Autor:

Segedín s knedlíkem po našem

Snadné
Porce: 4
Segedín
Cibule
větší
2 ks
Vepřový bůček
bez kostí a kůže, libovější, cca
650 g
Sůl  
Pepř mletý  
Olej
nebo sádlo
 
Mletá sladká paprika
(lze zkombinovat s pálivou)
2 lžíce
Česnek
větší, nožem rozmáčknutý
1 stroužek
Drcený kmín
- nemusí být, pokud je ho dost v zelí, dle chuti
 
Vývar
cca
600 ml
Kysané zelí
okapané (neproplachovat!) 300 -
350 g
Smetana ke šlehání 200 ml
Hladká mouka
na zahuštění
 
Knedlíky
Polohrubá mouka 500 g
Cukr krupice
na špičku nože
 
Sůl 1 ks
Droždí 30 g
Vlažná voda 300 ml
Segedín s knedlíkem po našem

Postup přípravy:

Segedín:
Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek, případně kmín a dále smažíme do vysmažení přebytečné tekutiny z masa. Až nám na dně hrnce zbude jen maso s cibulí a tuk, přidáme do tuku papriku, kterou necháme krátce zpěnit. Nesmažíme dlouho, paprika by zhořkla! Vše zalijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Pak přisypeme vymačkané nebo okapané zelí, případně přilijeme ještě trochu vývaru a dodusíme doměkka. Maso by mělo být měkké a zelí na skus. Přilijeme smetanu, zahustíme trochou mouky rozmíchané v malém množství studené vody a provaříme, případně ještě dochutíme dle potřeby solí a pepřem.

Knedlíky:
V míse si smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Do mísy pak přilijeme zbylou vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout cca 40 minut. Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky (něco mezi míčkem na ping-pong a tenisovým), které v dlaních vyválíme do kuličky a klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 15 minut kynout. Pak je naházíme do vroucí osolené vody, kde je za občasného promíchání vaříme dle velikosti 7-10 minut - nejlépe uděláme, když jeden vytáhneme a roztržením vidličkami vyzkoušíme, zda není uvnitř syrový. Pak ihned všechny cedníkem vyndáme a ihned jehlicí nebo špejlí propícháme, aby se nesrazily a zůstaly nadýchané. Před podávání knedlíky rozpůlíme a posadíme do horkého segedínu.
Pokud chceme klasické knedlíky, poměr těsta ponecháme, postup zpracování také, jen z těsta neděláme kuličky, ale dvě šišky, které vaříme cca 18 minut.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Kousky lososa se sezamem Teplé večeře pro všední dny Články z

Komentáře k receptu: Segedín s knedlíkem po našem

Komentáře

  1. Naďa Kotvová   26.07.2016 | 13:56 | reagovat |

    Vynikající segedín i knedlíky. postup jsem dodržela podle receptu a bez problému. Jsem kuchařka začátečník asi rok a někdy jsou postupy v receptech jen pro ostřílené kuchaře a tenhleten je akorát pro mně a povedl se mi. Děkuji :-)

  2. Tereza   23.02.2016 | 20:40 | reagovat |

    Segedýn byl výborný. Dávala jsem všechno podle popisu a vyšlo to. Na knedlíky snad taky najdu odvahu :)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web