Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
2
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • brambory celé, se slupkou, dobře omyté, pro dvě osoby
    • 2
      lžička zázvor nasekaný, cca
    • 1
      ks česnek klidně menší celá palička
    • 2
      ks cibule
    • tymián nebo rozmarýn
    • drcený kmín
    • sůl
    • sádlo nebo olej
    • vepřový vývar nebo můžeme použít i červené víno či desetistupňové pivo
    • 2
      ks vepřové maso ocásky (pro dvě osoby, masité)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pekáč vymažeme sádlem nebo vytřeme olejem. Do pekáče nasypeme hrubě pokrájené cibule a nasekaný zázvor. Na ně naskládáme dobře nasolené, okmínované vepřové ocásky, které obložíme bramborami, do mezer mezi masem a bramborami zapícháme rozmáčknuté stroužky česneku, vše posypeme dle chuti čerstvým nebo sušeným tymiánem (můžeme použít i majoránku či rozmarýn), podlijeme trochou vývaru a dáme zaklopené do předehřáté trouby na 180 stupňů péct na cca 80 minut. Občas zkontrolujeme, zda není potřeba podlít nebo otočit (podle toho, jak velké jsou ocásky a brambory). Podléváme jen tolik, aby se nám z cibule a zázvoru udělal jakýsi sos, který použijeme později na brambory. Po odkrytí dopečeme doměkka a dozlatova, dle potřeby podléváme a přeléváme brambory i maso výpekem.
2
Pečené brambory na talíři můžeme přepůlit nebo rozčtvrtit a přelít cibulovým sosem a přidat pak i pečený ocásek. K ocáskům s bramborem se výborně hodí i teplá zadělávaná cibule či zelí z červené řepy nebo vychlazený česnekový dip ze zakysané smetany, soli a česneku.
3
Pokud máme čerstvé nebo mražené lesní houby, můžeme je klidně přidat do pekáče s cibulí a zázvorem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lenka
    Lenka |

    11. 3. 2016 10:14

    Měli jsme je včera k obědu a bylo to perfektní. Všechno se dělalo najednou, žádné zdlouhavé postávání u kamen, jen občas nákuk do trouby :-D . Doporučuji!