Autor:

Steak Diane

10 minut PT0H10M
Snadné
Porce: 2
Ingredience
Hovězí svíčková
medailonky ze střední části à 85 g
4 ks
Mořská sůl  
Pepř celý
čerstvě mletý
 
Máslo 1 lžíce
Šalotka 2 ks
Česnek
velký stroužek
1 ks
Čerstvé žampiony
středně velké, jen kloboučky
3 ks
Koňak 60 ml
Dijonská hořčice 2 lžička
Smetana ke šlehání 60 ml
Worcestrová omáčka
nejlépe od Lea & Perrins
2 lžička
Tabasco
2 až 3 kapky
 
Jarní cibulka
nasekaná
1 lžíce
Petrželka
hladká, čerstvá, nasekaná
1 lžička
Steak Diane

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Pokrmy, Hovězí, Z hub, Steaky

Šalotky nasekáme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme, žampionové kloboučky nakrájíme na plátky. Medailonky ze střední části hovězí svíčkové naklepeme dlaní nebo vyválíme válečkem natenko (ne příliš), osolíme a opepříme. Přichystáme si alobal.

V pánvi rozpustíme máslo a steaky rychle osmahneme na středním plameni a sice 45 vteřin z první strany a 30 vteřin ze strany druhé, na bok pánve přidáme šalotku a česnek, za stálého míchání těchto ingrediencí smažíme dalších 20 vteřin. Přidáme žampiony a za míchání smažíme další dvě minuty. Poté maso vyjmeme a zabalíme do alobalu.

Nyní přijde mírně nebezpečná část: flambování. Pánev s houbami řádně rozžhavíme, nakloníme ji k sobě, přidáme koňak, pánev nakloníme od sebe a zapálíme krbovou sirkou. Pozor: Nikdy neflambovat přímo pod digestoří! Staré tuky ve filtrech by mohly vést k explozi. Je-li pánev řádně rozehřátá, můžeme koňak po přidání zapálit i mimo hořák pro větší bezpečnost. Čekáme, až než plameny v pánvičce zpět na hořáku vyhoří a zhasnou a přidáme hořčici a šlehačku, řádně promícháme a za dalšího míchání vaříme jednu minutu, přidáme redukovaný vývar a vaříme další minutu, dochutíme Worchestrem a tabascem, vrátíme zpět opět rozbalené maso a šťávy které pustilo, pánev sundáme ze sporáku, vmícháme jarní cibulku a petržel, ihned podáváme s omáčkou na steacích. Vhodnou přílohou jsou rozmarýnové například brambory na česneku.

Název pokrmu se odvozuje od anglické verze jména římské bohyně lovu Diany. Není tudíž překvapivé, že tento styl přípravy se dříve vztahoval zejména na zvěřinu. V dnešní době patří tento pokrm k nejoblíbenějším gurmetským úpravám steaků po celém světě.

Dobrou chuť

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Reklama
Barevné přílohy k pečínkám 4 recepty na výborné přílohy k pečínkám Články z

Komentáře k receptu: Steak Diane

Komentáře

  1. Tania   19.07.2015 | 14:24 | reagovat | závadný

    Vyborna diskusia, obaja pani Smith_P a cuoco!
    S potesenim sa na nej bavim a vzdelavam..

    Pan Smith_P, ked raz zacnete pisat svoj blog, budem Vasou nadsenou followerkou!
    Vela inspiracie a skvelych chutovych zazitkov!

  2. Klára   20.02.2014 | 16:51 | reagovat | závadný

    Celkem dobré, jenom těch hub není ani náhodou tolik co je u receptu prezentováno na fotografii, omáčka je mnohem bledší a ikdyž se mi flambování nakonec podařilo, snadné mi to vážně nepřišlo a 10 minut je tak na přípravu před vařením.

  3. Zita Matejkova   07.10.2011 | 3:29 | reagovat | závadný

    Recept je krásně popsaný, u nás je taky oblíbený, jen v mém receptu je přidávané i malé množství červeného vína, to ale nic nemění na tom, že je výborný ;-)

  4. polmari   05.10.2011 | 7:00 | reagovat | závadný

    Jaký je chuťový či jiný rozdíl mezi mořskou a jinou solí? Jste si jist, že recept je dobře popsaný jako "snadný"?

    1. polmari   05.10.2011 | 7:06 | reagovat | závadný

      ... a ještě dodatek: jak vysoký musí mít člověk strop, aby mohl bez nebezpečí flambovat? O:-)

      1. Smith-P.   05.10.2011 | 22:01 | reagovat | závadný

        Hodnocení zda je recept snadný či obtížný asi je vždy subjektivní záležitost. Jsem ale toho názoru, že jsem recept popsal tak, že skutečně není obtížné pokrm připravit. Mořská sůl oproti běžné soli "solí" méně a lépe se tak odhaduje kolik se má použít aniž by sůl přehlušila chuť pokrmu. Zároveň je mořská sůl zdravější a dle mého názoru se chuťově lépe spojuje s pokrmy jakéholiv druhu. Plamen při běžném flambovaní menšího množství koňaku za normálních okolností nikdy nepřesahuje 1 m a už i v tom je dost velká rezerva, o strop si tudíž starosti dělat nemusíte.

