Dýňový koláč

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 15
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g dýně
    • 2
      ks jablka
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      lžička skořice
    • 150
      g hladká mouka
    • 90
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • mandle

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Míša
    Míša |

    26. 10. 2016 20:50

    Dobrota. Koláč jsem vylepšila sušenými meruňkami, nasekanými mandlemi a trochou rumíku. Neslané nemastné to určitě potom nebylo ;-) .

  • Ája
    Ája |

    12. 10. 2016 16:05

    Těsto šlo vypracovat dobře, náplň jsem raději rozmixovala. Koláč mě vůbec neoslovil, nemastný, neslaný a hlavně nesladký :-( Těsto nám nechutnolo. Možná s vylepšením v podobě sušeného ovoce či ořechů. Už ho pést nebudu. :-(

  • Radka
    Radka |

    11. 10. 2016 23:55

    Opravdu jednoduché těsto, akorát se mi první půlka nezdařila, udělala jsem druhou dávku, která byla dobrá. Těsto jsem spojila dohromady, a jako náplň jsme použila jak máslovou dýni, tak dvě jablka, a taktéž ananas i s ananasovou šťávou z plechovky. Cukrovala jsem pro jistotu vanilkovým cukrem i těsto i náplň. Vrch jsme posypala moučkovým cukrem. Teď jen doufám, že to bude chutné :D Těsto je křehké Dýně poměrně suchší, takže doufám, že tento recept u nás doma klapnul. Děkuji za rychlý recept. <3

  • Sarrik75
    Sarrik75 |

    27. 10. 2015 09:20

    Zkouška

  • Sarrik75
    Sarrik75 |

    27. 10. 2015 09:14

    Zdravím všechny! Koláč jsem také vyzkoušela a můžu potvrdit, že se s ním pracovala velice pěkně. Těsto je příjemné a náplň je možné podle vlastní chuti vylepšit. Vzhledem k tomu, že dýňová náplň je vlhčí doporučuji zahustit ji oříšky, mandlemi, sušeným ovocem a není na škodu dát nahoru i drobenku. Použila jsem 2 skořicové cukry, aby byla koláč sladký. Ale záleží na chuti dýně a jablek.

  • Anonym Hater
    Anonym Hater |

    11. 11. 2014 17:21

    Co je to za hrozný těsto?????????????????????? :'(

  • Pletuška
    Pletuška |

    10. 11. 2014 18:50

    Já jsem koupila máslovku :)

  • Věra
    Věra |

    12. 10. 2014 21:52

    Dnes jsem upekla tenhle koláč se všemi vylepšeními. Těsto je skvělé, krásně se do tenka vyválí na pečícím papíře. Náplň jsem udělala z dvojnásobného množství dýně a 5 ti jablek, dýni jsem podusila, jablka nastrouhala nahrubo a dýňová kaše se po smíchání strouhanými jablky krásně zahustila. Do náplně jsem přidala šťávu z půlky citronu, lžíci koření na štrůdl, hrst spařených hrozinek a hrst nasekaných vlašských ořechů a přiměřeně třtinového cukru. Koláč jsem posypala nasekanými mandlemi i drobenkou a pekla 45 minut na 190 st C. Dali jsme si ho se zakysanou smetanou. Je skvělý! :-) ;-) !

  • Iva
    Iva |

    28. 9. 2014 11:14

    Vynikajici.Dekuji. :-*

  • Dana Malá
    Dana Malá |

    22. 9. 2014 11:23

    Sladký - "podle chuti přidejte cukr"

  • Dana Malá
    Dana Malá |

    22. 9. 2014 11:22

    Jakou dýni jste používali?

  • jaryn
    jaryn |

    14. 9. 2014 08:11

    Ten kolac je sladky a nebo slany? Dekuji

  • bosorkaxy
    bosorkaxy |

    17. 8. 2014 20:25

    Dnes jsem zkusila upéct a souhlasím s ostatními, koláč je výborný

  • Hanka
    Hanka |

    5. 3. 2014 20:50

    Přesně tak jsem to udělala i já a bylo to vynikající...netřeba dusit, stačí nastrouhat a upéct. ;-)

  • Iris
    Iris |

    9. 1. 2014 15:31

    Famózní! Dělám to ze zavařené dýně a nepoužívám mandle. Zato navíc použiji ještě tenkou horní vrstvu těsta, tak jak to dělají v Americe a má úspěch u všech, co ho chutnali. Děkuju za recept :-)

  • Jana
    Jana |

    31. 10. 2013 13:21

    Prosím jak dlouho na na kolik stupňů pečete? :) Díky.

  • Iv
    Iv |

    20. 10. 2013 14:51

    Koláč jsem dělala přesně podle receptu a povedl se! Těsto je vysoké cca 0,5 cm a dýňová kaše také tak.

