Indická čočka dhal

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 10
30 minut
4
porce
neuvedeno
autor: Idi

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks cibule
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      stroužek česnek
    • 2
      dl červená čočka
    • 0,5
      l zeleninový vývar
    • 4
      ks sekaná rajčata nebo rajský protlak
    • 2
      lžička zázvor čerstvý strouhaný
    • 2
      lžička koření - garam masala
    • 1
      lžička kari
    • 0,5
      lžička kurkuma
    • 1
      lžička drcený kmín
    • 1
      lžička pasta sambal oelek (=pasta z chilli papriček a soli)
    • citronová šťáva dle chuti, ale nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cibuli pokrájíme najemnou a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji.
2
Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne.
3
Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží.
4
Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek. Nebo po uvaření odeberte část pro děti a do zbytku zamíchejte sambal oelek a prohřejte.
5
----
6
Recept je z knihy Vegetariánská kuchařka, kterou napsala Inga-Britta Sundqvistová.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • JIrkem
    JIrkem |

    16. 12. 2015 16:57

    Recept je opravdu výborný akorát bych zkusil zvolit příště nějakou jinou přílohu. Zkoušeli jste to někdo s něčím jiným, než s rýží?

  • Milan
    Milan |

    15. 11. 2015 17:47

    recept je ok, ale jestli to chcete mit vic "indicke", tak... a) misto oleje pouzijte ghi (tj. prepustene maslo), nebo alespon to maslo.. b) kmin je samozrejme rimsky :-) c) ne sambal oelek, spis doporucuju ke konci vmichat jednu dve lzicky nejakych pikantnejsich indickych pickles (nejakej mix rajcata/chilli/česnek...). to da tomu smak ;-) d) primerene dosolit, aby vyniklo koreni e) klidne nechte rozlezet a druhej den to bude ono. v indii to v tech kotlich na ulici cmudej celej den.

  • michal
    michal |

    6. 11. 2015 18:29

    recept dobry, akorat tam patri rimsky kmin :-P

  • sumak
    sumak |

    6. 12. 2014 17:31

    Vynikajuca!!! Chuti kazdemu kto ochutnal.Vdaka za recept.

  • dubina007
    dubina007 |

    5. 11. 2014 18:59

    Výborný, děkuji.

  • Pansy
    Pansy |

    3. 6. 2014 19:48

    Výborné, co jsem tento recept objevila, je pravidelně na jídelním lístku :-)

  • Milan
    Milan |

    10. 2. 2013 17:54

    No v Indii určitě ne hovězím! :-) Zeleninovým.

  • kraki
    kraki |

    12. 1. 2013 17:03

    zaliat vyvarom..?... akym vyvarom...??? :-\

  • Lucie
    Lucie |

    5. 10. 2012 10:32

    Výborné-vařím již po druhé a určitě ne naposledy ;-)

  • kacuniee
    kacuniee |

    14. 8. 2012 13:41

    moc dobry lehky obed, a to patrim mezi masozrouty ;o)

  • MichalT
    MichalT |

    20. 3. 2012 20:22

    Výborná bezmasá obědová alternativa. A je to rychlovka.