Ovocné tvarohové knedlíky Hňácum sajrajtum

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
doba přípravy: 35 minut
počet porcí: 2 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: W.E.Jana

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks měkký tvaroh
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks bílé pečivo rohlík na kostičky
    • 2
      lžíce hrubá mouka
    • 2
      lžíce krupice
    • sůl
    • ovoce dle chuti
  • Na knedlíky
    • tvaroh tvrdý
    • cukr
    • máslo
    • šlehačka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zamícháme tvaroh se žloutkem. Do směsi přidáme nakrájený rohlík, mouku, krupici, sůl. Znovu zamícháme a pak přidáváme opatrně sníh z bílku. Z těsta pak rukou (proto hňácum sajrajtum) utvoříme cca 6-8 koulí a na talířku je trochu obalíme ve strouhance, kterou mírně přimačkneme. Vkládáme do neosolené vařící vody na 12-15 minut (podle toho, jak rychle se voda začne po vložení zase vařit). Mezitím si podusíme jakékoliv ovoce - my nejvíc milujeme jablka, ryngle, švestky, můžeme ještě přisladit nebo přichutit jinak, např. skořící apod.
2
Uvařené knedlíky vyjmeme a hned roztrhneme vidličkami na půlky. Na talíř klademe půlky knedlíků řeznou stranou nahoru, na ně dáváme podušené ovoce, tvaroh, cukr, máslo, event. šlehačku - rozhodně není nutné, ale když už si dopřejeme kalorickou bombu, tak ať stojí za to!
3
Z tohoto množství jsou 2 porce. Rodina tyhle knedlíky vyžaduje, protože ovoce v nich není jen vařené a těsto kolem nasáklé. Budou vám chutnat, zkuste!
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Anonym
    Anonym |

    25. 2. 2008 11:09

    Vůbec poprvé jsem dělala ovocné knedlíky - velice se mi povedly, byly výborné !!!! Akorát to hňácum předtím, než se utvoří koule - to je opravdu trefné :-)))

  • Lenka S
    Lenka S |

    3. 8. 2007 20:38

    Chcete se zasmát? Při prvním zběžném čtení jsem překlep na druhém řádku (soliovoce) pochopila jako zkomoleninu slova slivovice a marně dumala, jak přidám špetku slivovice.

  • Eva Walová
    Eva Walová |

    13. 10. 2006 10:00

    Paní Jano, děkuji za recept, výýýborný, mému ročnímu synátorovi moooc chutnaly. Udělala jsem omáčku z jahod se zakysanou smetanou a polila jsem je. Dobrota, dávám jedna.

  • Anonym
    Anonym |

    1. 8. 2006 13:22

    Dělám podobné knedlíky, ale z klasického tvarohového těsta. Většinou s jahodami, borůvkami popř. v zimě s kompotem, prostě s ovocem, co se těžko balí. Říkáme tomu inverzní knedlíky.

  • Anonym
    Anonym |

    1. 8. 2006 12:59

    Dělám podobné knedlíky, ale z klasického tvarohového těsta. Většinou s jahodami, borůvkami popř. v zimě s kompotem, prostě s ovocem, co se těžko balí. Říkáme tomu inverzní knedlíky.

  • Jana Wernischova
    Jana Wernischova |

    9. 12. 2005 11:55

    Prosím, nehádejte se o název, vymyslely ho kdysi děti, když jsem tyhle knedlíky dělala pro 8 hladových krků, takže v množství pro zájezd a stěžovala si, že už jsem celá "uhňácaná" a měla jsem prsty obalené tou knedlíkovou hmotou. Nám prostě tsyhle knedlíky opravdu chutnají moc a navíc jsou mnohem rychlejší při přípravě než klasické. A ještě něco: když tyhle knedlíky dělám, obvykle si ovoce rozduším víc a část dám do mrazáku na příště. To už je pak úplná rychlovka, během 25 minut jíte.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    9. 12. 2005 10:31

    Paní Pavlíno, i moderátor je jenom člověk a nemůže 24 hodin sedět u počítače...

  • Pavlína Fischerová
    Pavlína Fischerová |

    9. 12. 2005 09:55

    Pane moderátore, anonym přede mnou, také nevyzkoušel recept a je zařazen, já ne!Ale když myslíte, tak ne!!!

  • Pavlína Fischerová
    Pavlína Fischerová |

    9. 12. 2005 09:51

    Právě pro originální název to zkusím!! Jsem pro každou srandu, určitě to bude mňamka!!!

  • Milada Ledvinová
    Milada Ledvinová |

    8. 12. 2005 09:23

    Asi to bude dobré, ale ten název mi nahání pupínky. Rozhodně však vyzkouším

  • Anonym
    Anonym |

    8. 12. 2005 03:46

    tak to bude mňamka