Focaccia s olivami a rozmarýnem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
doba přípravy: 40 minut
počet porcí: 1 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: F.O.O.D.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto:
    • 300
      g hladká mouka typu 00
    • 1
      lžička sůl
    • 7
      g sušené droždí
    • 0,5
      lžička cukr krupice
    • 2
      lžíce olivový olej
  • Na focacciu:
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 1
      stroužek česnek nakrájený na jemné plátky
    • 1
      lžička mořská sůl vločková
    • 3
      snítka rozmarýn pouze lístky
    • 1
      hrst černé olivy vypeckované

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí cukr a 180 ml vody spolu smíchejte v misce. Nechte stát zakryté na teplém místě asi 10 minut, aby dobře vzešel kvásek. Mouku se solí prosijte do velké mísy. Vmíchejte kvásek a olej a promíchejte na měkké těsto. Zpracujte je nejprve vařečkou a pak je přemístěte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Ručně je hněťte ještě dalších 10 minut, až bude hladké a pružné. Odtlačujte je od sebe dlaní a po každém stlačení je otočte o čtvrt kruhu. Těsto pak dejte do olejem lehce vymazané mísy a přikryté utěrkou je nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Pak těstem několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste z něj vypudili přebytečný vzduch a ještě jednou jej prohněťte.
2
Nyní připravte focacciu. Pečicím papírem vyložte pekáček o rozměrech 20 x 30 cm a vyložte ho těstem. Vymačkejte jej až do krajů. Nechte stát v teple, aby těsto ještě trochu nakynulo. Troubu předehřejte na 240 °C. V misce spolu promíchejte olej a česnek. Prsty udělejte v těstě důlky až ke dnu pekáče, ale tak, abyste těsto neprotrhli.
3
Zakapejte lžicí oleje s česnekem a posypejte je solí. Posázejte rozmarýnem a olivami a znovu nechte chvíli kynout. Pečte asi 12 minut, až focaccia zezlátne a bude znít na poklep dutě. Ještě zatepla ji potřete zbylým česnekovým olejem a nezapomeňte ji přibalit do piknikového koše!

Komentáře k receptu

  • Petraho
    Petraho |

    21. 8. 2014 13:06

    Výborný recept! Těsto jsem zadělala v pekárně. Vše se snědlo ještě teplé. Druhý den jsme dělali znovu (to už vydrželo trochu déle - vynikající za tepla i za studena).

  • mag
    mag |

    23. 10. 2013 17:46

    úžasný recept :-))

  • uggs clearance
    uggs clearance |

    6. 10. 2013 13:42

    i just seriously like darkfall unholy wars gold, may very well 3 sets connected with darkfall unholy wars gold, . i passion these businesses. concerning clogs up the a bit too. these are the nearly all enjoyable component we personal. uggs clearance http://www.tidechart.us

  • ALENA
    ALENA |

    29. 7. 2011 09:01

    Skvostná papuna, těsto používám i na pizzu, potírám domácí rajčatovou štávou,přidám nakrájený česnek, šunku, bazalku, pokapu olivovým olejem, výborný slaný zákusek! :-)

  • Berule007
    Berule007 |

    26. 7. 2011 21:15

    Výborný recept, už jsem pekla několikrát, rodinka se jenom olizuje:-)

  • Edita
    Edita |

    23. 7. 2011 11:34

    vynikajicí

Další doporučené recepty: