Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Rybíz dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zapečeme v troubě. Když cukr na povrchu zhnědne, opatrně zamícháme, přidáme rum, opět zamícháme a necháme asi 2 minuty probublat. Pak vyndáme koření a plníme horké do sklenic (jako marmeládu). Otočíme asi na 10 minut víčkem dolů a necháme vychladnout.
2
Původně jsme používali jako brusinky ke svíčkové, ale do čaje (možno přecedit) jako punč... je to lahoda.

Komentáře k receptu

  • Nel
    Nel |

    13. 11. 2011 21:41

    Děkuji za vynikající recept! Škoda, že není rybízová sezóna častěji, plány, že mi pár sklenic vydrží na zimu byly rybízuchtívým příbuzenstvem zhaceny již v půlce podzimu :)

  • Hela -
    Hela - |

    16. 7. 2008 17:08

    Nepeču to proto, abych tím přivedla rodinu do stavu opilosti. Máme to rádi, protože je to lahodné pití, které v zimě vždycky zahřeje! Letos nemám rybíz, dělala jsem to s malinami a je to vynikající!

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    25. 6. 2008 21:29

    A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zústane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    25. 6. 2008 21:26

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    25. 6. 2008 21:01

    Co se týká koření, dříve jsem je balil do gázy, teď používám vajíčko (sítko) na čaj.Co se týká DIA, pozor na snižování cukru. Cukr konzervuje. A Rum jako konzervant? Obávám se, že v tomto připadku podle postupu (povařit 2min.) tam z rumu zůstane tak akorát trochu kuléru, stopa cukru a dále rumové a vanilkové aroma. Alkoholu tam bude nula nula nic.Podle množství cukru, kterého je více než u normální rybízové marmelády, soudím, že se to obejde i bez alkoholu, pokud se tam Tuzemák nedává opravdu kvůli aroma.

  • Marie Fikarova
    Marie Fikarova |

    25. 6. 2008 07:29

    Mohu jen potvrdit, že alkohol nahrazuje konzervační prostředky. Většinou používám směs ovoce, může být i z mrazáku, vůbec to není na závadu a dají se kombinovat různé druhy, které nemají shodnou dobu sklizně. Používám rum, pálenku z jablek jsem jemně cítila. (Nevím, třeba nebyla akorát), ale když mi došel rum a dala jsem menší množství tak se mi ve skleničkách objevila plíseň. V troubě peču asi 1,5 hod. Letos jako diabetik budu pracovat s fruktózou. Dík Martině za nápad použít právě fruktózu. Hodnotím 1* Marie

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    24. 6. 2008 15:10

    Martino,alkohol určitě konzervant je a pokud ho manžel jako diabetik může,proč ne. Já tohle dělám pro nás právě bez alkoholu,ten manžel jako silný diabetik nesmí a zbytek jsem udělala pro rodinu,obojí je dobré.Laďka

  • Martina Bačová
    Martina Bačová |

    24. 6. 2008 14:28

    Tak já jsem to včera vyzkoušela ve verzi dia, aby to mohl manžel.Dělala jsem z poloviční dávky, takže půl kg rybízu a druhý půlkilogram byly jahody a trochu rebarbory.Osladila jsem fruktózou, celým sáčkem, což je půl kg.Přidala jsem kousek skořice a 5 hřebíčkůa asi 70 ml pálenky z jablek, jednu skleničku, která nebyla plná jsem ani nezavíčkovala, nechala jsem jí na ochutnání a musím říci, že je to opravdu moc dobré.Nevím, zda tam ten alkohol je jako konzervant, ale cítit v tom není, což jsem ráda, nevím, jaký by to byl rozdíl bez něj.

  • Hela -
    Hela - |

    20. 2. 2008 19:51

    No bez cukru jsem to nikdy nezkoušela, myslím, že ten cukr když se začne "péct" tak přidá i trochu karamelové chuti. Ale nemusel by to být problém ho vynechat. Bude to v podstatě pečený rybíz s kořením. Pokud bude moc kyselý, dá se asi nějakým diabetickým sladidlem přichutit. Pokud to budete používat jako přídavek do nápoje, tak ani není potřeba, aby to ztuhlo. Spíš mě překvapilo, že se o tento recept zajímáte teď v zimě, ale pak mě napadlo, že tak možná chcete zužitkovat nějaké zamražené zásoby, což je na to ideální.

  • Ivana C.
    Ivana C. |

    20. 2. 2008 10:08

    Prosím je možno nějak vyrobit bez cukru pro diabetiky?

  • Ivana C.
    Ivana C. |

    28. 8. 2007 10:53

    U nás na Vysočině rybíz stále aktuální - takže jsem udělala o víkendu ze 3kg a je to fakt pitíčko!!! Jen se obávám, že do zimy nevydrží a zároveň se obávám, že budu muset vyrobit další....

  • Ňuška
    Ňuška |

    30. 7. 2007 14:49

    Opravdu vynikající. Není co už víc dodávat.Dávám 1.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    16. 7. 2007 11:44

    Musím se přidat do řady chválících a dávám za 1.Nejdříve jsem nechtěla z rybízu letos dělat nic, protože ve sklepě je ještě spousty marmelády z loňska a předloňska i nějaký ten rybízový kompot se najde. Ale nakonec jsem neodolala a z poloviční dávky - teda rybízu a cukru jsem dala polovic,než je v receptu, ale rumu tak ja je napsáno na dvojitou dávku. Povedlo se a během pár hodin bylo ztuhlé, zůstalo viset u víčka sklenice, neboj se toho Martino, určitě se to povede.Z té poloviční dávky bylo 5 skleniček po majolce a ještě trochu zbylo v hrníčku, do toho jsme natočili vodu a byl to osvěžující nápoj, z toho lze usoudit, že nejen v zimě horký - což bude určitě lepší, ale i do studené vody nebo minerálky lze použít.

  • Hela -
    Hela - |

    15. 7. 2007 17:23

    Nesterilizujeme, plníme ho horký do sklenic. Nejstarší mám doma 2 roky (většinou je rychle pryč) a má krásnou malinovo-medovou barvu a nikdy mi nekvasil. Vždyť marmeláda se už taky nesterilizuje. Nebojte se toho. Většinou člověk neví, co s tím rybízem má dělat. Džem je sice dobrý, ale nejde dělat do nekonečna, když se nespotřebuje.Tohle je sice neobvyklé, ale stojí to za to.

  • Martina P.
    Martina P. |

    13. 7. 2007 15:42

    Helo, rybíz ve skleničkách již nesterilizujeme? Jak dlouho vydrží? Chtěla bych vyzkoušet, ale mám strach , abych nezačal kvasit.

  • Hela -
    Hela - |

    13. 7. 2007 14:51

    Ano, Gábinko, dobrý nápad. Taky lze použít speciání cedník na koření, nebo ho zavázat do kousku gázy nebo látky. Ale je jednodušší ho spočítat, protože ve výsledné hmotě je to koření dost dobře vidět.

  • Gábina H
    Gábina H |

    13. 7. 2007 10:56

    Tak mě teď napadlo ohledně vyndavání koření, že by se mohlo navléknout na nit a pak vše lehce vytáhnout.

  • Hela -
    Hela - |

    13. 7. 2007 10:25

    Až budete vyndavat koření, tak si ho přepočítejte, aby tam nějaké nezůstalo. Né že by se tolik stalo, ale je to nepříjemné do něj kousnout.

Poslední navštívené:

Abecední seznam: