Záviny

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      dl mléko
    • 10
      g droždí
    • 80
      g cukr krystal
    • 200
      g máslo nebo jiný tuk
    • 150
      g sádlo vepřové
    • 1
      ks vejce
    • 1
      špetka sůl
  • Náplň maková
    • 300
      g mák mletý 300-350
    • 2
      dl voda
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      lžička skořice
    • cukr dle chuti
  • Nápň ořechová
    • 350
      g ořechy
    • 2
      dl voda
    • 1
      lžička skořice
    • cukr dle chuti
  • Do náplní lze ještě přidat
    • rozinky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí necháme v mléce vykynout a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do alobalu a přes noc necháme v lednici. Nasledujíci den rozdělíme těsto na 6 stejných dílů, tence yválíme na obdélníky, 3 natíráme ořechovou a 3 makovou náplní, stočíme do závinu. Potřeme vajíčkem a po zaschnutí potřeme ještě jednou. Propícháme vidličkou a upečeme. Po upečení ješte horké zabalíme do alobalu.
Zařazení: Moučníky Záviny

Komentáře k receptu

  • Daniela
    Daniela |

    17. 3. 2011 10:17

    Těsto moc dobré, dobře se zpracovává. Náplň nemohu posoudit, protože jsem dělala s kupovanou a té tam je nějak moc... Jinak to bylo upečené za chvilku (15 minut na nižší stupeň v plynové troubě).

  • Pája S
    Pája S |

    21. 3. 2009 19:07

    Jedním slovem exelentní.Vynikající těsto.Jeden jsem naplnila povidlím a také výtečné.Maková i ořechová náplň vařená ve vodě je chutná.Do makové příště přidám trochu kyselého džemu.Křehké těsto a náplně měkoučké a šťavnaté.Těsto se vyválí natenko a upečeno na 180°C.Na jeden plech se vejdou 3 záviny.Moc dobré doporučuji.Určitě budu opakovat.Děkuji Terezko !!

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    20. 3. 2009 21:36

    Zdenka, tú masť dávate neroztopenú, vymiesite cesto z vykysnutého kvásku a všetkých ostatných prísad, akoby ste miesili linecké cesto. V pekárni nerobím cesto, mám 35 rokov robot, ktorý mi kvalitne každé kysnuté cesto vymiesi. Ale toto cesto netreba miesiť v robote ani pekárni, normálne si dajte všetko na dosku a spracujete.

  • Amy -
    Amy - |

    20. 3. 2009 14:05

    V pekárně se dá dělat každé těsto s kvasnicemi. Když nechci péci hned, nechám je umíchat na program DORT (bez ohřívání a kynutí), dokud nezačne ohřívat. Musí se to ohlídat, ale je to chvilka, cca 20 minut. Pak těsto pomastím a dávám do mikroténového sáčku do mísy, do lednice. Druhý den je akorát.

  • zdenka supolova
    zdenka supolova |

    20. 3. 2009 13:16

    Terezko,nezkoušela jste dělat těsto v pekárně?A to sádlo se dává jen povolené nebo rozpuštěné,ještě jsem s ním sladké nedělala.Děkuji

  • Pája S
    Pája S |

    19. 3. 2009 19:00

    Už jsem si recept přilípla na lednici.O víkendu,jestli budem doma ,to vyzkouším.No 6 závinů, to něco vydrží a ještě se rozdělím.:-))

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    19. 3. 2009 18:33

    Pavlínka, kľudne urob, je to dobré :)))) Vydrží to dlho vláčne, pokiaľ to teda nezjete. Dáš do chladničky v tom alobale, a je to.

  • Pája S
    Pája S |

    18. 3. 2009 19:37

    Terezko,to je paráda.Jsem hodně zvědavá na ty náplně co se vaří ve vodě.Že se to dává do alobalu,to je také zvláštní.Jen aby se to nezapařilo,ale možná to je ten důvod .Vyzkouším a děkuji !!!

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    18. 3. 2009 13:54

    Mirka moja, tak to ti teda nepoviem :))) Záviny sú vláčne vďaka masti, ale v alobale vydržia aj 2 týždne, povedala by som, že cesto potrebuje dôjsť v teple... skutočne neviem. Recept mám ešte od babičky, občas sme robievali klasické záviny z kysnutého cesta, občas tieto s masťou. Kupodivu aj tá náplň robená s vodou je v tomto ceste výborná. Inak robím plnku vždy s mliekom.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    18. 3. 2009 13:43

    Dělám takovéto záviny, někdy dávám i tvaroh nebo povidla.Terezko, ale proč horké do alobalu ?Zůstanou pak déle vláčnější ?