Autor:

Staročeský domácí chléb

15 minut PT0H15M
Snadné
Porce: 10
Ingredience
Hladká mouka 500 g
Mléko
vlažné, nebo voda
300 ml
Droždí 1 kostka
Sůl 1 lžička
Cukr 1 lžička
Kmín 1 lžička
Staročeský domácí chléb

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Připravíme si kvásek ze lžičky cukru, vlažného mléka a jednoho droždí cca 42g. Necháme chvilku odpočinout.

V misce si smícháme sůl, kmín a hladkou mouku. Potom přidáme kvásek a těsto dobře zpracujeme. V této fázi je možno přidat několik dalších věcí, jakou jsou například olivy a další. Vyzkoušel jsem několik kombinací a olivy nebo smažená cibulka jsou velmi dobré.

Smíchané a dobře propracované těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout. Posypeme ho moukou. Po hodině těsto ještě jednou řádně uhněteme, aby se dobře spojilo a vložíme buď do formy (používal jsem na biskupský chléb) a nebo uválíme bochánek.

Já to peču cca 1,5 hod při teplotě 180°C-200°C v elektrické troubě.

Musím říci, že se po chlebu vždy jen zapráší. A když tak přemýšlím, nevzpomínám si, kdy naposledy jsem kupoval chleba. Už je to hodně dlouho. Přeji dobrou chuť.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 29 x
1-
4.76 29 5 1

Komentáře k receptu: Staročeský domácí chléb

Komentáře

  1. Eva   05.01.2017 | 18:09 | reagovat |

    Dala jsem půl na pul hladkou a žitnou mouku, osmahnutou cibulku a z těsta dalamánky. Výborné. Pro ty, co mají problém s vykynutím těst- používám pouze vážené kvasnice, žádné sušené a nikdy jsem neměla problém s nakynutím.

  2. Dianka   26.10.2016 | 11:54 | reagovat |

    Chléb je moc dobrý,dělala jsem poprvé a snědl se hned za jeden večer s tuňákovou pomazánkou. A dnes ho dělám na 3x s tím že podělím rodinu. Snad jim také bude chutnat :-) děkuji za skvělej recept ;-)

  3. LucieB91   15.08.2016 | 10:08 | reagovat |

    Ahoj.. jdu dnes chleba zkusit (nechce se mi jezdit do kramu), tak jsem na to zvědavá :-). Jinak četla jsem v komentářích nějaké problémy s droždím. Vy zjistila jsem, že jeden sáček sušeného droždí (10g) = 25g klasického droždí. Měla jsem doma klasické a v receptu bylo sušené, a povedlo se úžasně!!! :-) tak přeji všem zdatný kvásek a pečení zdar :-)

  4. Jarda   11.08.2016 | 21:51 | reagovat |

    Tak ho peču a zachvíli by měl být tak jsem zvědavej protože mi málo vykynul O:-)

  5. Kamila Heřmánek Vidimová   11.06.2016 | 22:07 | reagovat |

    Dnes jsem pekla. Super a chutove je skvely !!! Delala jsem kminovou klasiku ,ale priste skusim pridat Olivy.Dekuji za prima recept.

1 2 3 4 ... 7 ... 10 ... 13 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web