Starodávné buchty

120 minut PT0H120M
Střední
Těsto
Mouka
dala jsem polohrubou
1/2 kg
Sůl 1 lžička
Moučkový cukr
nebo tlučený
2 lžíce
Citronová kůra
trochu, nebo pomerančové kůry
 
Muškátový oříšek
dá buchtám typickou chuť buchet našich babiček
1 špetka
Mléko
cca
300 ml
Cukr 2 kostka
Droždí 20 g
Žloutek 2 ks
Brambory
vařená, strouhaná (ze druhého dne nebo alespoň vychladlá)
1 ks
Máslo
3-7, vlahé
7 lžíce
Sádlo
na promazávání
 
Povidlová náplň
Švestková povidla
tuhá
 
Citronová kůra  
Hřebíček
tlučený
 
Hnědý rum  
Horká voda
trochu
 
Tvarohová náplň
Tvaroh 500 g
Žloutek 2 ks
Smetana
trochu
 
Hořké mandle
strouhané
2 ks
Cukr 3 lžíce
Muškátový květ
vše utřít a pak zašlehat ze 2 bílků tuhý sníh (jsou možné ještě další náplně)
 
Starodávné buchty

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky rozkvedlané v mléce, strouhaný vařený brambor a máslo nebo sádlo. Zaděláme ne příliš tuhé těsto a necháme hodinu kynout. Potom těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme libovolnou náplní, zabalíme a dáváme na pekáč hodně rozpuštěným sádlem vymazaný. Rovněž buchty mašlovačkou mezi sebou sádlem pořádně promažeme. Necháme ještě 15-30 minut kynout a v předehřáté troubě upečeme - asi 170°C, přibližně 35 minut.
Upečené ihned potřeme mašlovačkou mlékem a necháme změknout. Pak vyklopíme a bohatě nacukrujeme.
Z tohoto těsta je možné dělat i dukátové buchtičky. Výborné buchty - velmi měkké a vláčné. Vyzkoušela jsem takto další recept z r. 1900.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 80 x
1-
4.54 80 5 1
Odpalované pusinky s pomerančovým krémem Kouzelné plody citrusů Články z

Komentáře k receptu: Starodávné buchty

Komentáře

  1. zilinkaz   23.03.2016 | 8:44 | reagovat |

    DIKY!!! Ja budu hadat ta knizka se jmenovala ,,usporna kucharka"? Hledala jsem tento recept prave original stary i s tim pouzitim brambory a po asi 20 ruznych nahrazkovych zjednodusenych receptech jediny tvuj je ten opravdu spravy! SUPER dik dnes upecu priteli :-P

  2. Klára   04.10.2013 | 19:21 | reagovat |

    tak tady ten recept je suprovej vážně :-) . Mám s kynutím těstem věčně problémy nikdy se mi nepovede:-D ale tady tohle? úúúúplně na jedničku sice jsem bojovala s tvarohovou náplní, ale to je malá drobnost. Tak uvidíme jak se povedli právě jsou v troubě vřele doporučuju :-)

  3. Lenka   12.05.2013 | 17:17 | reagovat |

    buchty boli vynikajúce, cesto po upečení dokonale vláčné. veľmi dobre sa s ním pracovalo, za chvíľu bolo vymiesené, ani ruka mi nešla odpadnúť :-) . ďakujem za skvelý recept!!!!

  4. Rudischová   05.03.2013 | 9:15 | reagovat |

    Dobrý den,tak jsem dnes vyzkoušela. Jsou výborné,pokud zbyde,dám vědět,zda budou nádherně heboučké i druhý den.Děkuji.

  5. Ookami   28.12.2012 | 16:07 | reagovat |

    Buchty se mi i napoprvé vydařily. neměla jsem žádný problém s vyklápěním a dáváním od sebe. Jsou vynikající. Už jsem musela udělat 3 várky. Recept je jednoduchý. Když mi zbylo těsto, tak jsem udělala rohlíčky naplněné jablečným pyré.

1 2 3 4 ... 6 ... 11 ... 15 ... 20 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů? Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů?
Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné? Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?
5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte! 5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web