Autor:

"Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Snadné
Porce: 20
Těsto
Polohrubá mouka 500 g
Vanilkový cukr 2 ks
Citronová kůra 1 lžička
Sůl
na špičku lžičky
 
Žloutek 2 ks
Droždí 1 kostka
Mléko 250 ml
Hera
- rozpuštěná
125 g
Hnědý rum 2 lžíce
Dále
Rozšlehané vejce
na potření
 
Moučkový cukr
na posypání
 
Švestky
- vypeckované, pokrájené, cca
500 g
Skořice - mletá  
Cukr krupice  
Maková náplň
- podušený mák s mlékem a cukrem
 
Tvarohová náplň
- oslazený tvaroh cukrem, smíchaný se lžící vanilkového pudinku nebo vajíčka
 
"Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Postup přípravy:

Polohrubou mouku v míse smícháme s vanilkovým cukrem, solí a citronovou kůrou. Ve středu mouky uděláme dolíček, do kterého rozdrobíme kostku droždí, posypeme vanilkovým cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a mírně promícháme.
Až droždí vzejde a udělá kvásek, přidáme do mísy žloutky, rum, zbylé mléko a rozpuštěnou vlažnou Heru. Vypracujeme vláčné, hladké, nelepivé těsto, které necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě kynout.
Poté těsto opět propracujeme, rozdělíme na zhruba dvacet stejně vekých kousků. Každý kus promneme, zploštíme, naplníme pokrájenými švestkami ochucenými skořicí a přidáme buď jen krupicový cukr nebo do každého přidáme lžičku makové či tvarohové náplně. Bochánky pevně uzavřeme a dáme na pomaštěný plech nebo pečící papír spojem dolů ještě krátce odpočinout (kynout). Těsně před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Po vychladnutí pocukrujeme a podáváme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1
Haná Tradiční gurmánské speciality z Hané Články z

Komentáře k receptu: "Buďáky" - švestkové bochánky (buchty)

Komentáře

  1. Vituš   05.08.2016 | 9:52 | reagovat |

    Bochánky jsou výborné. Přidávala jsem do nich po plné lžičce makové náplně a mizí jeden bochánek za druhým.

  2. Martina Jedličková   28.01.2016 | 10:21 | reagovat |

    Použila jsem švestky z kompotu a budáky byly taky ÚŽASNÝÝÝÝÝÝÝÝÝÝ <3

  3. Magda   21.08.2015 | 11:58 | reagovat |

    já bych snesla i sladší těsto, ale jinak výborné !

  4. Lucie   11.08.2014 | 7:48 | reagovat |

    Děkuji za recept,bochánky byly skvělé a s těstem se dobře dělalo.Určitě můžu doporučit.Mně nejvíc chutnaly s mákem a manželovi jen ty se švestkami.Tvarohové vyzkouším hned jak se koupí.

  5. penzionalenka   26.06.2014 | 18:13 | reagovat |

    A večeře je jasná :D <3

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web