Mřížkový koláč s tvarohem

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 14
120 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: raindlova

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Křehké těsto
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 200
      g moučkový cukr
    • 200
      g hera
    • 2
      ks žloutek
    • 5
      lžíce mléko
    • 1
      balení prášek do pečiva
  • Tvarohová náplň
    • 3
      balíček měkký tvaroh
    • 150
      g cukr krupice
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • mléko podle potřeby (asi čtvrt litru)
    • 4
      ks sníh z bílku
    • 1
      ks vanilkový pudink

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Připravíme křehké těsto obvyklým způsobem (s úspěchem používám hnětač) a rozdělíme je na 1/3 a 2/3.
2
Větší část vyválíme a přeneseme na vymazaný plech, okraje těsta zdvihneme. Naplníme tvarohovou náplní, zbylou menší část těsta vyválíme, rádýlkem vykrájíme proužky a na koláči vytvoříme mřížku. Do vzniklých okének můžeme dát kopečky zavařeniny, brusinek apod. Náplň také můžeme vylepšit rozinkami nebo kandovaným ovocem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C.
3
Příprava náplně: tvarohy smícháme se žloutky, cukrem, mlékem a pudinkovým práškem, nakonec opatrně vmícháme bílky ušlehané se špetkou soli a vanilkovým cukrem (cukr zašlehat až do tuhého sněhu).
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Blanka
    Blanka |

    26. 8. 2015 06:16

    Výborný recept - koláč je prostě "božský" :-)

  • Alho
    Alho |

    15. 2. 2015 13:48

    Výborný koláč!!!Sice jsem měla problémy s těstem,trhalo se,ale vse nakonec dopadlo na 1.Podobný si pamatuji z dětství a o to víc potěšil.Chlapci se cpou,až mají boule za ušima:-)))Díky!

  • allena89
    allena89 |

    7. 7. 2014 11:51

    Naprosto excelentní koláč!!! Recept je na velký plech, s těstem se dobře pracovala, vyválela jsem na pečícím papíře. Tvarohy jsem měla jen 2, jeden z vaničky a jeden z kostky a úplně to stačilo, do mřížek jsem dala letošní jahodový džem a kousek meruňky. Chuť je naprosto božská, koláč byl nejlepší druhý den, nádherně vláčný, prostě výborný!!! Přidávám k nejoblíbenějším receptům a děkuji za skvělý recept!

  • Olga200
    Olga200 |

    2. 2. 2014 19:38

    ale jak dlouho se křehké těsto asi tak peče?? :'(

  • misulka76
    misulka76 |

    26. 10. 2013 21:37

    presne tak me se testo také trhalo tak jsem testo vyvalela na pecicim papiru.kolac je krehky ale vyborny...... :-* ;-)

  • m.a.l.i.n.a.
    m.a.l.i.n.a. |

    31. 7. 2013 07:52

    Těsto se nedalo namotat na vál a přenést na plech - trhalo se mi, ale zvládla jsem to po kouskách. Na placku jsem nalila lehce rozmixovaný rybíz s cukrem. Koláč byl vynikající! Druhý den držel lépe "pohromadě" ;-)

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    22. 2. 2013 07:37

    Hotovo. :-)

  • Zdeňka Raindlová
    Zdeňka Raindlová |

    21. 2. 2013 23:55

    Jejda jejda, už jsem se sem nepodívala řadu měsíců...no samozřejmě že se ingredience na náplň ztratily! V mém původním receptu byly!!! To se nejspíš stalo při přepisu do nové podoby - stalo se mi to i s jiným receptem, kde jsem si toho ale všimla a už je to opravené.... Však se podívejte na první příspěvky do dikuze, kde je několikrát zníměno, že tvarohy se dávají původně tři, muselo to tam tedy být.Tak tedy - do náplně patří 3 tvarohy (kostky, ne vaničkový), 2 žloutky, sníh ze 4 bílků, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudingový prášek, cukr krupice podle 150g, mléko podle potřeby. Prosím, je možné to přidat do receptu?Ne každý čte příspěvky...

