Asijská grilovaná kachní prsa s opékanými nudlemi

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kachní maso Celá kachna
    • 1
      lžíce sojová omáčka
    • 2
      lžíce med
    • 1
      lžička koření pěti vůní
  • Na nudle
    • 1
      lžíce sezamový olej
    • 1
      lžíce sojová omáčka Tmavá
    • 1
      lžíce sezamová semínka
    • olej Arašídový olej
    • malé cibulky popř. ještě trocha nahrubo nakrájené jarní cibulky
    • 1
      lžíce sambal
    • 1
      lžíce omáčka rybí nebo ustřičné omáčky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pro přípravu masa nejprve v mělké široké misce řádně smícháme lžíci sojové omáčky, med a koření pěti vůní. Kachní prsa poté vložíme do misky a sice kůží nahoru, misku přikryjeme a takto necháme marinovat alespon 20-30 minut. Na středně rozžhaveném grilu grilujeme kachní prsa nejprve cca 5 miunut kůží dolů a po otočení dalších 8-10 minut pro střední až úplné propečení.
2
Je-li gril po ruce, uvaříme již během grilování dle návodu asíjské nudle v neosolené vodě. Během vaření si nakrájíme na osminky cibulky. Také si nachystáme směs na ochucení nudlí: do hrníčku dáme sezamový olej, sambal oelek, lžíci světlé a lžíci tmavé sojové omáčky, rybí nebo ustřičnou omáčku a sezamová semínka, řadně zamícháme. Krátce před sceděním nudlí naplno rozžhavíme trochu arašídového oleje ve woku a přidáme cibulku. Neustále mícháme!
3
Po dvou minutách přidáme scezené nudle a za neustálého promíchávání opékáme zhruba 4 minuty, přidáme kořenící směs z hrníčku a za stálého míchání opékáme ještě 1 až dvě minuty. Ihned dáme nudle na talíř. Hotové maso nakrájíme napříč na cca 0,7 cm široké plátky/kousky a přidáme k nudlím.
4
Nakonec ještě pár tipů: při opékání ve woku se v Asii používá standardně arašídový olej, který je sice asi jednou tak drahý jak slunečnicový, rozdíl je ovšem v chuti. Arašídový olej v poslední době není snadno k sehnání, spolehlivě zatím je ale k dostání v obchodním řetězci Kaufland. Ostatní ingredience jako je např. sambal oelek (což je asijská pasta z chilly papriček), různé sojové omáčký a také rybí nebo ustřičnou omáčku lze zakoupit v hypermarketech v oddělení s internacionálními potravinami. Při vaření asijských pokrmů je dobré mít vše předem připravené a mít vše po ruce. Opékáme-li totiž ve woku, nemůžeme se od něj vzdálit, jelikož je nutné, aby wok byl co nejvíce rozpálený a abychom neustále míchali.
5
K chuti tohoto pokrmu: masíčko je nasládlé a pikantní nudle k tomu výbroně ladí. Je pochopitelně víc než jen vhodné a stylové tento pokrm jíst jídelními hůlkami. Člověk zjistí, že to není až tak těžké.

Komentáře k receptu

  • Ina
    Ina |

    8. 1. 2011 16:30

    Recept vypadá opravdu zajímavě, někdy určitě vyzkouším (až nakoupím potřebné ingredience).

  • jo kalma
    jo kalma |

    3. 12. 2009 13:46

    kvůli komentáři k tomuto receptu jsem se zaregistrovala.Měla jsem ho nachystaný už nějakou dobu,ale vařila jsem až dnes a je vynikající,akorát jsem použila kuřecí prsa.Ještě teď se olizujeme,zařadím ho mezi svůj "repertoár"

  • Anna Ganajová
    Anna Ganajová |

    6. 11. 2009 14:01

    Omlouvám se, že jsem nenapsala. Recept byl opravdu vynikající. Kachní prsa byla výborná a s nudlemi to nemělo chybu. Vřele doporučuji. V neděli se tento pokrm chystám vařit již po třetí, ale tentokrát jsem vše nakoupila v Makru, kde je jak Arašídový olej, tak ústřičná omáčka a sambal oelek. Jediný problém byl sezamový olej, ale už ho také mám.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    6. 4. 2009 21:33

    Na komentář se určitě těším. V příštích dnech si to také zase jednou uvařím, mám tento recept totiž velmi rád, akorát mám v hlavě vždy tolik nápadů, že se na něj malokdy dostane. :-)

  • Anna Ganajová
    Anna Ganajová |

    28. 3. 2009 21:59

    Zítra se chystám na tento pokrm a jsem zvědává, jestli bude chutnat a až dovařím, určitě sem napíšu, jak recept uspěl, i když nepochybně bude skvělý. Konečně totiž mám všechny ingredience, protože například sambal oelek jsem doma neměla, ale hypermarket globus posloužil dobře :-)

  • Gaba
    Gaba |

    12. 3. 2008 12:13

    Vypadá to super, musím určitě vyzkoušet... Pane Patricku, nenechte se otrávit, občas mám pocit, že kdo se vymyká schématu "vše naházet do pekáče a čekat", není ta správná a praktická kuchařka...;-), nic proti směsi, ale vaření se dá pojímat i jinak... Díky....

