Autor:

Zelňačka pro přátele

Snadné
Porce: 12
Ingredience
Mrkev 250 g
Celer 250 g
Petržel 150 g
Máslo 100 g
Olej 3 lžíce
Uzené maso
: plecko, krkovice, libovější bůček bez kosti...
400 g
Česnek
není to česnečka, takže postačí 2 -
3 stroužek
Hrubá mouka 2 lžíce
Vývar
cca
2,5 l
Brambory
oloupané
700 g
Kysané zelí
okapané (šťávu nevylít!) 500 -
600 g
Sůl  
Pepř mletý  
Celerová nať 2 lžíce
Zelňačka pro přátele

Postup přípravy:

Uvedené množství je pro 10-14 jedlíků. Děláme ji většinou na Silvestra, masopust... a jiné sešlosti.

Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do velkého hrnce. K ní přidáme pokrájené máslo s olejem a za občasného promíchání zeleninu osmažíme dorůžova. Ke konci přidáme smažit i pokrájené maso a na úplný závěr smažení vmícháme nasekaný česnek. Ten dáváme jen pro vůni, která by neměla být příliš výrazná. Vše posypeme hrubou moukou, ještě krátce za stálého míchání krátce osmažíme a zalijeme vývarem (uzený, vepřový nebo hovězí cca 2,5 litru).
Do dobře promíchané zeleniny s masem a vývarem přisypeme na kostičky pokrájené brambory a za občasného promíchání vaříme do jejich změknutí. Poté přidáme okapané zelí (můžeme předem překrájet) a dovaříme do jeho změknutí. Nakonec dochutíme solí, pepřem, celerovou natí (sušená nebo čerstvá) a případně dle kyselosti polévky i trochou šťávy ze zelí. Vše ještě krátce provaříme, je-li třeba přilijeme vývar. Zelňačku můžeme podávat ihned, nabídnout k ní můžeme například chléb či housky. Dá se použít téměř jako hlavní chod.

Nejvíc se osvědčila však druhý den, řádně proleželá, ohřátá jako „životabudič“ a téměř i lék. :-)

Dobré je, použít i maso z uzeného kolene, kdy použijeme i vývar přímo z něj.

Pokud nečekáte hojnou návštěvnost, postačí množství ingrediencí snížit.

Pokud hodláte polévku podávat před nebo po větších „pitkách“, nedoporučuji přidávat mléčné výrobky typu zakysaná smetana, jogurt...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Castagnaccio do skla Energie na talíři Články z

Komentáře k receptu: Zelňačka pro přátele

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně. Objevte nový chrám krásy. VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně. Objevte nový chrám krásy.
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web