Autor:

Buchty, koláče, záviny se „šimlem“

Snadné
Ingredience
Hladká mouka 250 g
Polohrubá mouka 250 g
Moučkový cukr 80 g
Vanilkový cukr 1 ks
Žloutek 2 ks
Rozpuštěné máslo 100 g
Mléko
dle hustoty těsta, cca
250 g
Hnědý rum 2 lžíce
Droždí
necelá
1 kostka
Sůl
- špetka
 
Šiml:
Mák mletý
hrnek 250 ml -
1 hrnek
Mléko 1 hrnek
Cukr
dle chuti, cca
5 lžíce
Skořice - mletá
dle chuti, nemusí být
 
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová šťáva
a šťáva dle chuti, nemusí být
 
Hnědý rum 2 lžíce
Měkký tvaroh 250 g
Dále
Olej  
Moučkový cukr  
Buchty, koláče, záviny se „šimlem“

Postup přípravy:

Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo. Necháme krátce odstát, jen, aby se nám droždí rozpustilo. Vše řádně promícháme, je-li třeba, přidáme mléko, umícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
Z těsta pak děláme buchty, které naplníme šimlem, pevně uzavřeme a spojem klademe do pekáče s malou vrstvičkou oleje, necháme nakynout, před pečením potřeme olejem a pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Nebo těsto rozválíme na pomaštěný plech, potřeme šimlem, poklademe třeba i ovocem (švestky, jablka...) a zasypeme žmolenkou.
Pak také můžeme těsto rozdělit na dva díly, které vyválíme na dva obdélníky, potřeme šimlem, zavineme a upečeme záviny dozlatova. Po upečení necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme.

Šiml:
Do pánve nasypeme mák, přilijeme mléko, rum a za stálého míchání vaříme cca 5 minut. Během vaření makovou směs osladíme cukry a ochutíme dle vlastní chuti skořicí či citronovou kůrou a šťávou. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka. Pak necháme zchladnout, vmícháme tvaroh, případně dosladíme a můžeme plnit buchty nebo potírat koláč či záviny.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Salát ze zelných listů s červenou čekankou, jablky a kuřetem Zázraky zářijové kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Buchty, koláče, záviny se „šimlem“

Komentáře

  1. Dana   26.10.2015 | 18:07 | reagovat |

    Koláč je výborný. Je jisté, že buchty se závinem zkusím také.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web