Staročeský guláš

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 18
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1,5
      kg hovězí kližka
    • 1,5
      kg cibule
    • 250
      g sádlo
    • 70
      g červená paprika
    • kečup - jemný
    • voda
    • oregáno trochu
    • 2
      ks kapie
    • pepř mletý
    • chilli papričky dle chuti
    • sůl
    • mouka na zahuštění
    • 4
      ks česnek palice
    • majoránka
    • 1
      ks pivo sladší
    • zakysaná smetana malinko - pro labužníky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme ten správný základ na guláš! Potom přidáme chilli, pepř a nakrájené maso.
2
Když se maso osmahne, přidáme papriku, promícháme a necháme podusit na středně velkém žáru asi 3 minuty. Přidáme trochu oregána a asi 150 g kečupu. Promícháme a na mírnějším ohni dusíme za občasného podlévání asi 2-2,5 až 3 hodiny, dokud maso není skoro měkké.
3
Zhruba 1/2 hodiny předtím, přidáme 2 podél nakrájené kapie a za podlévání (je-li nutné) jej přivedeme k bodu, neboli bodíku, kdy přidáme soli tolik, kolik je potřeba.
4
5 minut před koncem přidáme prolisovaný česnek, dost majoránky a dle potřeby rozkvedlanou mouku. Nakonec přidáme 0,2-0,3 dl dobrého českého piva a už nevaříme, jinak se pivo vytratí.
5
Necháme uležet 2-3 dny. Takto zrozený guláš má výjmečné chuťové vlastnosti, že vám již jiný guláš ani chutnat nebude!
6
Podáváme s dobrým knedlíkem, kolečky cibule, pivem a pro labužníky doporučuji, lžíci/lžičku kysané smetany navrch.
Zařazení: Maso Hovězí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Radek
    Radek |

    22. 12. 2016 16:43

    Staročeský v názvu a tak vidím v zcela jasném světle jak si třeba Karel IV otvírá kečup Heinz,nebo jinéj když ani rajčata neznali a chilli papričky jsou na tom asi stejně....jinak celkem fjan recept jen bez těch rajčat,kapie,pivo bych dal hned po zatáhnutí masa a v posl třetině varu chlebovou strouhanku....místo toho chilli hned jak je cibulka do hněda,tak jednu feferonku do tuku aby se rozvinula její chut....tohle bych klidně staročeským gulášem nazval...

  • Artemio
    Artemio |

    18. 10. 2016 22:42

    Blbost, smažit na začátku papriku, zhořkla by, ta se přidává až ke konci

  • Aleš
    Aleš |

    18. 4. 2014 12:27

    Zahustit hmmm... kdy a kolik když nevím kolik tam má přijít vody. Jestli je to na 10 porcí nebo jen na 1?? Chaos. Prosím autora at bud píše recept naprosto přesně a nebo at psaní receptů nechá na někom kdo to umí napsat tak aby to šlo vyrobit přesně popsaným postupem. :'(

  • Aleš
    Aleš |

    18. 4. 2014 12:19

    Může mi někdo vysvětlit kdy tam dam vodu? a KOLIK? Nebo má autor na mysli podlít?? a zase teda KOLIK vody? Nesem kuchař, ale pro mne jako laika, je toto nepoužitelný recept. Možná je to chutově dobré, ale dle tohoto receptu jako laik to nejsem schopen vyrobit. Pokud už jsem někdo dá recept tak je to návod na výrobu, nebo NE? Dost chatrný návod. Nepřesný. :'(

  • Josef
    Josef |

    14. 3. 2013 01:36

    kečup teda rozhodne ne a kdyz uz to musite zahuštovat rozkvedlanou moukou tak se to musi provařít trochu déle než pět minut, tenhle postup zda se dost tragickej, misto kečupu bych rozhodně použil rajský protlak který zarestujeme a pak přidat papriku jen kratce zamichat a zalít vodou nebo vývarem, spíš vývarem (neosoleným) dochutíme až nakonec

  • Soptik
    Soptik |

    20. 9. 2012 07:17

    místo kečupu dávám rajský protlak je to lepší

  • Kolyč
    Kolyč |

    29. 8. 2012 17:13

    Staročeský guláš ? Kečup tam nemá co dělat, ledatak rajský protlak a zahustit moukou ?? :-! zahustit jedině chlebem, tomu se nic nevyrovná... 8-)

  • Aneta
    Aneta |

    27. 8. 2012 16:53

    Doporucuju otevrit kucharske normy, soucast KAZDE kuchyne a jidelny a nalistovat si gulas. Svete div se, dava se tam rajsky protlak! Takze nechapu, co se tak podivujes kecupu!

