Panforte di siena

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 50 minut
počet porcí: 8 porce
počet kalorií: 1 925 kJ
autor: Zdravy mlsoun

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 125
      g mandle Pražené, oloupané
    • 125
      g lískové oříšky Pražené
    • 100
      g hladká mouka
    • 2
      lžíce kakao
    • 1
      lžička skořice
    • 75
      g cukr
    • 9
      med
    • 60
      g sušené meruňky Nebo kandované
    • 60
      g ananas kandovaný
    • pomerančová kůra Kandované
    • 60
      g čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Oříšky nahrubo nasekáme, kandované ovoce nasekáme najemněji a smícháme v míse s kakaem skořicí a moukou. Vymažeme 20 cm dortovou formu pokryjeme pečícím papírem na dně a po stranách. Tento také pomažeme.
2
Do kastrolku dáme med a cukr, a mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí, pak přivedeme k varu a necháme bublat asi 5 minut. Čokoládu rozpustíme a přidáme spolu s medovým sirupem do mísy k ořechové směsi. Dobře smísíme a rozprostřeme (je to dost tuhé) do dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut.
3
Po vyndání necháme vystydnout ve formě, pak překlopíme a pocukrujeme. Dá se krájet nejdříve až druhý den. Vydrží dobře zabalen v aluminiové fólii několik týdnů. Nedává se do ledničky.
4
Tento recept pochází ze Sieny v Toskánsku a vyváží se odtud do mnoha zemí. Ačkoliv většina ingrediencí je zdravá, přesto obsahuje dost kalorií. Když je rozdělen na 8 porcí, tak jedna porce obsahuje 1925 kJ. My si tuto porci rozdělíme ještě na 4 díly a kdo to vydrží, tak sní jen jeden.

Komentáře k receptu

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    5. 5. 2006 08:44

    Tohle musí být hodně dobré, určitě vyzkouším!