Domácí vepřová šunka

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
100 minut
10
porce
neuvedeno
autor: Eiffelos

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg vepřová pečeně může být i kýta nebo krkovice
    • 100
      ml voda
    • 25
      g rychlosůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou.
2
A teď jak na to:
3
Přípravná fáze: cca 10 minut (dle šikovnosti)
4
V nádobě přiměřeného objemu rozpustíme 20-25g pragandy ve 100 ml vody. Maso očistíme a injekční stříkačkou do něj vpravíme roztok (vpichy umisťuji cca 3 cm od sebe, ale nechám to na každem). Část roztoku nám samozřejmě vyteče zase zpátky, takže doporučuji celý rituál provádět rovnou v nádobě, kde bude maso odpočívat.
5
Nakládání: dva dny
6
Napíchané maso přikryjeme a dáme na dva dny odležet do ledničky. Ráno a večer ho vždy otočíme na druhou stranu.
7
Vaření: 90 minut při 70 - 75 stupních celsia
8
Po dvou dnech a několika obráceních vložíme maso do nádoby na výrobu šunky a ponoříme do vodní lázně a necháme hodinu a půl dusit. Hlídáme teplotu. Pokud bude přiliš malá, tak bude šunka syrová a pokud příliš vysoká, tak jí vysušíme, což by vzhledem k vynaloženému úsilí byla škoda.
9
Chlazení: cca 8 hodin
10
Po devadesáti minutách vyjmeme nádobu z lázně a necháme vychladnout v ledničce (NÁDOBU NEOTEVÍRÁME) Osm hodin je orientačních. Já jí nechávám přes noc. Poté otevřeme šunkovar, zbavíme se přebytečné želatiny a vyjmeme šunku. V ledničce mi vydrží minimálně tři dny. Krájime na tenké plátky přes vlákna.
11
Pár slov závěrem:
12
Čím kvalitnější maso, tím lepší výsledek. Kilo pečene sice stojí cca 156,- ovšem výsledný efekt hravě předčí šunky nejvyšší jakosti které začínají na 29 korunách za 100g.
13
Bez rychlosoli to vážně nejde :-( (čímž rovnou odpovídám na všechny hate komentáře v diskusi).

Komentáře k receptu

  • Eiffelos
    Eiffelos |

    31. 12. 2016 10:54

    Zdravím, krájim šunky na tenké plátky na kraječi a nemám s ní problém. Pozor na směr vláken. Jinak kýta je měkćí, ale zase je v ní víc vody. :)

  • donati
    donati |

    14. 12. 2016 22:48

    Zkusil jsem to, funguje to a je to dobré, jen příliš tuhé, dodržel jsem teplotu i čas- nějaké rady ?Děkuji

  • donati
    donati |

    20. 11. 2016 20:40

    Dobrý den, rozumím tomu dobře, že nic nemelete, nekrájíte, "kus" masa nacpete do šunkovaru? Jak se Vám daří vyplnit ten prostor nádoby?