Treska se smetanou (Bacalhau com nata)

moje hodnocení:

4,0

hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g treska
    • 500
      g brambory
    • 2
      cibule
    • 50
      g máslo
    • 40
      g hladká mouka
    • 1,5
      dl mléko
    • 0,5
      dl olivový olej
    • muškátový oříšek
    • pepř mletý
    • sladká smetana
    • česnek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nakrájené brambory předvarit, kousky Bacalhau smočit ve vodě a aspoň jednou vodu po hodině vyměnit (u tresky: nechat ji rozmrznout a nakrájet na kousky silné pod 1 cm, osolit), usmažit zlehka cibuli na oleji, přidat kousky bacalhau (tresky) a nechat mírně osmažit (přeci jenom se to ještě bude péct).
2
Bešamel: zahřát máslo, rozmíchat v něm mouku a zalít mlékem = kašovitá hustota.
3
Máslem vymazat pekáč, naskládat jednu vrstvu brambor, na brambory dát bešamel smíchaný s bacalhau a okořeněný solí, pepřem a oříškem, nahoru dát druhou vrstvu brambor. (Zde by se to mělo zalít sladkou smetanou, tu jsem neměl, takže jsem dal trochu zakysané), posypat sýrem a dát zapéct pomalu a pak zprudka, aby se to ještě trochu vysušilo. Akorát to pustí trochu šťávy, takže se bojím, že s tou smetanou to bude mokré už trochu víc, takže pokud budete dávat tu smetanu celou, tak ubrat trochu bešamelu. Dělal jsem to poprvé a bylo to dobré, akorát teda bacalhau jsem smočil asi jen na 2 hodiny s jednou výměnou vody, takže bylo trochu slanější, ale nevadilo.
4
Tenhle recept vznikl úpravou receptu z internetu receptem od známého z Portugalska (ten tam ještě přidal trochu piripiri, ale to jsem neměl, takže jsem dal trochu chilli).
Zařazení: Maso Rybí Slovník pojmů

Komentáře k receptu

  • Petra Havlenová
    Petra Havlenová |

    24. 6. 2010 13:56

    Velmi chutné!