Mřížkový dýňový koláč

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 270
      g cukr
    • sůl
    • 3
      ks vejce
    • 350
      g hladká mouka
    • 100
      g rozinky
    • 50
      g krupice
    • 2
      kg dýně
    • 1
      lžíce skořice - mletá
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 100
      ml sojový olej
    • 1
      žloutek na potření
    • vlašské ořechy na zdobení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme do mísy. Přidáme žloutky, sójový olej, skořici, 120 g cukru a vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.
2
Dýni oloupeme, odstraníme semena a vláknitý vnitřek dýně. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Do hrnce nalijeme asi 250 ml vody, přivedeme k varu a přidáme nakrájenou dýni, kterou povaříme asi 10 minut doměkka. Zbytek tekutiny slijeme a dýni necháme vychladnout.
3
Troubu předehřejeme na 200 °C. Dvě třetiny těsta vyválíme na troše mouky tak, aby byl o trochu větší než plech. Plech vymažeme sójovým olejem a přeložíme do něj vyválený plát těsta. Aby se těsto peklo rovnoměrně, můžeme je zatížit luštěninami na pečícím papíru. Plech předpečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
4
Zatím nasekáme vlašské ořechy a pořádně je smícháme s cukrem, krupicí, rozinkami, vejci, špetkou soli a studenou dýní.
5
Z přepečeného koláče odstraníme papír s luštěninami a potřeme jej směsí z dýně. Z poslední třetiny těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty skládáme na koláč jako mřížku. Potřeme ji žloutkem a koláč ozdobíme vlašskými ořechy.
6
Koláč dopékáme asi 45 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí jej krájíme na kousky a servírujeme.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • silvik T.
    silvik T. |

    4. 2. 2013 14:15

    Chuťově moc dobré.Dala jsem tam ještě i tvaroh.Jedl to i manžel a ten takové věci moc nemusí.