Maková nádivka do koláčů a buchet

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,8
      l mléko
    • 250
      g mák mletý
    • 150
      g hrubá krupice
    • 150
      g cukr krupice
    • 80
      g hera
    • 2
      ks vejce
    • 2
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra a mletého hřebíčku
    • džem dle chuti můžeme přidat trochu rumu nebo 2-3 lžíce džemu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko s mákem a krupicí vaříme tak dlouho, až se mléko skoro vstřebá. Pak přidáme vše ostatní, nakonec vejce. Pak přichutíme rumem nebo džemem (nemusí být) a necháme vystydnout.
2
Tento recept vznikl v době, kdy byl mák nedostatkové zboží, ale používám ho stále, protože nádivka není tak suchá jako jen z máku.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • ŠKORNÍKOVÁ
    ŠKORNÍKOVÁ |

    15. 1. 2012 15:45

    Vajíčka se přidají až po odstavení nádivky ze sporáku?Děkuji.

  • Hela -
    Hela - |

    24. 10. 2007 14:55

    Jitko, jasně, že to bude dobré, oba recepty jsou totiž od stejného autora - totiž ode mě....

  • Jitka B.
    Jitka B. |

    24. 10. 2007 12:05

    Zní to senzačně, hned o víkendu vyzkouším. Samotné makové nádivky moc nemusím, podle jednoho receptu z tohoto serveru jsem vyzkoušela makovou nádivku s uvařeným pudinkem, byla vynikající (recept na "křehký, výjimečně dobrý makový koláč"). Tenhle recept bude zas něco jiného a podle ingrediencí určitě výborný, už se těším :-)

  • Radka K.
    Radka K. |

    23. 10. 2007 13:51

    Dělám podobnou nádivku, uvařím hustou krupicovou kaši a horkou kaší "spařím" mák. Tuk nedávám, ale určitě vyzkouším, nádivka bude jemnější.

  • Hela -
    Hela - |

    22. 10. 2007 18:04

    Jasně, že každý máme svůj recept, proto jich je tady zaevidováno 14 tisíc! Tohle je jeden z možných způsobů makové nádivky, který mě chutná. Když se vaří mák s vodou, tak se alespoň nepřipálí. Ale tady s tou krupicí, nevím, nezkoušela jsem to s vodou a ani to zkoušet nebudu. Asi bych taky nevařila krupicovou kaši s vodou. To, co navrhujete vy Marto taky znám, je to klasika, ale tohle je něco úplně jiného.

  • Marta
    Marta |

    22. 10. 2007 17:46

    Mák je lepší vařit s vodou, je pak tmavší. Po uvaření přidávám strouhaný perník , skořici , lžíci medu, vanilkový cukr , cukr a citronovou kůru.

  • Jarka z Bratislavy
    Jarka z Bratislavy |

    21. 10. 2007 19:10

    Ďakujem za pripomenutie, nadstaviť mak. Dnes je drahý a v tej nádivke sa to ani nezbadá. Ja keď mám nádivku moc riedku, tak pridávam hrubú múku.Nedávam však mlieko, al e vodu. Zvlášť, ak sa to dáva do kvalitných koláčov z kysnutého maslového cesta, ktoré sa pečú na Vianoce a držia sa dlhšie, často až do Silvestra, plnka by mohla skysnúť.. A tiež nedávam vajcia, radšej veľkú lyžicu slivkového lekváru (povidla), ktorý mak spojí. Základom chute pre takého makové a orechové koláče dáva med, ktorým sa časť cukru v nadivke nahrádza.

  • Hela -
    Hela - |

    20. 10. 2007 10:13

    K recptu jsem jen chtěla dodat, že po uvaření máme celkem 1,5 kg nádivky. Pokud jí nespotřebujeme, můžeme zmrazit a použít příště.