  • farah
    farah |

    16. 10. 2013 13:03

    a to "podle chuti přidáme cukr" - je tedy co? :-D

  • chin shin
    chin shin |

    25. 3. 2013 21:08

    Tak těsto jsem udělala z dvojité dávky..,jabka a dýni jen nastrouhala a použila jsem i posýpku.. Taky jsem byla ráda,že jsem nenašla formu na koláč a dala to do dortové!..výsledný koláč byl totiž dost vysoký!..ale perfektní!Všichni si pochutnali..a o Velikonocích ho peču znova! ;-)

  • Silvie
    Silvie |

    2. 2. 2013 21:26

    Koláč je výborný, dnes jsem dělala a měl úspěch, dýni a jablka jsem jen nastrouhala a vymačkala šťávu, zasypala cukrem a ochutila skořicí. Příště prý mám vyzkoušet i s posypkou. Díky za jednoduchý a chutný recept.

  • Jarka
    Jarka |

    12. 12. 2012 10:28

    Já tedy nevím, ale žádný cukr v receptu není!

  • Míša
    Míša |

    11. 12. 2012 07:44

    Škoda, že jsem si nepřečetla nejdřív komentáře aneb do mé formy bylo těsta moc málo, chtělo to z dvojité dávky, ach jo, snad z toho něco bude, momentálně se peče, ale voní nááááádherně :-P

  • Lenka
    Lenka |

    7. 12. 2012 01:10

    Výše uvedený rozpis ingrediencí je na malou formu. Jen pro představu:) Dnes jsem pekla, a je moc dobrý. Příště udělám z dvojité dávky, do velké formy, kterou běžně používám. Aby koláč déle vydržel.. ;-)

  • Hanka
    Hanka |

    16. 11. 2012 20:10

    Jednoduchý a skvělý, zmizel jakmile trošku vystydl. A vzhledem k tomu, že mi zbyla menší půlka dýně, udělala jsem ho druhý den ještě jednou v trošku jiné variantě - do dýňové kaše jsem dala méně skořice a několik hřebíčků a o jedno jablko víc a opět zmizel extrémně rychle... :-) Pekla jsem na horní spodní ohřev na 180st cca 40 minut.

  • Iva
    Iva |

    15. 9. 2012 20:47

    Tento koláč je výborný, křehké těsto, a pokud to pyré zbyde (jako mně), tak je z toho výborná přesnídávka - nejen pro děti :-). Tleskám!

  • katka
    katka |

    4. 3. 2012 08:43

    muzu se zeptat jak dlouho a na kolik stupnu jste dynovy kolac pekly??

  • Petra
    Petra |

    2. 8. 2011 15:15

    Můžu se zeptat, jestli bych tento koláč mohla zkusit ze zavařené dýně? Mám dvě sklinky a nevím co s nimi. Děkuji!!! :-)

  • janamikus
    janamikus |

    20. 11. 2010 14:23

    Právě jsem sprášila dva kousky a moc jsem si pošmákla. Jen jsem našla v lednici načlou plechovku ananasu, tak jsem ji tam na kostky přidala a místo citronu-limetku, tak jsem tam kromě kůry přidala i šťávu z půlky a navrch jsem nasypala kokos.

  • Katka
    Katka |

    28. 10. 2007 09:12

    Po včerejším pečení přidávám svůj názor. Zkoušela jsem podobný recept, ale výsledek se moc nevydařil, proto jsem zkusila, na základě tohoto receptu, tuto variaci:Udělala jsem kynuté těsto a jím jsem vyplnila formu na koláč. Nechala vykynout a pak naplnila náplní jak je zde - nevařenou - jen nastrouhaná dýěn s jablky, nadrcené "sladké" koření. Pokladla jsem je po plechu, posypala drobenkou a výsledek je výborný!!!

  • Alka
    Alka |

    13. 10. 2007 20:05

    Já jsem dýni rozmixovala, jablka nastrouhala nahrubo, nic jsem nevařila, nedusila, akorát jsem z té směsi vymačkala nadbytečnou šťávu. Je to výborný recept!

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    18. 11. 2006 12:35

    Taky jsem ho pekla, jen jsem zapomněla napsat hodnocení:-) Kolegyním chutnal, jen prý byl málo sladký, ačkoliv jsem sladila dost a ještě cukrovala navrch. To by člověk neřekl, kolik cukru ta dýně spolyká:-))

  • Lenka
    Lenka |

    18. 11. 2006 08:58

    Když dýni a jablka nastouháte na hrubém struhadle, nemusíte je vůbec dusit. Naopak nám chutnalo více, když náplní koláče nebyla kaše, ale jemné kousky. A když dáte navrch ještě drobenku, po koláči se jen zapráší.

  • Jana
    Jana |

    26. 4. 2006 20:06

    Výborné! Jsem nešika a dávala jsem dýně a cukr podle oka, takže byly málo sladké (a možná jsem dala míň), ale pocukrování to spravilo a koláč je vynikající.