Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2x
2+ 1 5
Autor: Ladia

Domácí šunka

Středně obtížné
Ingredience
Vepřová kýta 1,2 kg
Voda 100 ml
Cukr 1 lžička
Sůl
25 - 28 g
 
Domácí šunka

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, vložíme do nádoby, přidáme sůl, cukr, vodu a promícháme. Dáme na 48 hodin odležet do ledničky při teplotě 4-6 °C. Nádobu na výrobu šunku vyložíme mikrotenovým sáčkem a natlačíme do něj odleželé maso tak, aby nikde nezůstaly vzduchové bubliny. Sáček i šunkovar uzavřeme. Nádobu postavíme do hrnce s 80 °C teplou vodou a stejnou teplotu udržujeme po celou dobu varu, tedy 2 hodiny. Poté šunkovar vyjmeme a hotovou šunku v něm necháme vychladnout.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Oznámkujte recept jako ve škole 1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 2x)
Dušené kapustičky Co dát v lednu na stůl? Články z

Komentáře k receptu: Domácí šunka

Komentáře

  1. Milan   30.12.2013 | 13:46 | reagovat | závadný

    Včera jsem poprvé dělal domácí šunku. Dostal jsem šunkovar od Tescomy a použil jsem i jejich recept na kuřecí šunku: 1 kg drůbežích prsou, 18 g soli, 4 g Pragandy, 4 g moučkového cukru a 1 dl vody. Třetinu masa jsem rozmixoval na jemno, zbytek nakrájel. Vše důkladně čtvrt hodiny míchal. Nechal v šunkovaru 48 hodin odležet a pak 2 hodiny vařil na 80°C. U šunkovaru je i teploměr a tak se to dobře hlídalo - na plynovém sporáku nejmenší hořák skoro na minimum.
    Šunka byla výborná, píši byla, protože hned zmizela :-)

  2. Yetti   10.12.2013 | 16:22 | reagovat | závadný

    Pozdravení všem "řezníkům amatérům" jedna malá rada, po 12 hodinách co se dá základ uležet a zrát ne 1kg masa přidejte zarovnanou lžičku Agaru a propracujte. A nechte dalších 12 hodin uležet. Jinak nepoužívám šunkovat ale hrnec a na vrch přijde 8 kg nerezový kotouč. :-\ Následně celé do pomalého hrnce a na nízký stupeň to nechám vyběhnout na 85°C přepnu na udržování teploty a 2,5 hoďky dusím. A paráda. Samozřejmě Praganda a med. A je to

  3. Jarouš   21.11.2013 | 9:29 | reagovat | závadný

    V elektrickjé teoubě při 80 -85 stupních je ideální. Rozhodně to není žádný nářez. A ty tři hodiny je akorát.

  4. Lukáš   17.11.2013 | 12:59 | reagovat | závadný

    Prosím potřebuji poradit, koupil jsem si sunkovar.Ale maso se mi uvařilo , ikdyž jsem to udělal přesne podle zaceptu. Poradte prosi. Jestli víte n čem je chba napiste mi na luky.dufi@gmail.com .

    Děkuji Lukáš

  5. lencikad   20.05.2013 | 17:08 | reagovat | závadný

    Ona ta rychlosůl je totiž nezbytná. Za prvé zničí bakterie, za druhé je šunka krásně růžová a za třetí, z obyč. soli se šunka brzy zkazí, pokud se nenechá maso uležet déle. Jinak jednou za rok, když si člověk udělá něco domácího, tak je to mnohem zdravější i s rychlosolí, než když si celej rok kupujete hotovky v supermarketech. ;-)

    1. Jitka   31.01.2014 | 7:23 | reagovat | závadný

      Jenže já si domácí šunku dělám právě proto, abych nemusela konzumovat rychlosoli, což je v šunce to největší svinsto, které způsobuje rakovinu střev. Vůbec mi nevadí, že šunka není růžová, ale je dobrá.

      1. chlop   02.03.2014 | 11:03 | reagovat | závadný

        Tak tak,není co dodat. :-)

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?

Další weby Mladé fronty

Dialog
X