  • Pepek
    Pepek |

    11. 3. 2012 16:09

    ronasek> ty musíš být retardovaná, kečup nemá v guláši co dělat, to si nakydej na špagety se sejrem

  • ronasek
    ronasek |

    11. 3. 2012 13:38

    výborný guláš a pokud má někdo problém s ingrediencí typu kečup, tak ho tam prostě nedá nebo ať si vybere z další 200 receptů na guláš, co tu jsou 8-) za mě určitě za jedna!

  • anna.gerwi
    anna.gerwi |

    15. 10. 2011 18:39

    No tak to nevim to je ale narez...nechapu co je na tom tak obtizneho? normalni gulas a bez kecupu je lepsi :-P

  • anna.gerwi
    anna.gerwi |

    15. 10. 2011 18:39

    No tak to nevim to je ale narez...nechapu co je na tom tak obtizneho? normalni gulas a bez kecupu je lepsi :-P

  • Kdosi
    Kdosi |

    23. 9. 2011 18:28

    Staročeský guláš a ingredience kečup? To je nějaká sranda, ne? :-S

  • Kdosi
    Kdosi |

    23. 9. 2011 18:28

    Staročeský guláš a ingredience kečup? To je nějaká sranda, ne? :-S

  • Anonymous
    Anonymous |

    7. 8. 2011 01:53

    Staročeský guláš? Oregano, kapie, pivo nakonec bez vaření? Dobrou chuť staročeši :-)

  • Anonymous
    Anonymous |

    15. 5. 2011 14:11

    vyborny :))). sice som ho varila 6 hod, ale stalo to za to

  • recepty73
    recepty73 |

    2. 1. 2011 19:38

    Místo kečupu používám protlak a trošku cukru,sádla určitě nedávám 250 g :-( ,... takto připravený guláš má u nás vždy velký úspěch a kápie v guláších chybí málokdy ;-) :-P .Výborný je i posypaný slabými plátky cibule nebo česneku :-[ ...

  • kukulin
    kukulin |

    1. 1. 2011 20:56

    Tak dobrý guláš jsme ještě asi nejedli. Bohatá chuť s výrazným česnekem. Příště budeme na nový rok dělat jen tenhle. Diky

  • Josef Chalupny
    Josef Chalupny |

    21. 1. 2009 22:28

    Tak takový guláš neumí ani moje babička. Bylo pro mě velikým úspěchem, když mi ho pochválil a s chutí si i přidal dokonce můj taťka, který se už několik let marně pokouší o pravý gulášek. Chutná celé rodině a všichni chtěli ochutnávat už když jsem ho sundaval z plotny. Děkuji moc za recept a vzkaz pro ty, kteří tady trapně diskutují o tom, co je zdravé nebo co by bylo lepší...dělejte si guláš jak chcete, ale nebude tak dobrý jako tento!!!

  • Jana T.
    Jana T. |

    20. 1. 2008 21:35

    Výborný guláš, komu se nelíbí ať si najde jiný recept. Jsou jich přece stovky. Můj syn dělá podobný, někdy ze zvěřiny, nebo třeba taky z vepřového. Vždy větší množství a pokaždé má úspěch. Dávám velikou 1!!!

  • Zuzana Rimac
    Zuzana Rimac |

    19. 1. 2008 05:22

    NEJLEPSI GULAS KTERY JSEM KDY JEDLA! Diky mistre...

