katka |

    25. 3. 2016 12:54

    Máme ještě hodně jablek a tento koláč jsem dělala dnes už podruhé a rovnou dvakrát. Je výborný. Pár kousků zbylo i na další dny a koláč se zdál snad ještě lepší! :-)

  • Katka
    Katka |

    15. 3. 2016 11:25

    :-) Tak jsem potřebovala něco upéct z hladké mouky a jablíček a tento recept mě zaujal. Našla jsem doma dokonce všechny suroviny (chyběla mi jen půlka kypřicího prášku - nahradila jsem jedlou sodou, vlašské oříšky nahrazeny lískovými). S těstem se opravdu výborně pracuje, nelepí se na váleček a výsledek byl vynikající... nestihl ani pořádně vystydnout!!! :-P

  • Míla
    Míla |

    3. 2. 2016 14:07

    Dnes jsem pekla tenhle koláč podruhé a do jablek jsem zamíchala rozmrazenou rebarboru. Vynikající O:-)

  • MartinaPU
    MartinaPU |

    23. 10. 2015 17:47

    Výborný koláč, s těstem se výborně pracuje, nelepí se a je to jednoduché, zvládne i začátečník

  • MartinaPU
    MartinaPU |

    23. 10. 2015 17:47

    Výborný koláč, s těstem se výborně pracuje, nelepí se a je to jednoduché, zvládne i začátečník

  • Andrea
    Andrea |

    16. 10. 2015 18:56

    Na rozdíl od jiných válených těst, které jsem zkoušela s tímhle nebyl žádný problém a práce s ním byla na jedničku. Koláč je super :-*

  • M. Čápová
    M. Čápová |

    12. 3. 2015 12:54

    Koláč je vynikající a velmi jedlý hned po upečení :) přesně tak jak se píše.

  • Jitka Šusterová
    Jitka Šusterová |

    5. 10. 2014 15:49

    Koláč je bezvadný a těsto perfektní. Určitě brzy upeču znovu!!

  • marta
    marta |

    20. 3. 2014 14:20

    víkend nevíkend, peču furt. kdyby byla každá buchta jako tahle tak se od trouby neutrhnu :-D

  • Holubová
    Holubová |

    2. 2. 2014 14:43

    Tenhle koláč musí chutnat všem, kdo rádi jablíčkové buchty. Vypadá velmi dobře a přitom není vůbec těžký. Těsto se dobře válelo, netrhalo se a šlo dobře přenášet. Sypala jsem taky oříšky a kokos jsem dala dovnitř. Při pečení to tu vonělo jak o vánočním pečení cukroví. Doporučuji vyzkoušet, já jsem nadšená.

Další doporučené recepty: