Autor:

Staročeský guláš

Obtížné
Ingredience
Hovězí kližka 1,5 kg
Cibule 1,5 kg
Sádlo 250 g
Červená paprika 70 g
Kečup - jemný  
Voda  
Oregáno
trochu
 
Kapie 2 ks
Pepř mletý  
Chilli papričky
dle chuti
 
Sůl  
Mouka
na zahuštění
 
Česnek
palice
4 ks
Majoránka  
Pivo
sladší
1 ks
Zakysaná smetana
malinko - pro labužníky
 
Staročeský guláš

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí

Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme ten správný základ na guláš! Potom přidáme chilli, pepř a nakrájené maso.

Když se maso osmahne, přidáme papriku, promícháme a necháme podusit na středně velkém žáru asi 3 minuty. Přidáme trochu oregána a asi 150 g kečupu. Promícháme a na mírnějším ohni dusíme za občasného podlévání asi 2-2,5 až 3 hodiny, dokud maso není skoro měkké.

Zhruba 1/2 hodiny předtím, přidáme 2 podél nakrájené kapie a za podlévání (je-li nutné) jej přivedeme k bodu, neboli bodíku, kdy přidáme soli tolik, kolik je potřeba.

5 minut před koncem přidáme prolisovaný česnek, dost majoránky a dle potřeby rozkvedlanou mouku. Nakonec přidáme 0,2-0,3 dl dobrého českého piva a už nevaříme, jinak se pivo vytratí.

Necháme uležet 2-3 dny. Takto zrozený guláš má výjmečné chuťové vlastnosti, že vám již jiný guláš ani chutnat nebude!

Podáváme s dobrým knedlíkem, kolečky cibule, pivem a pro labužníky doporučuji, lžíci/lžičku kysané smetany navrch.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 17 x
2+
4.41 17 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 17x)
Crumble s jablky, mrkví a morkovou drobenkou Recepty z masa a kostí Články z

Komentáře k receptu: Staročeský guláš

Komentáře

  1. Artemio   18.10.2016 | 22:42 | reagovat | závadný

    Blbost, smažit na začátku papriku, zhořkla by, ta se přidává až ke konci

  2. Aleš   18.04.2014 | 12:27 | reagovat | závadný

    Zahustit hmmm... kdy a kolik když nevím kolik tam má přijít vody. Jestli je to na 10 porcí nebo jen na 1?? Chaos. Prosím autora at bud píše recept naprosto přesně a nebo at psaní receptů nechá na někom kdo to umí napsat tak aby to šlo vyrobit přesně popsaným postupem. :'(

  3. Aleš   18.04.2014 | 12:19 | reagovat | závadný

    Může mi někdo vysvětlit kdy tam dam vodu? a KOLIK? Nebo má autor na mysli podlít?? a zase teda KOLIK vody? Nesem kuchař, ale pro mne jako laika, je toto nepoužitelný recept. Možná je to chutově dobré, ale dle tohoto receptu jako laik to nejsem schopen vyrobit. Pokud už jsem někdo dá recept tak je to návod na výrobu, nebo NE? Dost chatrný návod. Nepřesný. :'(

  4. Josef   14.03.2013 | 1:36 | reagovat | závadný

    kečup teda rozhodne ne a kdyz uz to musite zahuštovat rozkvedlanou moukou tak se to musi provařít trochu déle než pět minut, tenhle postup zda se dost tragickej, misto kečupu bych rozhodně použil rajský protlak který zarestujeme a pak přidat papriku jen kratce zamichat a zalít vodou nebo vývarem, spíš vývarem (neosoleným) dochutíme až nakonec

  5. Soptik   20.09.2012 | 7:17 | reagovat | závadný

    místo kečupu dávám rajský protlak je to lepší

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web