        1. polmari   06.10.2011 | 7:24 | reagovat | závadný

          dík za odpověď - budu pár týdnů sbírat odvahu a pak se do toho možná pustím :-)

          1. Smith-P.   06.10.2011 | 17:03 | reagovat | závadný

            Není zač. ;-) Přeji mnoho odvahy (i když jí není zas tolik potřeba) a mnoho úspěchu při přípravě. ;-)

  5. Ladia   03.10.2011 | 12:39 | reagovat | závadný

    Patriku ráda vás zase "vidím" a ještě raději čtu vaše do detailů propracované recepty :-))

    1. Smith-P.   03.10.2011 | 14:17 | reagovat | závadný

      Tak důvodem, proč jsem sem přestal chodit bylo to, že zde jeden čas strašně klesla úroveň v komentářích a diskuzích. Teď se zdá, že je vše lépe moderováno a to rád vidím, takže jsem se rozhodl, že bych mohl zase obohatit databázi o pár receptů, které jsem v mezičase upravil vyzkoušel, upravil či vyvinul.ještě jich sem chystám přidat další řadu, akorát nějak nestíhám psát. ;-) Co se týče tohoto receptu (ale i těch ostatních), je to perfektní kombinace chutí, vřele doporučuji, akorát jak říkám: u flambování je nutno být opatrný, aby si člověk neflamboval obočí nebo aby nevybuchla digestoř. :-)) A cose týče toho "vidění", já si tu chtěl přidat profilovou fotku, ale když po nahrání odkliknu uložit, tak mi to hlásí "Jméno již existuje, zvolte jiné" a nic se neuloží, tak nevím, no.

      1. cuoco   03.10.2011 | 15:16 | reagovat | závadný

        ;-) To je hlavny problem so strankami daaky blbec prida recept na Steak Diane :-$ ktory je jeho chory vyplod kde da vela kecupu a vegety , a potom ked dakdo chce pridat presny spravny historicky podla Rimskej bohyne lovu Diany , recept ako tvoj ma problemy, lebo meno je obsadene idiotom ktory nema ani sajnu o vareni okrem nakydania vela Vegety.
        Inac tvoj recept je super presne ako ma byt.

        1. Smith-P.   03.10.2011 | 18:49 | reagovat | závadný

          Děkuji. Já si taky myslím, že je všeobecný problém českého kulinářství a mnohdy i gastronomie, že jednak musí jít vše rychle a levně a pak taky, že existuje často i neochota vyzkoušet nové, nekonvenční metody a exotické a/nebo čerstvé potraviny.
          Když jedu do zahraničí, tak je mi docela smutno z toho, že i běžný středně velký supermarket tam má větší výběr potravin než veškeré hypermarkety u nás, o tom, že se u nás prodavá ovoce a zelenina druhé jakosti za stejnou cenu, ne-li dráž než tam produkty první jakosti ani nemluvě.
          Stejně tak u nás sem tam otevře nějaký specializovaný krámek s dobrotami určité země, ale do půl roku zase zavře pro nezájem široké veřejnosti (v Brně např. viz řecký krámek na Štefáníkové či Lahůdkárium na Kobližné) a nebýt spoluobčanů vietnamského původu, tak u nás neexistují ani žádné krámky specializující se na východoasijské dobroty (tím nemyslím ty nehygienické bistra prodávájicí to čemu se opovažují říkat gyros a který ještě navíc prodávají s tatarku a kečupem, ale obchůdky s dochucovadlama, exotickou zeleninou, ovocem apod.). To vše jsou věci které jinde existují i na venkově. A to nejhořsí na tom všem je to, že u nás proti tomuto stavu nikdo nic nepodnikne.
          Českou kuchyni považuji sice na jedné straně chuťově za jednu z nejlepších vůbec, na druhé straně ale strašně zaostává za světovou "Cuisine Nouvelle". Čeští kuchtíci, kuchaři a hospodyně kolikrát prezentují hovězí škvařené tak dlouho až má konzistenci podrážky a dochucují hotovými omáčkami, přitom příprava jídla jako je např. Steak Diane je tak snadná a ani nevyžaduje přílišné znalosti ani odvahu. Takoví lidé ani neví, o co se připravují.

