Autor:

Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

Množství dle chuti
Vepřový bůček
nebo kombinace krkovice, plecka a sádla
 
Sůl  
Bílé víno  
Dále dle chuti
Rozmarýn  
Tymián  
Drcený kmín
nebo celý
 
Pepř mletý  
Cibule  
Česnek  
Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Je mnoho způsobů jak připravit domácí „Rillettes“ (dále jen vepřovku) a snad si každý najde takový, jaký mu vyhovuje.

Základem je ale vždy dlouhá a pomalá příprava, která zaručí kvalitní výsledek a proto se vyplatí připravovat jí z většího množství, abychom si jí náležitě užily.

Je důležité připravovat jí z prorostlého až tučného bůčku. Někdo nechává maso i s kostí a kůží, aby chuť masa byla co nejsilnější (kosti pak samozřejmě vyndá, jelikož od masa samy odpadnou). Jiný zase pouze a jenom z na kostičky pokrájeného. V každém případě ale maso podléváme vínem (lze i šampaňským) a to cca 15 ml vína na 1 kg masa + další na podlití a to lze použít i vodu. Pokud maso použijeme libovější (krkovice či plec), nezapomene přidat i sádlo. Maso také nezapomeneme osolit.

Nejideálnější je příprava v litinovém hrnci na nejmenším plameni. Lze použít i pomalý hrnec nebo na minimum péct maso v troubě. Píši péct, ale ono je to spíš takové dlouhé povalování a probublávání masa ve vínovém sádle. Doba tepelné úpravy je dlouhá (od 4 do 8 hodin) jelikož chceme, aby se maso začalo úplně dělit a rozpadat na vlákna. Pomoci mu můžeme ke konci šťouchadlem či vidličkou.

Ochucení vepřovky záleží na chuti každého a dělá se až téměř ke konci. Přidat můžeme jak pokrájenou syrovou cibuli a to cca 1 - 1,5 hodiny před koncem nebo osmaženou na sádle téměř nakonec. Česnek, koření a bylinky také dáváme až na samý závěr(cca 30 minut), kdy je jen krátce „probubláme“ ve výpeku, to aby nám vepřovka nezhořkla.

Horkou vepřovku lijeme do čistých suchých zavařovacích sklenic nebo do terinek, kokotek, misek a skladujeme v chladnu. Zavíráme je až po zchladnutí.

Podáváme s čerstvým chlebem (nejlépe křupavým domácím) a dobře vychlazeným pivem. Čerstvá cibule a kyselá okurka také nezklame.

Vepřovka je časově náročnější, ale určitě nikoho nezklame. V lednici vydrží i několik týdnů (u nás ani ten týden) a nemusíme za ní až do Francie.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
5 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)
Bramborové knedlíky s jablky a skořicí Rychlé a chutné večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

Komentáře

  1. Lenka Dvořáková   29.04.2016 | 10:32 | reagovat | závadný

    Možná je časově náročnější, ale moc práce s ní není. Vždyť se je dýl hlídá, ale výsledek za to teda určitě stojí <3 . Jen se zkuste mrknout, kolik stojí ta sklenička v krámě =-O .

  2. Dana   01.04.2015 | 6:37 | reagovat | závadný

    První pokus o vepřovku a jsem unešená. Dokonce jsme včera doma uvažovali o koupi většího hrnce, ve kterém bychom jí mohli udělat víc, tak jsem zvědavá, jaký seženeme. Každopádně už jsme na dně druhé sklenice a další už není, takže s nákupem hrnce nechci čekat dlouho.

  3. Jana Polesná   27.02.2015 | 14:49 | reagovat | závadný

    Hmmmmmmm.To musí být dobrota!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web