Autor:

Domácí vepřová šunka

100 minut PT0H100M
Snadné
Porce: 10
Ingredience
Vepřová pečeně
může být i kýta nebo krkovice
1 kg
Voda 100 ml
Rychlosůl 25 g
Domácí vepřová šunka

Postup přípravy:

V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou.

A teď jak na to:

Přípravná fáze: cca 10 minut (dle šikovnosti)

V nádobě přiměřeného objemu rozpustíme 20-25g pragandy ve 100 ml vody. Maso očistíme a injekční stříkačkou do něj vpravíme roztok (vpichy umisťuji cca 3 cm od sebe, ale nechám to na každem). Část roztoku nám samozřejmě vyteče zase zpátky, takže doporučuji celý rituál provádět rovnou v nádobě, kde bude maso odpočívat.

Nakládání: dva dny

Napíchané maso přikryjeme a dáme na dva dny odležet do ledničky. Ráno a večer ho vždy otočíme na druhou stranu.

Vaření: 90 minut při 70 - 75 stupních celsia

Po dvou dnech a několika obráceních vložíme maso do nádoby na výrobu šunky a ponoříme do vodní lázně a necháme hodinu a půl dusit. Hlídáme teplotu. Pokud bude přiliš malá, tak bude šunka syrová a pokud příliš vysoká, tak jí vysušíme, což by vzhledem k vynaloženému úsilí byla škoda.

Chlazení: cca 8 hodin

Po devadesáti minutách vyjmeme nádobu z lázně a necháme vychladnout v ledničce (NÁDOBU NEOTEVÍRÁME) Osm hodin je orientačních. Já jí nechávám přes noc. Poté otevřeme šunkovar, zbavíme se přebytečné želatiny a vyjmeme šunku. V ledničce mi vydrží minimálně tři dny. Krájime na tenké plátky přes vlákna.

Pár slov závěrem: Čím kvalitnější maso, tím lepší výsledek. Kilo pečene sice stojí cca 156,- ovšem výsledný efekt hravě předčí šunky nejvyšší jakosti které začínají na 29 korunách za 100g.

Bez rychlosoli to vážně nejde :-( (čímž rovnou odpovídám na všechny hate komentáře v diskusi).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Hříbky na cibulce s topinkou Víkendové menu pro chalupáře Články z

Komentáře k receptu: Domácí vepřová šunka

Komentáře

  1. donati   14.12.2016 | 22:48 | reagovat |

    Zkusil jsem to, funguje to a je to dobré, jen příliš tuhé, dodržel jsem teplotu i čas- nějaké rady ?Děkuji

    1. Eiffelos   31.12.2016 | 10:54 | reagovat |

      Zdravím, krájim šunky na tenké plátky na kraječi a nemám s ní problém. Pozor na směr vláken. Jinak kýta je měkćí, ale zase je v ní víc vody. :)

  2. donati   20.11.2016 | 20:40 | reagovat |

    Dobrý den, rozumím tomu dobře, že nic nemelete, nekrájíte, "kus" masa nacpete do šunkovaru?
    Jak se Vám daří vyplnit ten prostor nádoby?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl! Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web