Starodávné buchty

120 minut PT0H120M
Střední
Těsto
Mouka
dala jsem polohrubou
1/2 kg
Sůl 1 lžička
Moučkový cukr
nebo tlučený
2 lžíce
Citronová kůra
trochu, nebo pomerančové kůry
 
Muškátový oříšek
dá buchtám typickou chuť buchet našich babiček
1 špetka
Mléko
cca
300 ml
Cukr 2 kostka
Droždí 20 g
Žloutek 2 ks
Brambory
vařená, strouhaná (ze druhého dne nebo alespoň vychladlá)
1 ks
Máslo
3-7, vlahé
7 lžíce
Sádlo
na promazávání
 
Povidlová náplň
Švestková povidla
tuhá
 
Citronová kůra  
Hřebíček
tlučený
 
Hnědý rum  
Horká voda
trochu
 
Tvarohová náplň
Tvaroh 500 g
Žloutek 2 ks
Smetana
trochu
 
Hořké mandle
strouhané
2 ks
Cukr 3 lžíce
Muškátový květ
vše utřít a pak zašlehat ze 2 bílků tuhý sníh (jsou možné ještě další náplně)
 
Starodávné buchty

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky rozkvedlané v mléce, strouhaný vařený brambor a máslo nebo sádlo. Zaděláme ne příliš tuhé těsto a necháme hodinu kynout. Potom těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme libovolnou náplní, zabalíme a dáváme na pekáč hodně rozpuštěným sádlem vymazaný. Rovněž buchty mašlovačkou mezi sebou sádlem pořádně promažeme. Necháme ještě 15-30 minut kynout a v předehřáté troubě upečeme - asi 170°C, přibližně 35 minut.
Upečené ihned potřeme mašlovačkou mlékem a necháme změknout. Pak vyklopíme a bohatě nacukrujeme.
Z tohoto těsta je možné dělat i dukátové buchtičky. Výborné buchty - velmi měkké a vláčné. Vyzkoušela jsem takto další recept z r. 1900.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 80 x
1-
4.54 80 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 80x)
Haná Tradiční gurmánské speciality z Hané Články z

Komentáře k receptu: Starodávné buchty

Komentáře

  1. zilinkaz   23.03.2016 | 8:44 | reagovat | závadný

    DIKY!!! Ja budu hadat ta knizka se jmenovala ,,usporna kucharka"? Hledala jsem tento recept prave original stary i s tim pouzitim brambory a po asi 20 ruznych nahrazkovych zjednodusenych receptech jediny tvuj je ten opravdu spravy! SUPER dik dnes upecu priteli :-P

  2. Klára   04.10.2013 | 19:21 | reagovat | závadný

    tak tady ten recept je suprovej vážně :-) . Mám s kynutím těstem věčně problémy nikdy se mi nepovede:-D ale tady tohle? úúúúplně na jedničku sice jsem bojovala s tvarohovou náplní, ale to je malá drobnost. Tak uvidíme jak se povedli právě jsou v troubě vřele doporučuju :-)

  3. Lenka   12.05.2013 | 17:17 | reagovat | závadný

    buchty boli vynikajúce, cesto po upečení dokonale vláčné. veľmi dobre sa s ním pracovalo, za chvíľu bolo vymiesené, ani ruka mi nešla odpadnúť :-) . ďakujem za skvelý recept!!!!

  4. Rudischová   05.03.2013 | 9:15 | reagovat | závadný

    Dobrý den,tak jsem dnes vyzkoušela. Jsou výborné,pokud zbyde,dám vědět,zda budou nádherně heboučké i druhý den.Děkuji.

  5. Ookami   28.12.2012 | 16:07 | reagovat | závadný

    Buchty se mi i napoprvé vydařily. neměla jsem žádný problém s vyklápěním a dáváním od sebe. Jsou vynikající. Už jsem musela udělat 3 várky. Recept je jednoduchý. Když mi zbylo těsto, tak jsem udělala rohlíčky naplněné jablečným pyré.

1 2 3 4 ... 6 ... 11 ... 15 ... 20 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web