Autor:

Dýňový koláč (Pan di zucca)

90 minut PT0H90M
Střední
Porce: 6
Ingredience
Hladká mouka 350 g
Dýňová dužina
očištěná
600 g
Cukr krupice 250 g
Rozinky
namočené
100 g
Vejce 2 ks
Skořice - mletá 3 g
Máslo 50 g
Hřebíček mletý 5 ks
Prášek do pečiva 1/2 balení
Sůl  
Moučkový cukr  
Panenský olivový olej 3 lžíce
Dýňový koláč (Pan di zucca)

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Recept jsem okoukal od Itala Emanuela Ridiho, takže veškeré pochvaly jdou na jeho adresu. Vyzkoušel jsem jej, byl výborný, skvěle se hodil na podzimní večery k čaji, takže jsem se rozhodl dát jej sem.

Dýni zbavenou semínek nejprve nakrájíme na tenké plátky (asi 1 cm široké) a vyložíme na máslem vytřený plech, poté necháme opékat v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 min. Po opečení bude dýně měkká a rozmixujeme ji (popř. ručně rozdrtíme - pro ty, co nemají mixér, tak jako já). Nemusí to být úplně na kaši, mě osobně docela vyhovovalo, když tam zůstaly malé kousky dýně.

Mezitím si rozdrtíme/rozemeleme hřebíček na prášek a dáme namočit rozinky do horké vody. Vedle toho si vyšleháme vejce s cukrem a olejem, následně přidáme namočené změklé rozinky a rozmixovanou dýni. Rozdrcené koření smícháme s moukou, přidáme špetku soli a promícháme s dýňovou směsí dohromady. Je-li těsto velmi hutné a nejde promíchat, je možné přidat mléko (opatrně po jednotlivých lžících - těsto by mělo zůstat poměrně husté).

Formu (na dort, na bábovku, na cokoliv, co se nám líbí) vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme hmotu, dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C zhruba 1 hod. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem, ale mě to chutnalo spíše bez něj. Svým kořením (hřebíček, skořice) se velmi hodí k nějakému dobrému černému čaji. Dobrou chuť a hodně štěstí.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
2+
4.4 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 5x)
Pikantní pečený guláš Lahůdky a speciality maďarské kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Dýňový koláč (Pan di zucca)

Komentáře

  1. Franta   31.08.2016 | 13:22 | reagovat | závadný

    Je to moc dobrý. Konzistencí je to trochu podobné štole (kterou miluju). Dal jsem tam 200g cukru a bylo to akorát.

  2. Zdena Konečná   08.11.2013 | 9:38 | reagovat | závadný

    Koláč je na můj vkus hodně sladký a těžký a ani moc nevyběhl. Prášek do pečení uvedený je, chybí jen v postupu a kdyby se dal celý asi by vyběhl víc. Možná záleží na i typu dýně, ale potom už pátrat nebudu.

  3. hweirova   01.09.2013 | 21:35 | reagovat | závadný

    Výborný koláč, k černému čaji se opravdu moc hodí - ale chutná i bez čaje ;-) Pro všechny, kteří vaří dle postupu v receptu - nezapomeňte na prášek do pečiva, není v přípravě uveden. Děkuji autorovi za vložení receptu a dávám 1! :-)

  4. funchal   28.10.2012 | 15:22 | reagovat | závadný

    Postupovala jsem podle receptu a chutnal mně i dětem, koření navíc jsem nedávala, ale k dýni mi též sedí kardamom, příště zkusím. Opravdu vláčný dezert, připomíná perník, ale není to perník, já perník nemusím, toto je báječné, doporučuji.

  5. milanbarta   15.10.2011 | 14:56 | reagovat | závadný

    Trochu se mi ten koláč srazil a ani chuťově mě moc nezaujal. Koření jsem použil jako do perníku.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web