Oravská kulaša

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 14
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g cibule
    • 100
      g sádlo
    • 400
      g brambory
    • sůl
    • paprika - sladká
    • 0,5
      lžička pálivá paprika
    • 0,5
      l zakysaná smetana
    • 40
      g hladká mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou a vaříme až jsou brambory měkké. Nakonec polévku zahustíme moukou dohladka rozmíchanou ve smetaně.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • jana
    jana |

    17. 11. 2015 16:03

    domaci gulasovka

  • Jaroslav
    Jaroslav |

    21. 3. 2015 11:00

    tak jsem myslel že jsi ji udelam jelikož Oravu miluju a mam tam rodinu,ale co psala paní Alena tak me to docela odradilo,ale zkusím to :-) :-[

  • Ušatice
    Ušatice |

    21. 5. 2014 16:57

    Polévka je výborná,rychlá a snadná :) děkuji za recept :-)

  • Xsakorov
    Xsakorov |

    24. 11. 2013 13:20

    fajná polévka, přidal jsem ještě klobásu

  • Olina
    Olina |

    1. 10. 2013 19:48

    Taky bych měla ráda ten recept.Naše tetička na Moravě nám to jako dětem vařila,moc na to vzpomínám,ale recept neznám.Máš pravdu,vypadalo to nevábně,ale dobrý.Když se o tom zmíním,tak to nikdo nezná,jsi první po mnoha letech,kdo mi to připomenul :-)

  • Marus
    Marus |

    24. 2. 2013 12:27

    Polevka je moc dobra :-)

  • Alena
    Alena |

    6. 2. 2013 16:14

    Kromě dršťkové polévky miluji všechny a už se nemůžu dočkat rána až si ji uvařím.Děkuji za inspiraci. :-)

  • Alena
    Alena |

    5. 2. 2013 21:48

    Veru táto polievka sa kuľaša nevolá. Kuľaša je ako už niekto písal zemiaková kaša s múkou, ktorú na Orave poznajú aj pod názvom fučka. Ale nič to nemení na tom, že je to výborná polievočka. Len u nás sa nedávala smotana.

  • Petra
    Petra |

    29. 12. 2012 12:48

    Tento recept přesně v takovém znění i s obrázkem vyšel v speciálním vydání časopisu Praktická žena 3/1999 - Senzační recepty z celého světa. Polévku vařím už několik let a manžel si na ní vždy pořádně pochutná...

  • Jarmila
    Jarmila |

    3. 10. 2012 12:26

    Konečně jsem se dozvěděla, co je to ta "kul'asa" - protože tak tomu říkala moje maminka, která pochází z Oravy. Neměla to vůbec ráda - a ani se tomu nedivím, protože Orava byl chudý kraj a pro dítě nějakou kaši z vody a mouky politou opravženou cibulí - brrrr :-( Dneska místo vody dáme mlíko, popř.dochutíme smetanou a polijeme opraženou slaninkou či uzeninkou :-) to už je jiná kašička :-) A taky už trochu jiný recept - všechno se vyvíjí, máme jiné možnosti než na začátku 20.století. Neznáte někdo náhodou recept na "šalote"? Je to uvařený hlávkový salát v kyšce nebo smetaně. Je v tom opražená slanina. Jí se to s bramborama. Teplé nebo studené - to je jedno. Nevypadá to moc vábně, ale je to móóóć dobré.

  • .:.
    .:. |

    5. 8. 2012 14:26

    A hloupé je rozporovat název, kde použijete písmeno které v českém jazyce není. Tak se proberte.

  • Marie
    Marie |

    28. 2. 2012 11:57

    A nejmenuje se to jídlo správně : oravská kuľsa??? Jako dítě jsem trávila na Oravě každé prázdniny u babičky, a ona tomu říkala kulˇasa. :-)

  • Tom
    Tom |

    25. 2. 2012 14:19

    Recept na oravskou kulašu jsem našel na hodně serverech, jinde je to, jak píšete Vy - jen Kuľaša. Takže si z toho beru, že existuje obojí a Vy jste pako. :-P

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    23. 2. 2012 20:59

    Škodolibé je je spotvoriť jedlo.

  • Honza
    Honza |

    22. 2. 2012 22:06

    Terezo, a to je důvod k takovému smíchu ???? Dosti škodolibé nezdá se Vám???

  • J.Tereza
    J.Tereza |

    22. 2. 2012 20:32

    :-D 1. Je to kuľaša, nie kulaša. 2. Kuľaša nie je polievka, ale kaša, ktorá sa robí s múkou a polieva sa opraženou cibuľou, prípadne opraženou slaninou aj s tukom. :-D :-D :-D

  • recepty73
    recepty73 |

    22. 2. 2012 08:30

    ...výborná je i s paprikovou klobásou, po přidání papriky k cibuli nerestovat moc dlouho, jen jí nechat zpěnit, aby nezhořkla... :-P

  • Lucie-Trpkosova
    Lucie-Trpkosova |

    2. 2. 2011 11:41

    Opravila jsem chybu v zařazení. Díky za upozornění.

  • Klára K.
    Klára K. |

    1. 2. 2011 19:49

    Prosím, keď to vkladáte do doporučených, všímajte si, či je všetko v poriadku. "Zaradenie"

  • petra tvaruzkova
    petra tvaruzkova |

    4. 2. 2009 15:23

    polevka je dobra. Pridala jsem trosicku vic papriky a kysane smetany jsem nebala tolik hodne taky jsem vice dochutovala a pridala osmazenou angl. slaninu a chutnalo nam. Je dulezite ji dochutit. Diky za recept

  • Anonym
    Anonym |

    25. 3. 2006 02:22

    Připomíná mi to bramborový guláš.