Autor:

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Snadné
Porce: 5
Vepřová krkovice
bez kosti, cca
1 kg
Vídeňské párky
cca 4 -
5 ks
Uzený špek
nebo prorostlá slanina, cca
100 g
Sůl  
Koření na vepřovou pečeni
nebo jiné, dle vlastní chuti (kmín, pepř, majoránka...)
 
Cibule
velká
1 ks
Česnek
2 -
3 stroužek
(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Postup přípravy:

Maso můžeme použít dle vlastního výběru. Vepřové, telecí, hovězí i zvěřinu... Druh (krkovice, kýta, plec...) je také na našem výběru. Podstatné je, že bude v kompaktním kuse a den předem nasolené (alespoň přes noc).
Úzkým dlouhým nožem budeme do vybraného kusu masa dělat vpichy (skrz na skrz) a když budeme mít nůž zapíchnutý v mase, trochu s ním i pootočíme, abychom pro párky a slaninu udělali lepší vstupní prostor. Párky a slaninu (na hranolky pokrájenou) je dobré dát na chvíli ztuhnout do mrazáku, tím si při zapichování uzeniny do masa také práci hodně usnadníme.

Prošpikované maso dáme do zapékací mísy na pokrájenou cibuli a česnek, okořeníme dle vlastní chuti (můžeme nechat jen osolené) podlijeme trochou vody, zaklopíme a dáme péct téměř doměkka. Během pečení dle potřeby podléváme. Dle druhu masa můžeme podlévat i pivem nebo červeným vínem.

Po odklopení dopečeme doměkka a dozlatova za občasného přelití výpekem. Po vyndání z trouby necháme maso krátce odpočinout, pak pokrájíme na plátky a servírujeme.

Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem (noky), se špenátem nebo zelím, s čerstvým chlebem a sklenicí vychlazeného piva...

Po úplném vychlazení můžeme maso krájet na slabé plátky a použít jako slavnostnější studené pohoštění.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
5 6 5 1
Muffiny z mletého krůtího masa s kaší Mleté maso v hlavní roli Články z

Komentáře k receptu: (nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Komentáře

  1. Chaberaci   11.04.2017 | 12:04 | reagovat |

    Byl to skvely obed na jednicku. Diky za recept.

  2. Jitka   12.05.2016 | 22:04 | reagovat |

    Úžasné masíčko. WOW <:-)

  3. anevanu   19.08.2015 | 9:51 | reagovat |

    bylo to výborné,mělo to jen jednu vadu,že jsme ve dvou osobách snědli i s párkama ,1,5kg masa za den...to si nemůžu dovolit :-D Takže doporučuji těm co na to nemají ..upéct nandat a zbytek někam důkladně schovat. :-\

  4. Lída Faustová   24.05.2015 | 20:50 | reagovat |

    Špikovala jsem a pekla vepřovou krkovici. Doba celého pečení byla i s odpočinutím hodinatřičtvrtě na kilotřicet masa. Hovězí by taky stálo za hřích a při vhodné příležitosti určitě vyzkouším.

  5. Martin   06.05.2015 | 18:16 | reagovat |

    Jak dlouho jste maso pekli a na kolik stupňů?

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní! Jakou barvu má vaše aura? Naučte se ji vidět a číst v ní!
Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari! Rychlé a levné recepty z kuřete: Na houbách, s rajčaty nebo na kari!
Chce vás jen do postele? 5 znaků, podle kterých to poznáte! Chce vás jen do postele? 5 znaků, podle kterých to poznáte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web