Bohatá vánočka Míša - těsto z domácí pekárny

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: kalicha

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      ml mléko Vlažné
    • 300
      g máslo Rozpuštěné nebo Hera
    • 5
      ks žloutek
    • citronová kůra
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 160
      g cukr krystal
    • 1
      špetka sůl
    • sušené droždí 1 a 1/4 lžičky
  • Do hotového těsta
    • 100
      g rozinky
    • 140
      g nasekané ořechy Vlašské
  • Na posypání
    • 140
      g mandle - loupané Krájené

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Všechny ingredience vložíme v tomto pořadí do pekárny a zapneme program "Těsto". Rozinky s ořechy můžeme do těsta přidat běhěm přípravy, já je přidávám až na vále do těsta hotového. Těsto rozdělíme na 2 poloviny a "upleteme" 2 vánočky, začínáme ze 4 "ocásků", pak 3 a nakonec 2, řádně zajistíme špejlemi, pomastíme máslem, posypeme mandlemi a dáme na vymazaný plech nebo pečící papír.
2
Pečeme do zlatova na 170 °C. Při pečení se řídíme podle toho, jaké jsme trouby :-) - totiž zkušenostmi s vlastní troubou.

Komentáře k receptu

  • Lenka
    Lenka |

    23. 12. 2011 18:56

    Myslím si,že jsem docela zdatná kuchařka.Není problém kynuté klasické těsto,ale dnešní recept dopadl naprosto katastrofálně!!Lepivá,mazlavá hmota,která nevykynula.Už tento recept nebudu nikdy zkoušet. :-(

  • Jarka
    Jarka |

    23. 12. 2011 11:13

    Samozřejmě, že je možné těsto zadělat i z této dávky. Dělám to pravidelně a problém nemám.

  • nikita5.1
    nikita5.1 |

    9. 1. 2011 08:47

    Takže druhá vánočka už byla lepší(ne dokonalá) nechala jsem jí kynout v DP ještě hodinu , pak spletla a na plechu pod utěrkou kynula ještě další hodinu. Takže nevím, jak fungují zmražené kvasnice ale já doporučuji prodloužit dobu kynutí.

  • alex
    alex |

    23. 12. 2010 18:36

    dej kvasnice do mrazáku a vyndej je hodinku před tím než jí začneš dělat

  • nikita5.1
    nikita5.1 |

    23. 12. 2010 17:54

    Nechápu, co dělám špatně ale už jí dělám podruhý a znovu nekyne! Nemám prodloužit program nebo tak něco?

  • Liška
    Liška |

    22. 5. 2008 09:48

    Ahoj holky, jsem ťula a až z vašich komentářů vidím, že je potřeba některé věci ujasnit...jako maruš nechám těsto umíchat a kyne bokem...pokud chci v pekárně proběhnout celý proces, pak zadělávám z poloviční dávky...tak se nezlobte, nicméně vánočka je opravdu vynikající..

  • Maruš
    Maruš |

    21. 5. 2008 23:29

    Já zadělávám z kila mouky,ale pak dávám těsto kynout mimo pekárnu do mísy.Nebo nechám v nádobě pekárny a jak je plná,tak teprve přendám.Podle toho,co zrovna dělám,abych těsto uhlídala :-))

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    21. 5. 2008 14:53

    Já mám pekárnu jednu z největších na trhu, ale kilo mouky bych do ní dát nemohla. Obávám se, že i ty největší pekárny zvládnou max 3/4 kg mouky, pak už to při kynutí utíká ven. Pochybuju, že to Liška s úspěchem zkoušela v pekárně z celé této dávky...

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    21. 5. 2008 13:37

    To se opravdu všechno vejde do pekárny ? Ještě nikdy jsem v ní nezadělávala z kila mouky. Jak hodně to potom vykyne ?

  • Liška
    Liška |

    21. 5. 2008 09:11

    Těsto jsem zkoušela zadělat i klasicky, sušené droždí jsem nahradila 1 kostkou "normálního". Povedlo se, vánočka byla výborná. Podle tohoto receptu peču již léta a vždy si moc pochutnáme. K tomu horké domácí kakao nebo horká čokoláda...

Další doporučené recepty: