Malinové / ostružinové knedlíky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
3
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl - špetka
    • 21
      g droždí
    • 1
      ks vejce
    • 220
      ml vlažná voda dle hustoty těsta, cca
  • Dále
    • maliny
    • ostružiny
    • kostkový cukr
    • moučkový cukr
    • šlehačka nebo zakysaná smetana, jogurt...
    • drobenka dle receptu: křupavá drobenka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přilijeme trochu vlažné vody a mírně promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vlažnou vodu a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 30-40 minut.
2
Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme očištěnými suchými malinami nebo ostružinami, a protože jsou po tepelné úpravě maliny i ostružiny dost kyselé, přidáme k nim i kousek kostkového cukru. Všechny knedlíky pevně uzavřeme, spojem je klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (cca 12 minut) kynout.
3
Po vykynutí knedlíky naházíme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut. Během vaření je opatrně alespoň jednou promícháme (otočíme).
4
Uvařené knedlíky vyndáme cedníkem do mísy a IHNED je propícháme vidličkou nebo jehlicí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je nepropíchali, knedlíky by se srazily. Knedlíky posypeme trochou moučkového cukru a promícháme, nedojde tak k jejich slepení (nebo je pokapeme máslem).
5
Na talířích je ozdobíme dle vlastní chuti a fantazie slazenou šlehačkou či smetanou, čerstvými malinami nebo ostružinami, posypeme moučkovým cukrem...

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.