Autor:

Mrzák

Střední
Množství na jeden plech:
Vepřové maso
Zbytky pečeného nebo vařeného
300 g
Škvarky
Nebo uzený bůček
 
Hrubá krupice 400 g
Vepřový vývar  
Sůl  
Pepř mletý  
Majoránka  
Saturejka  
Česnek 4 stroužek
Mrzák

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Zbytky masa, škvarků nebo uzeného bůčku se umelou na masovém strojku (případně pokrájí na menší kousky), pak se promíchají s krupicí a zalijí vývarem (cca půllitr) - množství záleží na hustotě, přidáme sůl, pepř, majoránku, saturejku a utřený česnek.
Vznikne poměrně řidší těsto (jako například na lívance), které necháme 1/2 hodiny stát (trošku zhoustne). Pak je rozetřeme na vymazaný plech (nejlépe sádlem), upečeme v předehřáté troubě dozlatova a krájíme na čtverce.

Mrzák se podával s černou kávou nebo k bramborové polévce. Je to křupavá placka, chuťově podobná bramboráku nebo prejtu.

Zdroj: pokrmy z Hlinecka - region u Železných hor a Žďárských vrchů

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1
Salát z pečených paprik a fazolí Suroviny pro horké léto Články z

Komentáře k receptu: Mrzák

Komentáře

  1. Velemínská   20.01.2016 | 9:01 | reagovat |

    Moje maminka dělala něco podobného a přidávala ještě strouhanou mrkev. Vždy byl hned pryč :-)

  2. RauM   19.01.2012 | 21:47 | reagovat |

    ráda vyzkouším, ale marně přemýšlím, kdy u nás zbyde nějaké maso? :-\

  3. Hanka S.   03.05.2011 | 14:16 | reagovat |

    Výborné, jednoduché, za jedna :-)) .

  4. recepty 73   14.03.2010 | 16:22 | reagovat |

    Recept je napsán v originálu,maso můžete klidně jen pokrájet.Vejce se nepřidávají,krupice to dostatečně podrží.Je to taková prejtová konzistence,proto umleté maso.

  5. Tamara Šikulová   12.03.2010 | 14:32 | reagovat |

    Nemají se tam dát taky vejce? Aby to drželo pokupě. Taky bych to asi nemlela, ale nakrájela na kousky.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web