Domácí lučina - smetanová

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 24
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg bílý jogurt , nejlépe tučnější: řecký, farmářský, selský, Hollandia...
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 0,5
      lžička sůl cca
  • Dále dle chuti:
    • červená paprika
    • jarní cibulka
    • česnek
    • šunka
    • posekané bylinky : pažitka, petrželka...
    • čerstvé ovoce nebo kompotované...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Jogurt smícháme se šlehačkou a solí. Šlehačku (33% - 40%) nešleháme, jen jí k jogurtu přilijeme. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu (stačí chladnější špajz (spíž) odkapávat. Okapanou syrovátku můžeme vypít (snižuje nadváhu...) nebo použít do koupele (protizánětlivé účinky...).
2
Hotovou lučinu dáme do čisté nádoby na uzavření, uchováváme jí v chladnu a dle chuti odebíráme.
3
Dochucení je na naší chuti: paprika sušená i čerstvá, cibulka, bylinky, feferonka, šunka... Můžeme dochutit i na sladko. Vhodná je i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i sladkých.
4
Domácí lučina je hedvábná, lahodná, bez hrudek. Vhodná pro přípravu pomazánek. Podle potřeby se dá rozředit smetanou nebo mlékem a použít na dipy různých chutí: česnek, zázvor, bylinky...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Prouzova
    Prouzova |

    21. 4. 2017 18:25

    Skvela zalezitost! Vynikajici, bez chemie, zdrava a levna. Tak co chtit vic :-)) !!

  • Radka Musílková
    Radka Musílková |

    24. 2. 2017 13:54

    Děkuji za bezvadný recept, lučina se mi povedla a je prvotřídní.

  • Bára
    Bára |

    31. 5. 2016 06:19

    Skvělý recept. Lučina je výborná a každý komu jsem řekla o domácí výrobě jí chce zkusit ;-))

  • Marta
    Marta |

    1. 2. 2016 21:42

    Lučinu milujeme a doma dělanou jí můžeme pojídat v neomezeném množství aniž by jsme rujnovali domácí rozpočet :-D

  • Ilona Nováková
    Ilona Nováková |

    29. 10. 2015 17:34

    Za to čekání při okapávání stála. Je výborná.

  • tobousek
    tobousek |

    23. 7. 2015 07:38

    vyborna zalezitost

  • Jolka
    Jolka |

    31. 5. 2015 08:52

    Nemůžu jinak než se všemi souhlasit,opravdu lahodně úžasná.Dělala jsem z jogurtu Hollandia a měla jsem toho 45dkg,všem doporučuji. :-)

  • Jolka
    Jolka |

    31. 5. 2015 08:48

    Nemůžu jinak než se všemi souhlasit,opravdu lahodně úžasná.Dělala jsem z jogurtu Hollandia a měla jsem toho 45dkg,všem doporučuji.

  • Jolka
    Jolka |

    31. 5. 2015 08:43

    Nemůžu jinak než souhlasit,opravdu je lahodná.Dělala jsem to jogurtu Hollandia a měla jsem 450g :-)

  • Gajdošková
    Gajdošková |

    22. 4. 2015 20:19

    Výborná! Na pomazánky je cenově nedostižná a chutná a dnes jsem jí jedla i k bramborám na loupačku.

  • Ela
    Ela |

    31. 3. 2015 19:56

    Je skvělá :-*

  • Mirka
    Mirka |

    23. 3. 2015 08:09

    Všem jí doporučuji protože je to opravdu lahůdka.

  • Lucie Kadera
    Lucie Kadera |

    3. 3. 2015 11:23

    Je vyborna. Diky za skvely recept <3

  • Lucie Kadera
    Lucie Kadera |

    3. 3. 2015 11:23

    Je vyborna. Diky za skvely recept <3

  • Marci11
    Marci11 |

    26. 2. 2015 18:18

    dělala jsem již několkrát, ale bez soli a je vynikající, všem z okolí chutná

  • Vendula
    Vendula |

    18. 2. 2015 14:15

    Udělala jsem jí z hollandie a je úžasná. O financích nemá cenu mluvit <:-)

  • Lenka Šandová
    Lenka Šandová |

    8. 2. 2015 13:06

    Je výborná. Myslela jsem si, že bude po jogurtu kyselá a není. S kupovanou se cenou nedá vůbec srovnávat a chutná moc dobře takže sbohem lučino z mlékárny, odteď už jen tahle. Mám z toho asi 60 deka, přesně to nevím, protože už jsem ujídala.