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    5. 1. 2008 16:42

    Inu, pane Charlie...On se gril v trobě také medá srovnávat s grilem klasickým, či elektrickým stolním. Jinak také nevím, jaké nudle jste použil...zajisté se najdou mezi výrobci kvalitativní rozdíly. Nejlepší je vše zakoupit ve specializovaném obchodě či kupovat osvědčené výrobky z oddělení mezinárodní kuchyně. Každopádně mě mrzí, že se vám to nepovedlo, zejména když vidím kladné ohlasy jiných lidí, kteří recept vyzkoušeli.

  • Lusinda
    Lusinda |

    30. 12. 2007 15:06

    Charlie,kachní prsa pečte kratší dobu,kůží dospod a třeba i zakryté alobalem,na gril můžete dát až na posledních pár minut pro křupavost kůže.Padesát minut je zbytečně moc,maso muselo být vysušené.Já jsem recept vyzkoušela dle rad autora a byl ok.

  • Charlie
    Charlie |

    30. 12. 2007 14:57

    Myslím si, že jsem to vařil s láskou, ale výsledek byl více než žalostný - kachní prsa v troubě na grilu po 50 minutách tuhá, nudle po 5 min. rozvařeny. Dál již nebudu pokračovat. Pane Patriku, prosím netvrdím, že je to špatný recept, ale i takto to může dopadnout- asi špatné suroviny v krámu KAUFLAND.

  • barča
    barča |

    10. 12. 2007 12:03

    Patricku, nenechte se otrávit. Občas se přece musí zkusit něco nového. Recept na řízky sem asi dávat nebudeme, že ? A aby bylo jídlo dobré, tak holt musíme počítat s časem na přípravu.

  • Tomas Usti
    Tomas Usti |

    9. 12. 2007 13:12

    Právě jsem dojedl. I když jsem trochu improvizoval, tak to bylo vynikající. Místo kachny jsem dal kuřecí prsa, místo sezamového oleje jsem dal olivový. Ostatní ingredience a postupy jsem dodržel. Před měsícem jsem se vrátil z Číny a musím říct, že tento recept je přesně ta chuť která je v čínských jídlech typická. Všechny ingrdience jsem koupil v Globusu.

  • helika
    helika |

    6. 12. 2007 12:37

    Pán Patrick, nedajte sa odradiť, Váš recept sme vyskúšali s kuracími prsiami a výsledok - absolútne dokonalé!Tešíme sa na Vaše ďalšie špecialitky

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    5. 12. 2007 00:51

    Bea: Děkuji za pochvalu. Vždy se snažím ke svým receptům připojit i pár rad nebo pár řádků o regionálních zvycích týkajících se způsobu vaření. Snad si recept i někdy budete moct vyzkoušet a snad Vám také zachutná :-)

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    4. 12. 2007 19:38

    Co mě nejvíce na tomto serveru vadí je, že zde komentují lidé, kteří recept ani nehodlají vyzkoušet ani si ho nepřečtou a na to už začínám být opravdu alergický. Stejně jak na to když někdo začne nevyzkoušený recept kritizovat. Člověku se pak vůbec nechce posílat sem další recepty...A kdyby jste si Vy, paní Zdeno přečetla pokaždé alespoň první 4 slova každého odstavce, tak byste věděla, že poslední dva odstavce už nejsou o přípravě ale o vzácných a cenných tipech, které možná jinde nenajdete!

  • Bea
    Bea |

    4. 12. 2007 19:31

    výborný recept, výborný opis, ako sa má azijské jedlo pripravovať, t.j. rýchlo opekať, miešať a najmä, vopred si všetko pripraviť - dokonale posekať, pokrájať, pripraviť všetky omáčky atd., po prečítaní receptu ma mrzí, že nemám doma kačku!!!

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    4. 12. 2007 16:25

    Pani Zdeno, kdyz si date minutku na to, ze si recept prectete, zjistite, ze celkova doba pripravy Vam zabere asi 15 minut a bude to uzasne dobre. V knihkupectvi si prece take nevybirate knihu podle toho, kolik ma stran, ale podle autora a obsahu. Nebo se snad pletu?

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    4. 12. 2007 12:58

    Paní Lusindo a tvrdím snad ve svém příspěvku, že mě k tomu někdo nutí?

  • Lusinda
    Lusinda |

    4. 12. 2007 12:13

    K tomu vás paní Zdeno nikdo nenutí.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    4. 12. 2007 11:34

    Já když vidím takhle dlouhý recept, tak se mi ho nechce ani číst, natož potom vařit.

Abecední seznam: