Bílkový koláč podle mé babičky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 7
      ks bílek
    • 210
      g polohrubá mouka
    • 200
      g cukr krupice
    • 5
      lžíce máslo rozpuštěného
  • Poleva:
    • 70
      g máslo
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 2
      lžíce kakao
    • 1
      lžíce mléko
    • 1
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • kokos na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zapneme si troubu, vysypeme plech. Ušleháme všechny bílky do tuha,rozpustíme máslo a opatrně přidáváme do bílků střídavě mouku, cukr a rozpuštěné máslo (Heru). Nutné jen lehce promíchávat, aby bílky neklesly. Rozetřeme na plech a pečeme v troubě na cca 160 °C asi 20 minut. Pracujeme rychle!! Výsledek může být i vysušenější, nelekejte se, ono to zvláční.
2
Na to polevu: ve vodní lázni rozpustit máslo, přidat cukr a kakao, stále míchat a poté přidat mléko, ve kterém jsme rozpustili Solamyl, stále míchat - nutné, aby se to nesrazilo. Nalejeme na vychladlejší koláč, posypat hustě kokosem a nechat řádně proležet.
3
Tento koláč je výborný odleželý a v chladu vydrží bez problémů i 2-3 týdny. Kdo má rád hodně polevy, doporučuji udělat dvojitou dávku, ale to babička (coby hospodyně, která by pro pírko za plot skočila) nedělá.

Komentáře k receptu

  • Majka
    Majka |

    6. 2. 2016 11:47

    Prosím vás, musí se tam dávat Solamyl? Dnes jsem koláč dělala, na výsledek se čeká :)

  • Jíťa Rigi
    Jíťa Rigi |

    23. 1. 2007 20:45

    Mirko, máte pravdu i tuto variantu babička dělala akorát to pekla v srnčím hřbetu a říkala tomu biskupský chlebíček.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    23. 1. 2007 11:52

    Toto těsto dělám do bábovky a ještě přimíchám kandované ovoce a rozinky.