Mňamka

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z hrubé mouky, Hery, práškového cukru, nastrouhaných vařených žloutků, citronové kůry a rumu vypracujeme těsto. Jednu čtvrtinu těsta dáme na 10-15 minut do mrazničky a třemi čtvrtinami těsta vyplníme dno dortové formy (na dno dortové formy doporučuji dát pečící papír a těsto rukama nebo sklenicí rozetřít - prostě vyplnit dno). Potom oloupejte 3 velká jablka, nákrájejte je na malé a tenké měsíčky, které pokládajte po obvodu (ostrou hranou do středu), až je plocha zaplněná. Zbylou čtvrtinu těsta vytáhněte z mrazáku, nastrouhejte na jablíčka a pečte v troubě při teplotě 175 °C. Když je těsto růžové, nalijte na ně pevný sníh ze 4 bílků, do kterého jste zamíchali pískový cukr. V troubě za mírné teploty koláč pomalu "zasušte" (já peču při teplotě 160 °C asi 10 minut - až je sníh růžový).
2
Po vychladnutí dejte pozor, aby na vás vůbec něco zbylo. Mňamka je opravdu senzační. Je to podobný recept jak Hraběnčiny řezy, jenomže naší rodině Mňamka chutná více = je lehčí, těsto obsahuje málo tuku a voní citronovou kůrou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Alena Konopcikova
    Alena Konopcikova |

    3. 4. 2008 06:25

    Vynikajici moucnik, poradne jsem si neprecetla postup a supla to do trouby rovnou(spodni mrizka), bez predpikani testa, nic se nespalilo, zitra pecu opet a zkusim to i s marmeladou podle Uljany

  • Marie Vrtěnová
    Marie Vrtěnová |

    13. 7. 2007 14:11

    Vynikající lehký moučník. Název mě nezklamal. Je to suprová MŇAMKA.Jablíčka jsem vůbec nesladila ani nepřidávala žádné příchutě. Jenom sníh jsem dělala asi z 5 bílků. Ostatní ingredience a postup přesně dle receptu. Moučník je fantastický. Je vhodný i pro diabetiky nebo kdo hlídá svou postavu. Místo cukru lze použít umělé sladidlo vhodné na pečení. Mňamka má jenom jednu velkou chybu. Je tak dobrá, že ji návštěva snědla na posezení a mně zbyl jenom jeden kousek. Když nastřádám bílky okamžitě je spotřebuji na Mňamku. Hodně bílků dělá na Mňamce lehkou asi 7 cm. peřinku.

  • Zuzana Holubová
    Zuzana Holubová |

    10. 6. 2007 17:05

    Hodnotím 1*. Výborný, lehký moučník. Linecké těsto, jablíčka a našlehaný zapečený sníh je skutečná mňamka. Pekla jsem přesně dle receptu. Moučník nám vůbec nepřipadal sladký. Do jablek se přece nedává žáden cukr. Manžel nechtěl věřit, že pod sněhem jsou jablíčka. Vytvářejí lahodnou, neskutečnou chuť.

  • Anonym
    Anonym |

    6. 6. 2007 12:56

    Tahle mňamka je optravdu MŇAMKA, množství je tak akorát pro nás tři a je to opravdu jednoduché.Moc děkuji za recept!!!Jen jsem jablíčka posypala skořicovým cukrem, do sněhu dala 100g cukru, ale jinak jsem se držela postupu.Velká 1*****

  • Magda
    Magda |

    5. 5. 2007 20:14

    NA NÁŠ VKUS MOC SLADKÉ, ALE JINAK DOCELA FAJN. pŘÍŠTĚ DO SNĚHU UBERU CUKRU NA MAX 10 DKG.

  • Markéta
    Markéta |

    27. 4. 2007 23:45

    Název mě nezklamal. Je to výborný moučník, doopravdy mňamka. Kdo neochutnal, neuvěří. Vřele doporučuji.

  • Uljana Kurivčaková
    Uljana Kurivčaková |

    19. 3. 2007 18:00

    Já jsem take vyzkousela tento recept,a mohu jen potvrdit, ze je opravdu vynikajici: lehky, zdravy, stavnaty a ne tucny. Akorat jsem podle sveho gusta jestě na dno testa pridala tenkou vrstvu jahodové marmelady a na to vrstvu nastrouhanych reckych orechu, a pak jsem jeste pridala nasekane orisky i k jablkum. Zklidila jsem samu pochvalu, a navsteva chtela jeste pridat. Moc dekuji za tento recept! Davam 1*

  • Iva K.
    Iva K. |

    16. 2. 2007 22:58

    Mňamka je zkvělá, mohu potvrdit.Sníh je opravdu jako peřinka. Při pečení se nafoukne.Manžel se jenom olizoval, zavíral oči a nechtěl věřit, že tak fantastický moučník jsem upekla.

  • Romana Š.
    Romana Š. |

    16. 2. 2007 22:20

    Dnes jsem pekla sněhovou Mňamku pro svého manžela k narozeninám.Sníh jsem dělala ze 6 bílků a pekla jsem ho (nesušila, ale pekla) asi 15 min. při teplotě 175 °C.Jednoduché. levné a velice dobré - prostě mňamka. Vřele doporučuji. Dávám 1.

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    9. 2. 2007 19:53

    Šárko, každá rodina má různý počet stravníků a podle toho peče a vaří v různých velkých hrncích a pekáčích.Já tenhle recept peču pro manžela a syna v dortové formě a po upečení Mňamku nakrájím na 8 úhledných (větších) dortovvých řezů. Když jsem měla narozeniny, tak jsem Mňamku upekla kolegyním do práce - ke kafíčku. Měl velký úspěch nejenom chuťově ale i vzhledově (řezy vypadají báječně).Sníh ze 4 bílků (někdy dávám bílků i 6) pečený v dorotové formě je vysoký. Je to taková pěna-lehounká vysoká peřinka, kterou můžeme ozdobit šlehačkou. Mňamku doporučuji upéct rodinám, kde je míň stravníků. Z receptu nakrájíte 8 až 10 úhledných kousků. Líbí se mi hlavně proto, že je dobrý a přitom levný, lehký-bez krému. Do sněhu se naše pusa zaboří jako do peřinky. Je jednoduchý a vypadá slavnostně.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    5. 2. 2007 14:47

    Nepolemizuji o skutečnosti,že je tento recept mňamkou-nevyzkoušela jsem , ale na množství mouky obsahuje více tuku,než zde uvedené a mnou vyzkoušené Hraběnčiny řezy.Na množství strávníků u nás doma bych stejně musela péct z dvojité dávky.