• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Články
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
  • Zapomenuté heslo Založit nový účet
  • Recepty.cz - logo
    Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
    Vložit recept
    Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
    • Recepty.cz
    • Tostones - smažený zeleninový banán
    Napište svůj komentář k receptu

    Tostones - smažený zeleninový banán

    autor: Recepty
    0.0
    moje hodnoceni
    4.0
    hodnotilo: 2
    doba přípravy: neuvedeno
    počet kalorií: neuvedeno
    Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
    Tostones - smažený zeleninový banán
    Nahrát fotku
     

    Suroviny

    počet porcí: neuvedeno
      • 2
        ks zeleninový banán banány na vaření
      • 2
        špetka sůl
      • rostlinný olej na smažení

    Postup přípravy receptu

    1
    Banán nakrájíme i se slupkou na špalíčky vysoké asi 2 cm. Slupku nožem na každém kousku z boku po délce nařízneme až k dužině a od dužiny nožem odřízneme (lépe řečeno odtrhneme). Nedokonale odstraněná slupka po chvíli na vzduchu ztmavne a případně odstraníme dodatečně její zbytky. Dužina si i po odstranění slupky ponechává svou typickou okrovou (světle hnědou, oříškovou) barvu. Špalíčky postavíme do středně rozpáleného oleje nastojato a hlídáme, až zespodu zežloutnou a posléze mírně zhnědnou. Oleje na smažení by mělo být tolik, aby kousky byly ponořeny asi tak do půlky. Pozor, přechod ze žluté barvy do hnědé se děje po určité chvíli a to velice spontánně! Otočíme a až jsou banány mírně zhnědlé i z druhé strany, vyndáme je z oleje a spresujeme otevřenou dlaní do placky, nejlépe následujícím způsobem: Vezmeme mikrotenový pytlík a položíme jej na pracovní desku. Špalíček banánu postavíme nastojato na pytlík, zbylou půlku pytlíku přehodíme přes banán a dlaní jej splácneme do požadovaného tvaru. Abychom se nespálili, přes mikroten položíme např. složené noviny. Banánovou placku od mikrotenu jemně oddělíme dřevěnou špachtlí. Před splácnutím špalíček banánu na fólii z obou stran posolíme, sůl se tak zapracuje do hmoty. Placičky banánů, které jsou teď vysoké asi 5-8 mm a mají tvar létajícího talíře –UFO, opět vhodíme do oleje a dosmažíme na maličko tmavší barvu.
    2
    Stane li se nám, že při dosmažování placiček do oleje odpadávají malé kousky, znamená to, že předsmažení bylo příliš krátké, resp. olej byl příliš rozpálený a banán při předsmažení patřičně nezměkl.
    3
    Protože banány do sebe při úpravě nasají hodně oleje, je vhodné "Tostones" po usmažení proložit ubrousky. Zeleninové banány použité k této úpravě a to i když se použijí úplně zelené, při nedostatečném osolení jsou nepatrně nasládlé. Pak je nutné je přímo na talíři podle chuti dosolit.
    4
    Zeleninové banány, známé rovněž pod názvem "banány na vaření", se v poslední době objevily v prodeji (např. Delvita). Cena za kus je asi 25 Kč. Zeleninový banán poznáte podle toho, že je větší než normální banán. Většinou bývá rovnější a měl by být prodáván v zeleném, anebo maximálně v mírně nažloutlém stavu (čím zelenější, tím lépe). Pozná se rovněž podle barvy dužiny, která, jak již bylo řečeno, není žlutá, ale okrová.
    5
    Prozatím je nejjistější si zeleninové banány objednat u vedoucího zeleninového úseku, protože i když jsou přes např. Delvitu dostupné, tak se na prodejně kvůli nezájmu (neznalosti) zákazníků běžně, až na vzácné vyjímky, zatím neobjevují.
    6
    Pro tuto úpravu jsou vhodné zeleninové banány buď úplně zelené, anebo jen mírně nažloutlé. Příliš žlutý (nazrálý anebo dokonce zralý) zeleninový banán má i po osolení chuť do sladka, kterou nelze nijak potlačit a není proto k této úpravě již vhodný.
    7
    "Tostones" jsou zcela bezkonkurenční přílohou např. k přírodním úpravám vepřového masa s oblohou, a to namísto brambor anebo hranolků. Lze je ale konzumovat jako pochoutku, zcela samotné.
    8
    Do upotřebení je nejlepší zeleninový banán skladovat v uzavřené igelitce v lednici, aby nezežloutl. Vydrží tak asi tak 7-10 dní, někdy i více. Spolehlivou kontrolou jeho stavu je jeho postupné žloutnutí.
    Podělte se s přáteli o recept