  • A
    A |

    4. 2. 2013 11:42

    Naprosto výborný. Hned se po něm zaprášilo. Dávám 1*. ;-)

  • Galka
    Galka |

    22. 11. 2012 18:26

    náplň: 750 g měkkého tvarohu, 150 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, mléko dle potřeby (cca 250 ml), 1 vanilkový pudink, sníh ze 4 bílků

  • Kamila B.
    Kamila B. |

    20. 9. 2012 08:23

    Dobrý den, neztratily, takto recept vložila uživatelka.

  • Zuzka
    Zuzka |

    19. 9. 2012 14:14

    Dotaz pro editory: Neztratily se náhodou ingredience na náplň?

  • evča
    evča |

    28. 8. 2012 15:12

    včera sem pekla a dneska z plechu není nic:-) velmi chutný. fakt super recept. na tvaroh jsem dala ještě jablkový povidla, posypala skořicí a van. cukrem a pak mřížky. ráj v hubě:-) :-* :-D

  • Mikova Sona
    Mikova Sona |

    23. 6. 2012 17:29

    Kolac je vyborny a mam ho take tak pekny, zitra odnesu kousek bratrovi, ma tvarohove kolace hrozne rad.

  • Lulu
    Lulu |

    17. 12. 2010 14:16

    Tak sem take skusila vas recept a jsem moc spokojena s rychlosti i casovou usporou,chutnal cele rodine.Dekuji :-) :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    17. 10. 2010 15:20

    1*

  • Iva- Ma
    Iva- Ma |

    27. 2. 2010 20:17

    Tak jsem zkusila upéct.Musela jsem přidat žloutek /bylo hodně drolivé těsto ,nešlo mi vůbec zpracovat/. Pak už to celkem šlo.Na plechu asi 30x40 byla spodní vrstva dost nízká po vyválení.Náplň jsem udělala ze 2 tvarohů a trochu jogurtu.Také jsem těsto trochu potřela meruňkovou zavařeninou pod tvaroh.náplň.Do mřížkování jsem ještě po trošce zavařeniny přidala.Je to dobrý koláč, je však hodně křehký musela jsem opatrně krájet.Mřížky i během pečení i při krájení někde mírně rozpraskly, nevím zda je běžné nebo jen se mi nepovedlo.Určitě ale budu opakovat, se zavařeninou bylo chutné.

  • Anna Stefanova
    Anna Stefanova |

    27. 2. 2010 13:59

    Výborný koláč.Měla jsem jen jeden tvaroh a tak jsem pridala zakysanku a bily jogurt,mleko jsem už nedávala i presto to bylo dosti ridke.Ale dopadlo to nad očekávání dobře.Testo jsem pomazala dzemem a pak tvaroh.Doporučuji všem kdo má rád tvaroh a dekuji autorce.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    22. 2. 2010 15:38

    Výborný koláč!Zavařeninu jsem namazal na těsto,pak teprve nalil tvarohovou náplň...Dávám do oblíbených,posílám 1* a foto.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    15. 4. 2008 16:32

    Výborný koláč. Pekla jsem ho na velkém hlubokém plechu. Protože těsto je moc křehké, doporučuji péct na pečícím papíře. Podle velikosti plechu vystřihneme papír a těsto na něm vyválíme (válečkem spíš tlačíme než válíme). Papír i s vyváleným těstem přeneseme na plech a s rukama ještě vyformujeme. Pak postupujeme podle postupu. Na velký plech jsem použila 3 tvarohy ve vaničce a místo mléka dala 125 g bílý jogurt. Těsto na mřížky je dobré dát na 10 minut do MRAZNIČKY a pak na vále dělat (s prstama válet) velice tenké pásky. Různé dlouhé pásky jsem pak na koláči napojovala a dělala mřížky, do kterých jsem dala rybízový džem. Džem je důležitý-koláč je pikantnější. Příště džem rozetřu i na těsto. Hodnotím 1.

