Zelňačka pro přátele

Hodnocení:

Moje:

-
12
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g mrkev
    • 250
      g celer
    • 150
      g petržel
    • 100
      g máslo
    • 3
      lžíce olej
    • 400
      g uzené maso : plecko, krkovice, libovější bůček bez kosti...
    • 3
      stroužek česnek není to česnečka, takže postačí 2 -
    • 2
      lžíce hrubá mouka
    • 2,5
      l vývar cca
    • 700
      g brambory oloupané
    • 600
      g kysané zelí okapané (šťávu nevylít!) 500 -
    • sůl
    • pepř mletý
    • 2
      lžíce celerová nať

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uvedené množství je pro 10-14 jedlíků. Děláme ji většinou na Silvestra, masopust... a jiné sešlosti.
2
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do velkého hrnce. K ní přidáme pokrájené máslo s olejem a za občasného promíchání zeleninu osmažíme dorůžova. Ke konci přidáme smažit i pokrájené maso a na úplný závěr smažení vmícháme nasekaný česnek. Ten dáváme jen pro vůni, která by neměla být příliš výrazná. Vše posypeme hrubou moukou, ještě krátce za stálého míchání krátce osmažíme a zalijeme vývarem (uzený, vepřový nebo hovězí cca 2,5 litru).
3
Do dobře promíchané zeleniny s masem a vývarem přisypeme na kostičky pokrájené brambory a za občasného promíchání vaříme do jejich změknutí. Poté přidáme okapané zelí (můžeme předem překrájet) a dovaříme do jeho změknutí. Nakonec dochutíme solí, pepřem, celerovou natí (sušená nebo čerstvá) a případně dle kyselosti polévky i trochou šťávy ze zelí. Vše ještě krátce provaříme, je-li třeba přilijeme vývar. Zelňačku můžeme podávat ihned, nabídnout k ní můžeme například chléb či housky. Dá se použít téměř jako hlavní chod.
4
Nejvíc se osvědčila však druhý den, řádně proleželá, ohřátá jako "životabudič" a téměř i lék. :-)
5
Dobré je, použít i maso z uzeného kolene, kdy použijeme i vývar přímo z něj.
6
Pokud nečekáte hojnou návštěvnost, postačí množství ingrediencí snížit.
7
Pokud hodláte polévku podávat před nebo po větších "pitkách", nedoporučuji přidávat mléčné výrobky typu zakysaná smetana, jogurt...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.