    Podobné recepty

    Grilovaný banán

    Grilovaný banán

    Banán v těstíčku

    Banán v těstíčku

    Medový banán na grilu

    Medový banán na grilu

    Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

    Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
    Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

    Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

     

    Komentáře k receptu

    • pabloelcheco
      pabloelcheco | 20. 11. 2012 12:42

      nejlépe se rozplácnou mezi dvěma kuchyňskými destičkami.výborné jsou jako další příloha k pečenému kuřeti s congrí orientales.

    • Orinka
      Orinka | 28. 5. 2011 10:39

      Dělala jsem prvně, a jsem nadšená! Jen jsem práci trošku zjednodušila, po opečení všech koleček jsem každé rozmáčkla dnes skleničky (musí mít rovné dno) na talířku a snadno vidličkou z jejího dna oddělila pro další smažení. Osolené chutná jako vynikající brambůrky, asi je to i zdravější, tohle budu dělat!!!!

    • Danny
      Danny | 25. 5. 2011 21:36

      Vcera je meli v Kauflandu, takze dostupnost asi uz bude lepsi, musim je vyzkouset.

    • Anonym
      Anonym | 8. 1. 2007 01:38

      V karibské oblasti se připravují nejenom jako hranolky (skvělé), ale taky jako lupínky, které jsou úplně super. Jenže hotové banánové lupínky, které se prodávají v ČR, zřejmě nejsou z "vařivých" banánů, vůbec mi nechutnají.

    • Klara Kholova
      Klara Kholova | 7. 1. 2007 15:50

      Chutnala jsem tuto dobrotu v Paname, a i pres pocatecni strach z toho, jak muze chutnat banan jako priloha, jsem byla nadsena. Chutna opravdu jak brambory, a mozna jeste lepe. Pokusim se v Delvite na ne poptat, nez Delvitu zavrou uplne.

    • Slovák v zahranicí .
      Slovák v zahranicí . | 10. 8. 2004 12:12

      V zahranicí (Karibská oblast, Spanielsko) sa volajú "macho" (samec, zrejme kvôli tvaru...)) a ich pouzitie a príprava je presne ako zemiakové hranolky, t.j. celé ponorené v horúcom olivovom oleji. Po vybratí sa nechajú odkvapkat na fritovacom site a zvysky oleja sa nechajú vsiaknut do krepového kuchynského papiera. Ciastocné splasnutie odkrojeného banánu sa robí v surovom stave (!) a velmi mierne, rozhodne nie rukou, ale plochým predmetom.

    Vyberte, co chcete vytisknout
    Zdravě i chutně Ovoce Smažení Slovník pojmů
    Použité ingredience v tomto receptu: Rostlinný olej Sůl Zeleninový banán
    Podělte se s přáteli o recept

