Autor:

Zelňačka s houbami a uzeným

50 minut PT0H50M
Střední
Porce: 4
Ingredience
Kysané zelí 1 ks
Uzená žebra
větší
1 ks
Ostravská klobása 1 ks
Brambory 5 ks
Cibule
větší
1 ks
Čerstvé houby
mohou být sušené, nebo mražené
 
Mletá sladká paprika 2 špetka
Bobkový list 2 ks
Nové koření 4 ks
Pepř celý 6 ks
Masox 1 ks
Máslo 2 plátek
Studená voda 2 l
Sůl  
Zelňačka s houbami a uzeným

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Do hrnce dáme vařit omytá a naporcovaná žebra, která zalijeme cca 2 l studené vody a na mírném ohni je přivedeme k varu. Žebra necháme „probublávat“ cca 1/2 hodiny, aby byl vývar dostatečně silný.
Na pánvi si mezitím necháme na másle zpěnit nadrobno pokrájenou cibulku a zasypeme sladkou mletou paprikou. Pozor, dbáme především na to, aby se paprika nepřichytila, protože pak zhořkne!
Až paprika pustí barvu a svou výraznou vůni, přilijeme na pánev naběračku vývaru z uzených žeber a necháme chvilku podusit.
Uvařená žebra vyjmeme z vývaru a maso na nich obereme. Větší kusy překrájíme na drobnější kousky a vložíme zpět do hrnce. Přidáme provařenou cibulku s paprikou, kostku masoxu, bobkový list, nové koření a kuličky celého pepře, na půlkolečka pokrájenou klobásku, zelí zbavené šťávy a sůl.
Vedle na plotně si dáme do nového hrnce vařit na menší kostky pokrájené oloupané brambory s hrstkou soli. Nevaříme spolu se zelňačkou, protože kyselé zelí nám může zabránit v uvaření brambor do měkka.
Až nám zelí dostatečně změkne varem, přidáme uvařené a zcezené brambory a pokrájené houby. Já preferuji čerstvé, ale i zmražené, či sušené jsou velmi chutné. Jen ty sušené musíme minimálně 1/2 hodiny namáčet, než jsou použitelné k další tepelné úpravě.
S houbami necháme polévku ještě 10 minut vařit a můžeme podávat.
Polévka je sama o sobě již tak dost sytá, ale pro větší jedlíky je možno podávat s čerstvým chlebem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)
Jak správně naporcovat drůbež? Články z

Komentáře k receptu: Zelňačka s houbami a uzeným

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete 8 věcí, na které se musíte zeptat partnera dřív, než si ho vezmete
Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu Natálie Kotková vyhrála video blogerku roku a už letí do Washingtonu
Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel Jak se postarat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web