Autor:

Domácí chléb bez hnětení

Snadné
Ingredience
Hladká mouka 2 hrnek
Chlebová mouka 1 hrnek
Sušené droždí 1 lžička
Sůl 2 lžička
Kmín 1 lžička
Voda 1,5 hrnek
Domácí chléb bez hnětení

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Pozn. 1: Chleba kyne 8-12 hod., takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce a nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je uveden čas, který Vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité.

Pozn. 2: Ani moc nádobí nenaděláte. Budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo jakýkoliv hrnec s poklicí (cca 2 l) vhodný do trouby.

Pozn. 3: Jeden chleba včetně el. energie vychází asi na 15,- Kč.

Postup:

1) Dáme do mísy a nasucho zamícháme mouku, droždí, sůl, kmín (můžeme přidat semínka, cibuli, bylinky, škvarky...).
Do zamíchané směsi přilijeme 1,5 hrnku vody (těsto ať je raději trošku hustší, lépe se s ním potom pracuje) a promícháme.
Vznikne toto nevzhledné těsto (obr. 1), které zakryjeme utěrkou. Práce 1-2 minuty.
Po 8-12 hodinách (obr. 2).

2) Těsto vyndáme na pomoučněný vál gumovou stěrkou a roztáhneme na placku (obr. 3) a necháme asi 10 minut odpočnout.

3) Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“ (obr. 4, 5) a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím zapneme troubu na 230°C a dáme do ní předehřát kastrol i s poklicí.

4) Přendáme pomocí stěrky a pomoučněné ruky těsto do vyhřátého kastrolu (můžeme opět něčím posypat).
Pečeme 30 minut při 230°C. Pak sundáme poklici a pečeme ještě asi 15 minut (záleží, jak peče trouba, radši to hlídat, doba dopékání může být kratší).

5) Přeji dobrou chuť. (obr. 6)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
1
4.87 8 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 8x)

Komentáře k receptu: Domácí chléb bez hnětení

Komentáře

  1. snowangel   05.02.2015 | 14:03 | reagovat | závadný

    Dělala sem chléb podle tohoto receptu poprvé a musím uznat, že je vynikající :-) málem sem ho snědla celý ještě teplý. Příště ho zkusím s česnekem nebo se škvarkama :-) Teď už mi doma nebude chybět chléb. Děkuju

  2. frak   03.02.2015 | 16:15 | reagovat | závadný

    Tak jsem neodolal a pustil se do toho. Ale protože nemám troubu, použil jsem k pečení remosku. Teď už to voní celým bytem, tak doufám, že tak, jak voní, bude i chutnat. Dávám 1.

  3. Nartounekv   28.09.2014 | 13:06 | reagovat | závadný

    Chléb je výborný, doporučuji zadělat tužší těsto. Lépe se s ním potom pracuje na válu při překládání a přednášení do formy. Formu nevymávat chleb je pomoučněný z válu, vyklopit jde velice lehce. Přidala jsem vlašské ořechy a budu zkoušet i se škvarky. Mňam...

  4. Martis   22.04.2014 | 14:16 | reagovat | závadný

    Chléb se povedl a byl výborný. Už peču další :-)

  5. jitka   24.01.2014 | 19:15 | reagovat | závadný

    chleba je výborný, ovšem nevím jestli se má ta pečící mísa vymazává a takky nevím jak zabránit vrchní vzduchové kapse a spodní "sdrclině"

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web