Maso bez práce a bez hlídání přes noc

moje hodnocení:

3,2

hodnotilo: 6
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • alobal
    • maso vepřové či hovězí
    • zelenina dle libosti
    • koření a sůl dle chuti, pekáč (nejlépe těžký litinový

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso buď pokrájíme na kostky, silné plátky, nebo i necháme vcelku. Podložíme jakokouli zeleninou (lze zeleninou pod guláš, pod svíčkovou, na lečo, prostě čímkoli, co nám chutná, nebo i jen trošku očesnekovat nebo jinak okořenit, zelenina být ani nemusí). Podlejeme skutečně malou naběračkou vody. Pak na horejšek pekáče dáme alobal a na něj ještě víko tak, aby bylo všechno dokonale utěsněno a neuteklo ani trošičku páry. Pak pekáč vložíme do trouby - elektrické - zapnuté POUZE na 80 °C a teplotu nezvyšujeme. Toto uděláme v 9 večer a pak necháme troubu svému osudu. Jdeme spát, bavit se, flámovat, do kina.... po návratu z flámu do trouby rozhodně nelezeme a nezkoumáme její obsah.
2
Druhý den ráno se pořádně prospíme s vědomím, že o jídlo se nemusíme starat, neboť trouba pořád běží na 80 °C. Maximálně si připravíme nějakou dobrou přílohu. Kolem oběda troubu otevřeme, rozděláme pekáč a žasneme nad náhderným měkoulinkým masíčkem, které se doslova sype a plave zalité svojí vlastní šťávou. Pokud třeba plánujeme svíčkovou, jen rychle přidáme smetanu, dohustíme a rozmixujeme, totéž v případě guláše....
3
Maso lze pochopitelně dát takto dělat i ráno, pak na celý den zmizet do města a večer všechny ohromit úžasnou dobrotou. Podotýkám, že jsem tomu také nevěřila, ale tento víkend jsem zkusila s vepřovou krkovicí a byla to šílená lahůdka.
Zařazení: Maso Slovník pojmů

Komentáře k receptu

  • frak
    frak |

    7. 8. 2015 21:09

    Yvetko, a co tak trochu zeštíhlit tu tvoji rodinu? Klučíky bych si samozřejmě ponechal, ale toho rozežraného manžela, psa a zmlsaného kocoura bych se pokusil co nejrychleji zbavit. A poohlédl bych se po muži, který tě bude rozmazlovat třeba tím, že bude vařit a obskakovat on tebe a ne naopak... :-D

  • Blanka
    Blanka |

    8. 3. 2014 00:35

    Kocourku, dekujeme za pozdravy.

  • m.hudec@email.cz
    m.hudec@email.cz |

    24. 4. 2011 13:15

    http://www.bionaire.cz/crockpot/

  • m.hudec@email.cz
    m.hudec@email.cz |

    24. 4. 2011 13:15

    http://www.bionaire.cz/crockpot/

  • Vladka Kloknerová
    Vladka Kloknerová |

    17. 6. 2008 18:47

    Zdravím a děkuji velmi za recept. Poprvé jsem to dělala s krkovicí vcelku bez kosti, mírně kořeněná a česnek. Vody je třeba opravdu jen trochu. Po druhé jsem dala hovězí kližku a vepřová žebírka a ingredience na guláš a dvě naběračky vody. Úžasné maso, jen jsem dochutila šťávu. Co se týká spotřeby, zhruba jsme spočítali, že toto pečení vyjde nastejno jako tři hodiny na 250 stupňů. Není zde žádné odcházející teplo, které Vám vyhřívá byt vůně se drží uvnitř. Pekla jsem v litinovém pekáči s poklicí a ještě jsem to utěsnila alobalem. Dnes jdu dělat další pokus, segedín. Tak se doufám podaří. :)

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    13. 10. 2006 09:46

    Hospodyňko, jsem zvědavá, ajk dopadnete. Já mám s tímhle receptem ty nejlepší zkušenosti, ale jen v elektrické troubě.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    6. 10. 2006 11:46

    No víte co, já to prostě zkusím a bude to. Budu tedy průkopnicí "Masa bez hlídání a bez práce přes noc" a udělám to jak ve varném skle, tak v plynové troubě. Určitě dám vědět jak to dopadlo. Akorát už to nestihnu tenhle víkend, mám v plánu něco jiného (kotletky na liškách!)