  • Zdenek
    Zdenek |

    18. 1. 2008 22:26

    Guláš je možno zahustit i strouhaným starým chlebem a provařit ,,nepřehnat", uležený je lepší i když to není podle normy EU

  • Jana
    Jana |

    19. 4. 2007 15:13

    Já vařím téměř stejný guláš a právě dnes ho budu dělat ze 3 kg masa pro partubrigádníků.A použiji tento recept,určitě bude výborný.

  • Daniel
    Daniel |

    14. 4. 2007 13:36

    Pro zdraveho pracujiciho cloveka je takto upravene sadlo dobrou energii,stejne tak i 4(hlavicky} strousky cesneku a kecup take.Jiz ma prababicka zahustovala moukou a take nerozumim co maji narazky na tento gulas delat s priblblou amerikou.PS:kdo nema doma lednicku nebo DOBRY sklep , gulas nikdy neulezi!PS2:Priste vam zase neco poslu bando houpa nevdecna ...

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    29. 3. 2007 09:46

    Co se týká tzv.středomořské diety:před 20 lety jsem byla v bývalé Jugoslávii a na jejich jídlo mám jednu vzpomínku:vše přímo plavalo v oleji.Takže nic moc.Od té doby jsem v Jugoslávii nebyla,takže možná se to změnilo.Italská kuchyně se mi zdá mnohem lepší.

  • Lenka Kristová
    Lenka Kristová |

    29. 3. 2007 00:52

    Di, taky některá jídla zahušťuji moukou. Protože jsem žila několik let na jihu, vím, že jižani tlustnou hlavně proto, že celý den moc nejedí, až večer, když už není horko...k jídlu jedí spoustu bílého chleba a jídlo mají rádi hodně olejové. Dožívají se vysokého věku díky tomu, že jedí ke každému jídlu hodně syrové zeleniny a díky olivovému oleji, ten dokonce dokáže ochránit ženy při denním používání před rakovinou ženských orgánů. Možná taky žijou trochu jinak, pohoda, ne tolik stresu a taky vypijou denně asi 4 litry pramenité vody, která odvádí toxické zplodiny z těla ven.

  • Di
    Di |

    28. 3. 2007 15:36

    Já Vám to neberu a taky o tom nebyla diskuse. Staročeský guláš nejspíše nebude japonská nebo středomořská specialita a nebude to americký způsob zahušťování. Když už jste ale opět nahodil téma zdravosti a nezdravosti jídla, ráda bych věděla, proč jsou někteří obyvatelé Středomoří při tak zdravé stravě Středomoří tlustí. Vloni jsem měla možnost pozorovat italské puberťáky a bylo to přímo hrozivé. To u nás nevidíte.P.S. Proč bych to měla brát jako útok na svoji osobu?

  • Jozef T.
    Jozef T. |

    28. 3. 2007 15:20

    P. Di, :"Vodou s moukou běžně zahušťují české hospodyně", to ale neznamená, ze tomu je tak na celom svete a ze je to správne. V zvysku sveta, kde sa jedlá pripravujú daleko zdravsie (známa Stredomorská diéta) ziadne zahustovanie neexistuje a tamojsí obyvatelia sa dozívajú druhého najvyssieho priemerného veku na svete (hned za Japoncami, dokonca zeny este o niekolko mesiacov vyssieho!) A neberte to ako útok na Vasu osobu, to je celým svetom uznávaný fakt!

  • Di
    Di |

    27. 3. 2007 11:27

    Jakou amerikou? Vodou s moukou běžně zahušťují české hospodyně, pokud nechtějí dělat těžší jíšku!

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    27. 3. 2007 10:50

    Vanička sádla a 30 stroučků česneku je na to množství surovin snad trochu moc. Americký fujtajbl kečup bych určitě nahradil rajským protlakem. Takový typ guláše se podlévá vývarem z kostí a ne vodou. Pivo bych určitě provařil, protože tak se lépe otevřou chtě. Určitě bych vynechal maggi a hlavně zahuštění amerikou (voda + mouka), to snad ne!

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    26. 3. 2007 12:03

    Jak to děláte, že se guláš 2-3 dny uleží?