  • jana m
    jana m |

    15. 4. 2008 07:31

    Veľmi dobrý koláč.Hlavne to cesto je jemnučké.Robila som ho v kombinácii s džemom do okienok .

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    14. 4. 2008 17:40

    Dala jsem na velký plech.30x43 cm.

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    12. 4. 2008 14:52

    Dneska jsem koláč upekla, je výborný! Doma taky chválili.Velmi jemný, křehký. Navrch mezi mřížky jsem dala povidla. Koláč je s nimi pikantnější. Jen místo 3 tvarohů jsem dala 2 a jednu zakysanou smetanu, třetí tvaroh jsem už neměla. Mléko jsem dávala jen od oka. Určitě zopakuji. Díky za recept.

  • Romana
    Romana |

    10. 4. 2008 23:11

    Děvčata, na jak velkém plechu koláč pečete.

  • Jana Volrábová
    Jana Volrábová |

    10. 4. 2008 17:12

    Je to žůžo. Každý, komu jsem kousíček odkrojila, vzdychal, že takhle chutnal mřížák od babičky. No a dceřina třída se mohla po její svačině utlouct. Takže? Peču daší, neb na mne nezbyl ani ten pověstný drobek na plechu, vše zmizelo. Díky.

  • Adela O
    Adela O |

    16. 3. 2008 17:51

    ja naprosto vynikajici!!! vcera se dojedl a hneska uz jdu delat dalsi ;-)) Dekuju za recept :-)

  • Lenka Turoňová
    Lenka Turoňová |

    21. 8. 2007 19:13

    Stašně ráda peču, naučila jsem se to od mamky a teď už peču místo ní. Chtěla jsem vyzkoušet i nějaký recept, nejen ty klasické koláče a buchty... Narazila jsem na tento skvělý receptík a můžu říct - povedl se mi na 100%!! Na radu Petry V. jsem přidala i jogurt. Koláč zmizel hned na snídani. Nezbyl pro ni ani drobek a už se na něho zas pozítří chystám. Jedinou a to zásadní chybu, kterou jsem udělala, že jsem nenechala těsto uležet v ledničce. Když tam napíšete, že křehké těsto připravíme obvyklým způsobem, začínající "pekařka" tápe:-) Příště už ale aspoň budu vědět. Přece: chybami se člověk učí!!

  • Petra Vlkovičová
    Petra Vlkovičová |

    5. 6. 2007 11:26

    Naší rodince koláč moc chutnal. Jen jsem udělala malou změnu, do náplně jsem dala dva tvarohy a jeden jogurt (125ml). Mléko už nebylo nutné. Okýnka jsem ozdobila meruńkovým džemem.

  • Jana V.
    Jana V. |

    22. 11. 2006 14:18

    Moje babička tenhle koláč taky pekla,dávala na půl plechu tvaroh a na druhou půlku džem.Vypadá to hezky nakrájené na tácu.

  • Andra
    Andra |

    21. 11. 2006 12:41

    Tento koláč je vynikajúci. Divím sa, že ešte nebol hodnotený. Každému, kto má rád tvaroh ho vrelo odporúčam.

  • Klára
    Klára |

    23. 4. 2006 09:26

    Děkuji moc za tip, hned to jdu zkusit.....je to výborný koláč paní Zdeňko.

  • Zdeňka Raindlová
    Zdeňka Raindlová |

    19. 4. 2006 11:39

    Těsto se může nechat chvíli ztuhnout v chladničce, pak jde vyvalovat lépe. Při přípravě je možné také dát méně mléka, záleží na kvalitě mouky; někdy postačí třeba jen 2-3 lžíce.

  • Klára
    Klára |

    15. 4. 2006 22:19

    Přesně jsem všechno smíchala, udělala,jen tvarohy jsem dala 2, těsto je opravdu křehké (ani válet mi nešlo) a musím říct, že na začátečníka se to povedlo skvěle, výborná, vynikající, všem doporučuji.