Moravské koláče

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 17
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: kovářka

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 250
      ml mléko
    • 2
      kostka droždí
    • 2
      dl rostlinný olej
    • 1
      špetka sůl
    • muškátový oříšek
    • 1
      lžička citronová kůra
    • rozinky
    • 1
      ks měkký tvaroh
    • 1
      ks švestková povidla
    • mouka
    • vanilkový cukr
    • 4
      ks žloutek 1 žloutek přijde do tvarohu
    • 3
      lžíce cukr 1 lžice do tvarohu
    • 1
      hrnek drobenka
    • máslo

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Odvážíme mouku, zaděláme kvásek z mléka, mouky, dvou lžiček cukru a dvou kvasnic. Do zbylé mouky přidáme tři žloutky, špetku soli, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Až vzejde kvásek, přilijeme ho do mouky společně s olejem a vypracujeme hladké těsto.
2
Připravíme tvarohovou náplň. Na tu potřebujeme jeden tvaroh, cukr, vanilkový cukr, jeden žloutek a rozinky. Z těsta vykrajujeme bochánky, naplníme tvarohem jak buchty, utvoříme placičky a dáme do středu povidla. Posypeme drobenkou, necháme odpočinout cca deset minut a pečeme při 180 °C dorůžova.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Terka
    Terka |

    23. 4. 2015 08:41

    Prosím vás, kolik přijde mouky na ten kvásek? :-) Nějak jsem nevyčetla kolik se má odvážit. Děkuji

  • Petra
    Petra |

    20. 9. 2014 21:23

    Dnes jsem je pekla z poloviční várky, už jsou vynikající.U nás se nejí tvarohové,tak jsem upeklay klasiku povidlový s drobenkou

  • quntqrq
    quntqrq |

    14. 9. 2014 16:28

    jen z másla ... :-!

  • Eliška
    Eliška |

    29. 5. 2014 12:54

    Těsto samozřejmě kynout musí !!! :)

  • pikihanka
    pikihanka |

    24. 2. 2014 13:53

    200ml ojĺeje se mi zdálo moc hodně,takže jsem dala 150ml.....super recept,jen se po nich zaprášilo

  • Jana
    Jana |

    16. 11. 2013 11:17

    Moravské koláče dělávala moje babička (však taky bydlela na Moravě) a my jsme je všichni milovali - žádné množství nebylo dostatečné. Už léta se odhodlávám je udělat a dneska jsem se rozhodla, že jdu do nich! Perfektní na víkend. Už jsem si recept vytiskla. Tak snad se povedou O:-) <3 <3 <3

  • Simona
    Simona |

    17. 9. 2013 13:10

    Těsto se nenechává kynout? No to je jedno, mám zaděláno a jdu pokračovat. :-P

  • DrMilan
    DrMilan |

    24. 6. 2013 19:32

    Když do žmolenky dáme o něco více tuku, nebude to "suchá mouka" a sama se připeče.

  • Eliška
    Eliška |

    19. 3. 2013 17:25

    S pul kila mouky?Kolik to tak približně bude koláčku?jsme jen dva stravnici.

  • lusesitka
    lusesitka |

    1. 1. 2013 22:55

    Ženy,lepší koláče jsem ještě nikdy nejedla.FANTASTICKÉ O:-)

  • nadjenka
    nadjenka |

    4. 10. 2012 02:40

    Radko, dávám polhrubou mouku, máslo a moučkový cukr.. tu žmolenku dělát tak, aby se moc nedrolila, aby byla spíše taková kompaktní.. a mezi dvěma prsty ji zmáčku a pak trochu přimáčknu do koláče.. nevím, jak líp na napsat.. a nedávejte jí tam moc

  • jmuell1
    jmuell1 |

    29. 9. 2012 13:55

    Báječný recept. Šlo to výborně. Sice trošku pracnější než obyčejné koláče, ale výsledek stál za to!

  • radka
    radka |

    28. 7. 2012 08:52

    prosím jak děláte žmolenku, aby se vám držela a nepadala z koláčů? děkuji

  • viki
    viki |

    20. 7. 2012 18:35

    zkuste jen 1 kostičku droždí a místo oleje 200g majonézy Ty jsou víc než světové :-)

  • Míša
    Míša |

    12. 6. 2012 11:44

    Dnes jsem koláčky pekla,děkuji za recept,nemají chybu.Výýýbornééé :-)

  • Zuzka Dr
    Zuzka Dr |

    21. 1. 2012 17:50

    Kolace sa pecu na 180 cca 20 minut. Namiesto dvoch ks drozdia som pouzila 1 ks drozdie a jeden sacik prasku do peciva.

  • Nadjenka
    Nadjenka |

    30. 10. 2010 18:04

    Tyto koláče dělám už po několikáté a vždy s velkým úspěchem,s těstem se velmi dobře pracuje,dala jse to za úkol domácí pekárně.Jen jednu drobnou změnu oproti původnímu rcp..po upečení potírám koláče rozpuštěným máslem s rumem.Je to dobrota

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    28. 6. 2007 10:54

    Téměř totožné koláče dělám, ale bez kynutí kvásku i těsta - recept je zde vložen pod názvem Kynuté koláče bez kynutí. Je tam jen méně vajec a cukru, takže se těsto dá použít i na slaný česnekový závin apod. Jsou tam taky 2 kostičky droždí a funguje to spolehlivě.

  • spejsek
    spejsek |

    27. 6. 2007 19:25

    2 kostky kvasnicy? Není to moc. 1 kostka je na 1 kg mouky, aspoň na těch co mám doma to píšou. Jinak určitě udělám, to bude mňamka