Autor:

Segedínský guláš

Střední
Ingredience
Vepřové maso
Plec bez kosti
600 g
Cibule  
Rostlinný olej 40 g
Mletá paprika 1 lžička
Vývar 200 ml
Kysané zelí 400 g
Hladká mouka 25 g
Šlehačka 120 ml
Sůl  
Kmín  
Segedínský guláš

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vepřové

Maso opláchneme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na polovině oleje dorůžova. Přidáme mletou papriku, promícháme a zalijeme trochou vody. Do cibulového základu přidáváme nakrájené maso, kmín a osolíme. Přilijeme část vývaru, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání dusíme, až je maso poloměkké. Podléváme vývarem nebo vodou. Potom přidáme k masu nakrájené kysané zelí a dusíme. Guláš zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky, dobře rozmícháme a při mírné teplotě dodusíme maso doměkka. Nakonec zjemníme smetanou, osolíme a krátce povaříme.

Podáváme s houskovým knedlíkem a na talířích zdobíme kopečky šlehačky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 80 x
1-
4.53 80 5 1
Pochoutka na víkend: Steaky s cibulovými prstýnky Články z

Komentáře k receptu: Segedínský guláš

Komentáře

  1. jana   28.01.2017 | 14:11 | reagovat |

    Některé recepty se nedají ani číst, natož podle nich vařit jako např. tenhle recept na segedin. Hladká mouka v kuchyni jen vyjímečně. Proto zelí v jakékoliv podobě, tedy i segedínský guláš, se zahušťuje nastrouhaným bramborem. Je pak chutnější a dravější. Nejlepší segedínský guláš je z libového bůčku, který když se na kostky nakrájí a naloží na noc ve směsi paprikového koření - uzené papriky, gulášové papriky, nového koření, soli a čilli papriky bez oleje se vše promíchá, tak maso pak nemá chybu. Dobrý kuchař však vepřové nedělá na rostlinném oleji, jak je v receptu uvedeno, ale zásadně na sádle. Pro pikantnější chuť se přidává prouzená slanina a maďarská klobása. Smetana jen 33%. Segedin jako každý guláš je lepší druhý den.

    1. Lucie   28.01.2017 | 20:13 | reagovat |

      Tak napřed napíšete, že je zdravější zahustit bramborou a nasledně pak, že se má smažit na sádle. Toto vám příjde zdravé? Mě rozhodně ne. A uplně miluju jak někdo sepsuje druhému recet stylem "dobry kuchař" dělá to či ono. Každému chutná něco jiného. Nikdo vás nenutí to vařit.

      1. Tereza J.   03.02.2017 | 7:26 | reagovat |

        Od kdy je sádlo nezdravé? I řízky by se měly smažit na sádle, které se přepaluje daleko méně než jiné tuky.

    2. ptica   08.02.2017 | 11:21 | reagovat |

      Taktohle je pekne prekombinovany segedin..zbytecne.. Hodte se Janco do klidu. Nekdy vic znamena min.

  2. Hanz   13.01.2017 | 15:02 | reagovat |

    :-| spávnej šegoš je z bůčku

  3. mama   07.01.2017 | 15:05 | reagovat |

    ja dusim zvlast maso na cibulce osmazene jen do ruzova a do duheho hrnce dam zeli dusit,tak asi na 3/4 hodiny.Maso dusim v papinaci,dam tam sul a koreni a vodu a dusim ho 30minut.Potom vezmu velky kastrol a dam tam dusene maso a precedene zeli bez te vody!!!,
    Dam tam mleko,smetanu a udelam zmleka a hl.mouky zaterku a jak to vse vari, tak tam naleju,potom to dochutim-- trochu magi,sojove macky a Worsestru.
    Dnes jsem "SEGEDU" jak tomu rikame varila,protoze jsem toho mela hodne,tak jsem dala do krabicek od mleka do které dam sáček a do mrazaku,Jak potrebuji,tak vytahnu rano a pak dam do hrnce a ohreji...Dobrou chut vam vsem preji mama

  4. xseveb   25.11.2016 | 12:53 | reagovat |

    jeden recept pozeram, ide tam 500g masa a 750g kyslej kapusty, v dalsom 1kg masa a 1 kg kapusty a v tomto recepte ide 600g masa na 400g kapusty... ako si vybrat v tomto nepomere :-D

  5. ivosisko   04.06.2016 | 15:02 | reagovat |

    Protože se mi recept líbil pro svoji jednoduchost, tak jsem to "prubnul". Vynechal jsem bujon, místo plece jsem použil bůček, u papriky jsem lžičku vyměnil za lžíci a zelí jsem dal 1x sterilované a 1x kysané (kupuji Clever a bohužel u sterilovaného je více nálevu, jak vody a kysané je naprosto suché - takže se to vyvážilo). Zatím jsem nezahušťoval, ale na talíři mi to knedlíky "rozblemcalo", takže trochu zahustím.

    Výsledek byl excelentní (tedy soudím dle blaženosti mých chuťových pohárků) a musím poděkovat a současně poblahopřát Ladie

    1. venc   09.06.2016 | 14:33 | reagovat |

      dyk si dělal uplně něco jinýho :-X

1 2 3 4 ... 6 ... 12 ... 17 ... 22 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech? Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web