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    6. 10. 2006 11:39

    Hospodyňko, neumím posoudit, plynovou troubu nemám...jedině, že to vyzkoušíte...jinak doporučuji naporcovat maso před tím, než ho budete dělat, skutečně je tam měkounké, že se pak sype a špatně by se porcovalo.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    6. 10. 2006 11:35

    Lidko, snad kvůli bezpečnosti by to nevadlo? Tak třeba plynové topení je taky zapnuté celou noc a nic se neděje. Jo vy myslíte jako kvůli vzduchu?? Já myslela spíš technologicky, plynová trouba přece jenom peče jinak než elektrická.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    6. 10. 2006 11:30

    Hospodyňko, obyčejný pekáč také asi stačí, jen je potřeba skutečně důkladně zatěsnit alobalem. Klidně s ním omotejte celý pekáč. Skleněný pekáč by také vadit neměl. V plynové troubě se to dělat nedá....vzhledem k tomu, že se maso dělá přes noc, nebylo by to bezpečné...

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    6. 10. 2006 11:25

    Nnavazuji na dotaz paní Ester - zkoušel jste to někdo prosím v pekáčku z varného skla? Recept je velice lákavý, ale pekáč mám pouze obyč a to ještě bez poklice. A co plynová trouba, má někdo zkušenost? Až se ještě více venku ochladí, kromě dobrého oběda si ještě příjemně vytopíme :)))

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    6. 10. 2006 10:53

    Římský hrnec plánuji, ale pořád si vystačím se svým litinovým pekáčem.

  • Vesely Vlasta
    Vesely Vlasta |

    6. 10. 2006 09:52

    Pozdrav od protinozcu . Nechal jsem comment na podobnym receptu a tak necham jeden tady taky . Ja jsem na to prisel pred lety i kdyz jsem to delal 100C 4-5 hodin . Takhle je to jeste lepsi . Zarazejici je , ze vetsina comments jsou kolik to spotrebuje energie , nez ze tenhle recept je proste bomba . V kazdy zemi jsou problemy , ja to mam do cesky restaurace 60 km , a nemecky chleba (skoro tak dobry jak si pamatuji ) 40km . Tak na to se muze zapomenout , paklize nejedu nahodou kolem . Takze recept jako bramborovy chleba je k nezaplaceni , specialne proto , ze se tu prodava na to masina v ktery se to pece . Tak mam za dollar 100X lepsi chleba a 2X vic nez za $4 ze supermarketu . Jednou jsem videl v ceskych novinach fotku peciva a nekecam , zacal jsem slintat jako pes , kterymu ukazete burta . Byl jsem dobry kuchar predtim , nez jsem nasel tuhle web-site ale ted jeste lepsi . Takze diky za vse . A posilam vsem kocickam doma pusinky z Melbourne .P.

  • Vlasta
    Vlasta |

    23. 8. 2006 14:24

    S tou spotřebou to není takvé divoké. Hrnec se ohřeje i s náplní a pak už jen dohřívá a tak ta spotřeba je stejná, nebo spíš ještě menší, než při klasickém vaření. Horší je to v troubě, ta je větší a tak jsou i tepelné ztráty větší, ale určitě to není nic zničujícího. To že se v hrnci vaří 4 nebo 8 hodin neznamená, že celou tu dobu žere elektriku. Pokud z hrnce nic neuniká, pak se tam nemusí nic dolívat a tedy znovu ohřívat. Mám ho a je to bezvadné vaření.

