Moravská jitrnice

Obtížné
Ingredience
Vepřová hlava 1 ks
Vepřový jazyk  
Vepřová játra  
Vepřový bůček 1 ml
Vepřové kůže
nebo 2 ks nožiček
1/2 kg
Cibulka
smažená
 
Játra 1/2 kg
Vepřový vývar  
Sůl  
Pepř mletý 1/2 balíček
Česnek
třený nebo mletý, tak asi dvě palice
 
Rohlík 4 ks
Moravská jitrnice

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Vnitřnosti

Všechno maso uvaříme a necháme trochu vychladnout. Potom rozebereme, jazyk očistíme, a vše umeleme na větších očkách masovém strojku, nebo posekáme sekáčkem. Do trochy vývaru namočíme rohlíky a také je umeleme. Umeleme i syrová vepřová játra a nožičky nebo kůže spolu s česnekem již na menších očkách. Přidávám také tak 1 větší cibuli usmaženou na sádle. Vše pořádně promísíme a podle potřeby ještě rozředíme vývarem a plníme do střev, nebo do pytlíku na tlačenku. Povaříme tak asi 1/2 hodiny to proto, aby se uvařila syrová játra v jitrnicové směsi a necháme vychládnout. Já to děláme tak, že dám směs do pekáče a upeču to. Když při pečení zjistím že jsem to málo osolila, můžu přisolit. To se už ve střevách nedá udělat. Trochu syrové směsi dám zamrazit a použiji příště.
Dá se jíst s kysaným zelím a bramborem a nebo zastudena nakrájet na plátky a podávat s chlebem a okurkou.

Chuť si trochu upravujte podle sebe. Ingredience tam přidávejte postupně tak, aby vám to chutnalo a nepřehnali jste to. Ne každý má rád slanší a hodně česnekované. Vždy se dá přidat, ale nikdy se nedá odebrat. Někdo dává i majoránku, ale já nedávám. Je to příliš voňavé. Když jsme dělali z celého prasete, máma pekla buchtu ale teď dávám do tohoto množství rohlíky. Dávají se tam i plíce, ale v tak malém množství jak je recept psán nemá cenu kupovat celé plíce. Ne každá rodina by upotřebila zbylé množství plíc. Kůže nebo nožičky se dávají proto, aby směs po schládnutí držela tvar.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1-
4.67 3 5 1
Salát z pečených paprik a fazolí Suroviny pro horké léto Články z

Komentáře k receptu: Moravská jitrnice

Komentáře

  1. zdeněk   23.01.2017 | 19:58 | reagovat |

    Samozřejmě se rohlíky do jaternic dávají. Mám dokonce několik receptů na buchty do jaternic. Dnes se dávají spíše rohlíky.

  2. Jitrnice?   25.09.2014 | 7:42 | reagovat |

    jestli je ta jitrnice moravska, tak je to jitrnica!

  3. ddh   18.09.2014 | 7:18 | reagovat |

    s pečivem??? je to jak bláto brrr, kroupy kurňa a kůže jsou lepší není dobrý vařit ale vařící vodu velké množství odstavit a nechat je v ní 20 min. odpočívat jinak by to šlo :-)

  4. calon   31.03.2014 | 18:30 | reagovat |

    Moravska jitrnica s rohlikama. To urcite :D

  5. Anna Doležalová   19.04.2012 | 16:51 | reagovat |

    Feflo, ani to FUJ do jídelníčku nepatří. Jinak Simono dík za fotku.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech? Omlazení pro vaši pleť: pleťové masky. Jaké si můžete dopřát v salonech?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web