Autor:

Domácí vepřovka (vepřová konzerva)

Snadné
Ingredience
Vepřová plec 3 kg
Rychlosůl
- Praganda, 2 nepřeplněné lžíce, cca
40 g
Sůl
dle chuti
 
Drcený kmín  
Pepř mletý  
Voda 600 ml
Česnek
cca
5 stroužek
Dále dle chuti lze přidat:
Rozmarýn  
Tymián  
Nové koření mleté
- lehce!
 
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)

Postup přípravy:

Domácí vepřovku připravuji především tehdy, když je maso výrazně levnější než obvykle, například jako teď, kdy vepřová plec v Albertu vyjde na 59,90 za 1 kg masa.

Kupuji cca 6 kg masa, které krájením rozdělím na libové úhledné díly, které použiji na medailonky, řízky, kapsy... a na 3 kg odřezků, které použiji na zmiňovanou vepřovku.

Maso na vepřovku pokrájím na větší kusy, které osolím rychlosolí, opepřím lžičkou pepře a lžičkou drceného kmínu (nepoužívám mletý ani celý kmín). Vše dobře promíchám a nechám do druhého dne v chladnu proležet.

Maso pak zaliji 600ml vody, promíchám a v tlakovém hrnci vařím cca 45 minut. Po odtlakování poklice maso ochutnám, pokud je potřeba, dosolím, přidám oloupané rozmáčknuté stroužky česneku (nestrouhám!), případně dle chuti a nálady přidám i nové koření, tymián nebo rozmarýn, na způsob domácí „rijet“. Povařím ještě cca 15 minut, po odtlakování vyndám rozmáčknuté stroužky česneku (když je najdu :-) )

Vařící maso ihned nandavám do čistých suchých sklenic, pevně zavíčkuji čistými suchými víčky a nechám zchladnout. Pak uložím do tmy a chladu. Pokud budeme vepřovku uchovávat v kelímcích, necháme maso zchladnout.

Vepřovka není cítit česnekem, pouze při vaření ho ucítíme výrazněji. Česnek dá jen lehce kořeněný nádech, protože vařením ztratí sílu.

Uchováváme ve studeném kamenném sklepě nebo v chladničce.

Používáme na čerstvý chléb s okurkou a cibulí, nebo do rizota, chalupářskou vepřovku...

Dochucovat (kmín, pepř, česnek...) můžeme dle vlastní chuti, přisolujeme až ke konci, abychom neměli nakonec vepřovku přesolenou.

Rychlosůl zachová maso růžové, zabrání jeho zašednutí a prodlužuje životnost. Pokud jí nechceme použít, dáme klasickou.

Množství hotové vepřovky ze třech kilogramů masa je patrné z obrázku, + jeden kelímek od Perly už „padl za vlast“ :-))

Vepřovku lze samozřejmě vyrobit i pomalým dušením, bez použití tlakového hrnce. Čekáme jen na to, až se nám maso bude krásně rozpadat na vlákna, občas promícháme a pokud z hrnce uniká více páry, budeme muset asi i podlévat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 24 x
1
4.83 24 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 24x)
Bramborový krém se sýrem Jak připravit sobotní oběd z farmářského trhu Články z

Komentáře k receptu: Domácí vepřovka (vepřová konzerva)

Komentáře

  1. Irena Papoušková   29.09.2016 | 12:07 | reagovat | závadný

    Vepřovka je bezvadná. Netušila jsem, že se něco tak dobrého dá zvládnout v klidu domova. Tímto děkuji za recept, s nakupováním konzerv je konec.

  2. Vlaďka   20.08.2016 | 7:04 | reagovat | závadný

    Vepřovka je skvělá <3 . Příště bych se nebála přidat i kus bůčku, aby byla tučnější. Já koupila maso hodně libové a nemám skoro žádné sádlo :-D . Recept je ale skvělý a děkuji za něj.

  3. Martina   09.06.2016 | 8:09 | reagovat | závadný

    Je výborná a hned jak se maso vychladilo, proběhla ochutnávka ve velkém stylu. Čerstvý domácí chleba, okurky, cibule :-D . Děkuji za recept.

  4. foltpa   31.05.2016 | 1:26 | reagovat | závadný

    Mockrát děkuji za odpověď. Napsal jste to hezky a srozumitelně. Vyzkoušíme a dáme vědět.

  5. foltpa   27.05.2016 | 16:37 | reagovat | závadný

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho to vydrží bez zavaření. Předem děkuji za odpověď.

    1. recepty73   30.05.2016 | 19:06 | reagovat | závadný

      ...měsíc v chladničce vydrží naprosto bez problémů, ale většinou dokud je, tak nikdo nic jiného na chleba nechce ...tím je u nás určená trvanlivost :-D ...pokud chci prodloužit trvanlivost, pevně uzavřené sklenice s horkým masem ještě steriluji tak, že je dám do utěrkou vyloženého hrnce s vařící vodou asi do tří čtvrtin sklenic a nechám po přivedení vody k varu zvolna perlit cca 15-20 minut, pak vyndám, nechám po utěrkou pomalu zchladnout (neotáčím) a ukládám do temného kamenného sklepa ...takto sterilované maso u nás stejně nevydrží déle než dva, maximálně tři měsíce ...a omlouvám se za zpoždění, byl jsem "mimo" :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Vánoce podle feng šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web