  • Ludmila Kanclířová
    Ludmila Kanclířová |

    6. 2. 2006 20:46

    Římský hrnec je trochu něco jiného než pomalý hrnec - jsou to takové dva velké skoro květináče z nepolévané hlíny, které se před pečením namočí do studené vody a strčí do studené trouby. Nic se v něm nepřipálí, nenatahuje pachy z jídla, je úžasnej. Podle tohoto receptu jsem ale pekla maso v obyčejném litinovém kastrolu, který jsem přikryla dvojitým alobalem a pak přiklopila litinovou poklicí. Neutekla ani kapička, naopak, šťávy bylo až moc, protože jsem to moc podlila. :-)

  • Ester S.
    Ester S. |

    5. 2. 2006 13:16

    Jo a taky děkuji za tip a adresu na pomalý hrnec, vypadá to moc zajímavě. Až nastoupím do práce po mateřské, tak myslím, že by to mohl být výborný pomocník :)

  • Ester S.
    Ester S. |

    5. 2. 2006 13:13

    Tak to jsem opravdu ohromena, že i takto se dá vařit! Bohužel já římský hrnec nemám, jenom jenskou (sklenou) mísu s víkem a to se trochu bojím použít, když píšete, že určitě nesmí nijak unikat pára...Nebo jste to snad některá hospodyňka (potažmo hospodyň:) zkoušeli i s jenskou mísou??

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    4. 2. 2006 14:56

    No, já budu vděčná jakémukoli matematikovi, který dokáže spotřebu proudu spočítat, a to ve verzi 10 hodin při teplotě 80°C na noční proud, a pak v druhé variantě - 2 hodiny při teplotě 250°C na proud přes den.

  • Jaroslav Kejnovský
    Jaroslav Kejnovský |

    4. 2. 2006 13:49

    Energetická náročnost neboli spotřeba je velmi lehce spočitatelná a co se týká tzv.římského hrnce s el.ohřevem je velice příznivá.Samotná potravina v něm připravená je velmi lehce stravitelná,zachovává si minerály a ostatní látky zdraví prospěšné.

  • Ludmila Kanclířová
    Ludmila Kanclířová |

    4. 2. 2006 06:31

    Vyzkoušela jsem to s vepřovou roládou a nevydržela čekat déle než asi 8 hodin, i tak byla naprosto úžasná. Jen bych ji příště opravdu méně podlila. Na základě této zkušenosti jsem si pořídila "římský hrnec" a už se těším, jak v něm dnes budu dělat kuře. Mrzí mě akorát, že tu nikdo nehlasoval, protože by si tenhle recept zasloužil TOP.

  • Jana Mašková
    Jana Mašková |

    1. 2. 2006 20:43

    Prodej / nabídka "pomalého hrnce" viz net http://www.bionaire.cz/rival/jak_vypada.htm

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    1. 2. 2006 13:25

    Poraďte,kde koupit "pomalý hrnec".Slyším o něm poprvé až teď v souvislosti s tímto receptem a podle toho,co o něm píšete v komentářích,musí to být pro zaměstnanou ženu výborná věc.

  • Anonym
    Anonym |

    1. 2. 2006 13:19

    Umíte někdo vypočítat 15 hod. spotřebu el. energie? Aby nebylo úspornější dojít si do dobré restaurace bez práce...

  • Libor Uher
    Libor Uher |

    1. 2. 2006 06:20

    Recept je moc dobrý ale také velká spotřeba elektřiny což není dobré.Dobrý nápad je ten CROCKPOT - pomalý hrnec nevím kde ho ale u nás lze opatřit.Rád bych si ho koupil.

  • Yveta
    Yveta |

    30. 1. 2006 07:18

    Ja jsem vyzkousela tento recept i v troube i ve slow-cooker, bohuzel moje rodina usoudila, ze maso ze slow-cookeru (v CR znaly pod pojmem pomaly hrnec, jak jsem vycetla z komentare) je mnohem lepsi, stavnatejsi, nez-li z trouby, ktera navic vyrabela takove teplo, ze jsme museli otevirat okna, dvere a coz u slow-cookeru nehrozilo. Ja mam velkou prosbu pro ty, kteri vlastni slow-cooker a maji sve oblibene recepty, prosim podelte se se s nimi na strankach www. recepty.cz. Jsem mamou dvou malych klucinu, mam dve zamestnani, jednoho hladoveho muze, ktery nechce byti ziven fast-foodem, mrazenymi polotovary apod., jednoho hladoveho psa a k tomu jeste rozmazleneho kocoura, tudiz ackoliv moc rada varim, ale bohuzel mi na to nezbyva cas, tudiz uvitam jakykoliv recept na slow-cooker. Predem moc dekuji a budu moooc vdecna za kazdy receptik.

