Autor:

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Snadné
Porce: 5
Vepřová krkovice
bez kosti, cca
1 kg
Vídeňské párky
cca 4 -
5 ks
Uzený špek
nebo prorostlá slanina, cca
100 g
Sůl  
Koření na vepřovou pečeni
nebo jiné, dle vlastní chuti (kmín, pepř, majoránka...)
 
Cibule
velká
1 ks
Česnek
2 -
3 stroužek
(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Postup přípravy:

Maso můžeme použít dle vlastního výběru. Vepřové, telecí, hovězí i zvěřinu... Druh (krkovice, kýta, plec...) je také na našem výběru. Podstatné je, že bude v kompaktním kuse a den předem nasolené (alespoň přes noc).
Úzkým dlouhým nožem budeme do vybraného kusu masa dělat vpichy (skrz na skrz) a když budeme mít nůž zapíchnutý v mase, trochu s ním i pootočíme, abychom pro párky a slaninu udělali lepší vstupní prostor. Párky a slaninu (na hranolky pokrájenou) je dobré dát na chvíli ztuhnout do mrazáku, tím si při zapichování uzeniny do masa také práci hodně usnadníme.

Prošpikované maso dáme do zapékací mísy na pokrájenou cibuli a česnek, okořeníme dle vlastní chuti (můžeme nechat jen osolené) podlijeme trochou vody, zaklopíme a dáme péct téměř doměkka. Během pečení dle potřeby podléváme. Dle druhu masa můžeme podlévat i pivem nebo červeným vínem.

Po odklopení dopečeme doměkka a dozlatova za občasného přelití výpekem. Po vyndání z trouby necháme maso krátce odpočinout, pak pokrájíme na plátky a servírujeme.

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem (noky), se špenátem nebo zelím, s čerstvým chlebem a sklenicí vychlazeného piva...

Po úplném vychlazení můžeme maso krájet na slabé plátky a použít jako slavnostnější studené pohoštění.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 7x)
Rostbíf s bylinkovými bramborami Lehké večeře s vůní podzimu Články z

Komentáře k receptu: (nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Komentáře

  1. Jitka   12.05.2016 | 22:04 | reagovat | závadný

    Úžasné masíčko. WOW <:-)

  2. anevanu   19.08.2015 | 9:51 | reagovat | závadný

    bylo to výborné,mělo to jen jednu vadu,že jsme ve dvou osobách snědli i s párkama ,1,5kg masa za den...to si nemůžu dovolit :-D Takže doporučuji těm co na to nemají ..upéct nandat a zbytek někam důkladně schovat. :-\

  3. Lída Faustová   24.05.2015 | 20:50 | reagovat | závadný

    Špikovala jsem a pekla vepřovou krkovici. Doba celého pečení byla i s odpočinutím hodinatřičtvrtě na kilotřicet masa. Hovězí by taky stálo za hřích a při vhodné příležitosti určitě vyzkouším.

  4. Martin   06.05.2015 | 18:16 | reagovat | závadný

    Jak dlouho jste maso pekli a na kolik stupňů?

  5. Randáčková   15.02.2015 | 14:52 | reagovat | závadný

    Výtečný sváteční oběd, maso bylo šťavnaté a všem moc chutnalo. Děkuji.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web