Gazpacho - zeleninová polévka zastudena

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: 4 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks cibule
    • 4
      stroužek česnek dle chuti 3 -
    • 800
      g rajčata oloupaná - masitá, cca
    • 1
      ks okurka salátová - oloupaná
    • 1
      ks červená paprika
    • sůl - nejlépe mořská
    • pepř mletý dle chuti, není nutný
    • olivový olej - velký panák
    • červený vinný ocet dle chuti
    • cukr - není nutný
    • citronová šťáva dle chuti - není nutná
    • bílá veka - několik plátků, dle hustoty polévky - není nutná
  • Na dozdobení, dohotovení:
    • krutony z bagety nebo chleba
    • olivy
    • posekané bylinky - čerstvé
    • zelená paprika bez semínek
    • prosciutto
    • cibule
    • led - není nutný, pokud je polévka řádně vychlazená
    • rajčata bez dužiny, drobně pokrájená
    • olivový olej
    • česnek - rozetřený

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oloupanou cibuli, česnek, rajčata, okurku a červenou papriku (bez semínek) a olej rozmixujeme dohladka, vzniklou směs lze zahustit i několika plátky bílé veky (to já nedělám), které mixujeme společně se zeleninou. Vše dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem, vinným octem (lze i jablečným), případně citronovou šťávou a cukrem. Hotovou polévku dáme řádně vychladit.
2
Před podáváním, pokud si bude každý dochucovat sám, si připravíme do malých mističek vše, čím chceme polévku dohotovit: na plátky pokrájené olivy a cibuli, pevná pokrájená rajčata bez dužiny, drobně pokrájenou zelenou papriku, nasekané čerstvé bylinky, natrhané prosciutto, opražené krutony bagety či chleba, olivový olej na zakápnutí hotové polévky...
3
Pokud budeme servírovat již dohotovenou, záleží čistě na nás, jak polévku dozdobíme.
4
Je spousta receptů na gazpacho. Někdy se do polévky přidává řapíkatý celer, jindy se polévka dozdobí vařeným vejcem...

Komentáře k receptu

  • Marketa.A85
    Marketa.A85 |

    29. 7. 2014 17:24

    Zní to skvěle a určitě to bude výborné, už se těším, až recept vyzkouším! :-[