Nejprve si odvážíme suroviny - měly by mít pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, lžíci mouky a 3 lžíce mléka. Rozmícháme dohladka a necháme na teple vzejít. Na vál prosijeme mouku, přidáme mandle, rozkrájený tuk, vanilkový cukr, rum, citronovou kůru. Vlijeme kvásek a vypracujeme tuhé těsto do tvaru koule. Kouli zabalíme do čisté utěrky a dáme kynout do většího hrnce se studenou vodou na min. 3 hodiny.
2
Po vykynutí utěrku rozvážeme, těsto osušíme, necháme cca 1/2 hodiny při pokojové teplotě povolit, rozdělíme napůl a na pomoučeném vále rozválíme na placku. Formičkou na cukroví vykrajujeme trojúhelníčky (raději větší), ty pak stáčíme od širší strany ke špičce a zahneme do tvaru rohlíčku. Pečeme v horké troubě (200 °C) a ještě horké obalujeme v cukru.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jindřiška
|18. 12. 2012 10:13
Tomuto cukroví říkáme hastrmánci a je fakt moc dobé. Už jsem ho dlouho nedělala, asi se letos polepším a vyzkouším. Peču ale jen vykrajované hrubší tvary, které obalím v cukru.
Ivana Šlapáková
|18. 11. 2009 20:15
Upekla jsem, nemám vykrajovátka trojuhelník,dělala jsem kolečka. Dobré. Kdo má rád jednoduché neplněné cukrovi, tak to ocení, Přidala jsem i trochu ořechů. V jednoduchosti je krása. Myslím, že i zdravé... droždí,mandle, bez tuku.
michaela salayova
|24. 10. 2009 15:24
jeste sem to neskousela.tak nevim
sára Bažantová
|16. 12. 2007 14:34
jsou fgt dobry;) delala jsem je k vanocuum a nemam slov...:))
simča popp
|28. 11. 2007 17:17
zdá se mi to jako velmi dobrý recept skusím ho děkuji autorce simča
Saša
|11. 12. 2006 12:55
Kolik asi vyjde rohlíčku?
Anonym
|26. 11. 2006 10:52
Ano, těsto musí být úplně ponořené. H.P.
Lenka Sk
|4. 11. 2006 22:05
Prosím, kolik tam má být té vody? Má to být úplně ponořené?