          1. cuoco   04.10.2011 | 23:53 | reagovat | závadný

            =-O Mas uplne pravdu, chcel som pridat zopar recepot ale asi nie, lebo ked pozeram , co je tu popridavane a ocenene :'( pod medzinarodne uznanym menom. Tak ma az zaraza arogancia tych co pridavali tieto recepty ze nemali tu slusnost a skonrolovat ako ten tradicny recept ma vyzerat.Ja sa dost specializujem na azijske recepty. Keby stary gurman Vlasta Burian este zil tak by asi spravil komediu o Ceskej Cinskej kuchyni to sa mi rozum zastavuje co je tu postvarane ako prava Cina. :-D
            Pritom tie recepty maju svoju tradicnu strukturu, formu, suroviny atd.
            Mam sto chuti pridat tofu s ryzou a omackou z lilku a nazvat to prava Ceska svickova. Take neuveritelne bludy su tu vo svetovej kuchyni:'(

            1. Smith-P.   06.10.2011 | 22:25 | reagovat | závadný

              To já dobře chápu. Právě jsem si zase prohlížel recepty od jednoho z uživatelů, u kterých člověk má pocit, že sem dávají recepty jen proto, aby se zviditelnili nebo že ty recepty ani nikdy nevyzkoušel, protože by na takové množství receptů potřeboval 250 let praxe...a tam jsem objevil zase recept, který si říkal čína a první co jsem viděl bylo "vaříme cibuly 15 minut". Z takové "číny" na mě jde hrůza! =-O

              Já osobně mám dosti široké spektrum zájmu o různé světové kuchuně. Asijské pokrmy přitom rozhodně patří mezi ty přednější. Před dvěma týdny jsem si koupil nový thajský wok z ocelové slitiny, který jsem si hned zakalil olejem - procedura, která pro pro užívání originálního woku nezbytně nutná (koho zajímá, jak se to dělá, může si např. vyhledat video "Walking You Through Seasoning a WOK") a stejně tak se do takového woku nesmí lít saponáty, ale to Ty zajisté víš. Akorát se mi doposud nepodařilo sehnat vhodný podstavec, takže si asi budu muset zajet do zahraničí, jako obvykle...

              Ani nevím proč to vykládám. Možná proto, že si myslím, že je třeba našemu národu jisté praktiky přiblížit a edukovat jej po kulinářské stránce. Proto si myslím, že by nebylo od věci, kdybys sem pár svých receptů poslal. I když se tím nechá inspirovat třeba jen jeden člověk ze 100, tak už je to úspěch. Já právě taky zase připravuju recept na jednu čínskou klasiku v rámci mého osobního vaření, na které jsem učinil už objednávku v jednom hodonínském chovu ryb a vodní drůbeže (jelikož v hypermarketech prodávají na mé účely nepoužitelný odpad...), ale víc už neprozradím. ;-)

              A tady už bychom se měli vrátit receptu na Steak Diane. Pokud ale chceš, můžeme v naši diskuzi pokračovat privátně. ;-)

            2. cuoco   07.10.2011 | 15:08 | reagovat | závadný

              :-) vidim ze ta to bavi a mas seriozny pristup a respekt a cina neznamena pre teba ako pre vacsinu slovakov -sloveniek mrazena zelenina podusena so sojovou omackou plus vsetky omacky co mali doma a jasne ze solamyl :-$
              Okrem toho woku ( ja mam podobny) budes mat este jeden problem na "stir fry" vo woku potrebujes rychlo vysoku teplotu. .Takze bezny elektricky sporak to nie je schopny dosiahnut.Aj plynovy ma problemy , ja mam velky horak. Ale aj tak cinu robim vonku v atriu tak ako robi vacsina Azijcov, lebo ked sa robi ako sa ma, to je velmi rychlo je z toho bordel.Plus najlepsie si kupit od Vietnamcov ich liatinovy horak ktory sa napoji na bombu a ten sa da pustit na "turbo " na velmi silno a je tvarovo nastaveny na wok.Takze mi sme presli celych 360 stupnov moja babka mala letnu kuchynu aby nebol bordel a my sme dopadli tak isto ked chceme robit pravu cinu. 8-)

            3. Smith-P.   07.10.2011 | 15:37 | reagovat | závadný

              Neboj, nekupoval bych si wok, kdybych neměl velký plynový hořák. Akorát je pravda, že ten náš zemský plyn není ideální, takže nejlepší varianta by byla samozřejmě ta bomba, jak říkáš, ale chce to mít dost místa a s takovou věcí se má vařit jen mimo byt/barák, ideálně na zahradě, já však mám akorát balkón sotva metr na dva. Výhoda tohoto woku je ale, že se rychle a řádně rozehřeje i na tom mém hořáku. Provizorně jsem si udělal sám nějakou konstrukci, nad ten hořák, abych mohl vařit, ale, jak už jsem napsal, chce to nějaký lepší podstavec. Předtím jsem měl kantonský litinový wok (import z číny), ten se ale kvůli svému průměru nevejde do nové kuchyně (v jiném bytě), navíc se mi vaří v tomto novém woku lépe. Jinak škrob do některých východoasijských pokrmů patří, ale nemusí to zrovna být ten bramborový. Na to existuje mouka tempura (mám doma) či kukuřičný škrob (došel mi, takže znova cesta k vietnamcům) ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web