    Mohlo by vám zachutnat

    Mrkvový salát trochu jinak

    Mrkvový salát trochu jinak

    Kuře na nových bramborách

    Kuře na nových bramborách

    Domácí veka

    Domácí veka

    Sekaná jako roštěná

    Sekaná jako roštěná

    Jogurtové knedlíčky s jahodovou omáčkou

    Jogurtové knedlíčky s jahodovou…

    Králík v zelenině s hořčicí

    Králík v zelenině s hořčicí

    Kotlety s houbovou omáčkou

    Kotlety s houbovou omáčkou

    Pečené brambory s cibulí

    Pečené brambory s cibulí

    Vepřový jazyk na divoko

    Vepřový jazyk na divoko

    Doporučujeme

    20 minut
    Tvarohová pomazánka s vejci

    Tvarohová pomazánka s vejci

    105 minut
    Krůtí roláda s citronovou majonézou a pečeným salátem

    Krůtí roláda s citronovou majonézou a…

    60 minut
    Grilovaný lilek Badrijani

    Grilovaný lilek Badrijani

    60 minut
    Vídeňský řízek se smetanovou kaší

    Vídeňský řízek se smetanovou kaší

    20 minut
    Salát z pečené červené řepy

    Salát z pečené červené řepy

    30 minut
    Sushi burger

    Sushi burger

    45 minut
    Jahodové tiramisu II.

    Jahodové tiramisu II.

    5 minut
    Smoothie bowl s jahodami

    Smoothie bowl s jahodami

    Poslední sledované recepty

    40
    Svíčková na smetaně
    Svíčková na smetaně
    37
    Tradiční belgické vafle
    Tradiční belgické vafle
    29
    Palačinky
    Palačinky
    29
    Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
    Nejlepší sekaná na světě…
    27
    Karlovarský knedlík
    Karlovarský knedlík

    Zajímavé články

    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky, buchty, koláče i vdolky
    Tradiční a české: 7 receptů na nadýchané rohlíčky…
    Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky: Skvělý oběd z jednoho pekáče
    Zapečené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky:…
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z mletého masa!
    Krůtí sekaná: Recept na nejoblíbenější pokrm z…
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny Pawlowské
    Americké lívance a jejich líná verze podle Haliny…
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen na víkend
    Farmářské trhy: Průvodce nákupem a recepty nejen…

    Sledujte nás

    AHA.cz Kam zmizela sexy Kohoutová? To je tedy zjev!

    Kam zmizela sexy Kohoutová? To je tedy zjev!

    AHA.cz TRAPAS jako hrom! Tohle si Zemanův Ovčáček za rámeček nedá

    TRAPAS jako hrom! Tohle si Zemanův Ovčáček za rámeček nedá

    AHA.cz Nedělní Aha! 18.4.2021

    Nedělní Aha! 18.4.2021

    Dáma.cz Kadeřníci celebrit radí: Tyto účesy teď budou in, zohledňují zavřená kadeřnictví

    Kadeřníci celebrit radí: Tyto účesy teď budou in, zohledňují zavřená kadeřnictví

    Dáma.cz Iveta Bartošová by slavila 55: Tragická ztráta lásky, milostné zvraty a sebevražda

    Iveta Bartošová by slavila 55: Tragická ztráta lásky, milostné zvraty a sebevražda

    Ženy.cz Veselé pastelové kabelky ovládnou jaro! Tady máte nejlepší z nich

    Veselé pastelové kabelky ovládnou jaro! Tady máte nejlepší z nich

    Maminka.cz Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

    Milníky prvního roku: Kdy se má otáčet, lézt a kdy si sedne?

    Reflex.cz Kam se poděli Anonymous?

    Kam se poděli Anonymous?

    E15.cz Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Útěk z města rovnou do lesů. Nízké Tatry nabízejí skandinávský minimalismus

    Abecedazahrady Rozkládací sedačky nejen na každodenní spaní. Kterou si pořídíte?

    Rozkládací sedačky nejen na každodenní spaní. Kterou si pořídíte?

    Další doporučené recepty:

    Toskánské čatní
    Toskánské čatní
    Toskánské těstoviny s fazolemi
    Toskánské těstoviny s fazolemi
    Tostadas se salátem a avokádem
    Tostadas se salátem a avokádem
    Tousty s bůčkem
    Tousty s bůčkem
    Tousty s masovou směsí
    Tousty s masovou směsí
    Tousty se špekáčkovým tataráčkem
    Tousty se špekáčkovým tataráčkem
    • Recepty.cz
    • Tostones - smažený zeleninový banán
     
    • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
    • Autorská práva k publikovaným materiálům
    • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
    • Informace o zpracování osobních údajů
    • Cookies
    • Nastavení soukromí