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    29. 1. 2006 13:01

    Tak jsem dnes vyzkoušela postup na přípravě svíčkové. 1 kg zadního hovězího vcelku jsem protáhla klínky slaniny a rychle osmahla ze všech stran na pánvi. Do pekáče jsem k tomu přidala zeleninu, koření a malinkou naběračku vody. Do trouby jsem dala ve 22 hodin, pouze na 80 °C. Pekáč jse otevřela až druhý den v 10 hodin dopoledne a měla jsem problém maso nakrájet, protože se doslova sypalo....a bylo zalité množstvím vlastní šťávy. Takže určitě bude stačit i méně času....

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    27. 1. 2006 06:04

    Já vím, že pomalý hrnec existuje, ale než bych ho pořizovala a měla tak další věc, která se mi v kuchyni po většinu času plete, vystačím si s pekáčem a troubou...

  • Jana
    Jana |

    26. 1. 2006 22:12

    Jo,slow cooker je vyborna vec.Pouzuvam na vsechno mozne maso.Ptacky,svickova,proste cokoli.Drstky na polevku,vynikajici.Take nevim zda v Cechach je k dostani,ale tady v Kanade se pouziva mnoholet.

  • Eva
    Eva |

    26. 1. 2006 16:05

    ano, prodává pod názvem "pomalý hrnec"

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    26. 1. 2006 15:50

    neprodava se nekde slow cooker? tam to naskladate presne takhle a zapnete na nizkou teplotu nastavite 11-12 hodin a uz te jede. nezere to proud ( 24V uvnitr je trafo). Nevim jak se to v cechach jmenuje ale musi to tam nekde byt. Rano tam hodite cokoliv a kdyz prijdete z prace, tak je navareno.http://www.crockpot.com/traditional.html

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    26. 1. 2006 15:07

    Stačí 12 hodin, ale pekáč musí být opravdu dobře utěsněn a hlavně se do něj VŮBEC nesmí lozit a nakukovat, jestli se to už dělá....K tomu proudu...pokud to dáte na noční proud....Plynem si nejsem jistá, nemám vyzkoušeno. Jde to i v horkovzdušné troubě, ale musí se vypnout ventilace.Římský hrnec také nemám vyzkoušený...Podstatou receptu je, že pára z hrnce nesmí vůbec utíkat ven...ani malinko....

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    26. 1. 2006 14:38

    Moc se mi to líbí, jen nevím, zda by se to dalo dělat i v římském hrnci ?

  • Věra
    Věra |

    26. 1. 2006 14:03

    Kdyby to šlo v plynové troubě, bylo by to dobré přitopení v těchto mrazech a v zimě by bylo v kuchyni jako v pokojíčku a ještě by to celou noc jistě pěkně vonělo..:))

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    26. 1. 2006 12:52

    Zní to krásně, ale toho proudu...nejsem si jistá, co by na to řekl můj šetrný muž:-)

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    26. 1. 2006 12:02

    Jestli dobře počítám,tak maso se takto peče zhruba 15 hodin.Určitě to nejpozději příští týden vyzkouším.

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    26. 1. 2006 11:41

    Bude se určitě hodit,hlavně v létě kdy je horko a nechce se mi stát u plotny.

  • Marie Svobodová
    Marie Svobodová |

    26. 1. 2006 11:12

    Pokud to tak funguje bude to bezva na vyřešení někdy těžko zvladatelných situací

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    26. 1. 2006 09:45

    To zní moc, moc zajímavě, určitě vyzkouším !