Adventní sušenky Spekulatius

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Smith-P.

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g polohrubá mouka výběrová (Typ 405)
    • 300
      g hnědý cukr
    • 200
      g máslo
    • 2
      ks vejce
    • sůl špetka
    • 1
      lžička prášek do pečiva 0.5-1,(dáváme přednost vinnému kameni = přírodní kypřící prášek bez fosfátu)
    • skořice - mletá 2 1/2 lžičky čerstvě
    • muškátový květ 1/2 lžičky
    • 1
      lžička nové koření mleté
    • 1
      lžička semínka kardamonová
    • zázvor - mletý 1/2 lžičky
    • 100
      g mandle na plátky hoblované

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřícím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi, hnětením vyrobíme speciální křehké těsto, ze kterého vytvarujeme rolku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do ledničky, nejlépe přes noc. Další krok se odvíjí od toho, jaké máme příslušenství.Varianta A: Pokud máme speciální vyřezávanou formičku (nebo formičky) na Spekulatius, tak ji pomoučíme (tip: je lepší nevymazávat) a do této formičky vtlačíme přiměřené množství těsta, zarovnáme a přebytečné těsto odstraníme. Poté vtlačíme několik mandlových plátků a na plech vyložený papírem na pečení vyklepeme těsto z formičky. Při uvedeném množství surovin nám takto vyjdou asi 3 plechy.
2
Varianta B: máme-li vyřezávané prkno nebo vyřezávaný váleček na Spekulatius vyválíme těsto na mírně pomoučeném vále klasickým (tedy nevyřezávaným) válečkem na tloušťku 2-3 mm. Pomoučeným prknem nebo vyřezávaným válečkem se do těsta poté vtlačí obrázkové motivy. Podél zároveň vtlačených kontur pak ručně vyřízneme z těsta čtverečky, které hladkou stranou dolů pokládáme na plechy vyložené papírem na pečení, a které jsme ještě navíc posypali plátky mandlí.
3
Varianta C: pokud máme váleček na vykrajování Spekulatius, rovněž vyválíme těsto nejprve na tloušťku 2-3 mm klasickým válečkem na mírně pomoučeném vále. Poté těsto přejedeme vykrajovacím válečkem, je nutné přitom přitlačit. Váleček by měl kontrolovat správnou tloušťku těsta a při jeho použití nám vzniknou některé z oblíbených motivů a forem sušenek Spekulatius, které opatrně přeložíme na plechy vyložené papírem na pečení a posypané plátky mandlí.V každém případě bychom mezi nehotovými sušenkami měli nechat malé odstupy, jelikož se během pečení mírně zvětší. V předehřáté troubě pečeme buď horkovzdušně všechny plechy při 180-190 °C nebo jednotlivě při spodním a horním ohřevu při teplotě 200-220 °C cca 15 minut. Pokud těsto nemá správnou tloušťku (resp. pokud je moc tlusté) což se stává hlavně při variantě B, tak bude nutné dobu pečení prodloužit o 5-10 minut. Hotové Spekulatius necháme vychladnout na roštu. V dózičkách na keksy mohou Spekulatius údajně vydržet čerstvé i několik týdnů. Při vysokém faktoru závislosti, kterou tyto sušenky avšak způsobují, jsou ovšem zpravidla snězené během pár dní.
4
Spekulatius pocházejí z regionu Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska. Jedna domněnka je, že by slovo Spekulatius mohlo pocházet z latinského speculum = zrcadlo (kvůli zrcadlově do formiček zařezaným motivům). Avšak je pravděpodobnější, že se název odvozuje od latinského názvu pro biskupa (=speculator - dozorce, pozorovatel). Motivy sušenek totiž původně pocházejí z tzv. příběhu Mikuláše, který může být vyprávěn na základě správného seřazení motivů. Dnes to už však není pravidlem. Navíc existují různé druhy Spekulatius (kromě tohoto ještě např. bez mandlí či méně kořeněné a jednoduše máslové). Typickou chuť dodává běžně stejnojmenná směs koření, jejíž originální receptura se však postupem času ztratila, a tak různí výrobci koření používají na tuto směs různé druhy a poměry koření. Jedna z variant např. obsahuje pouze skořici a hřebíček, jiné jsou - jako třeba zde v receptu uvedená směs - rozsáhlejší a nejspíš i chuťové příjemnější a zajímavější. Dříve se Spekulatius také pekly výhradně bez kypřícího prášku, v dnešní době je to celkem normální postup, pro zachování jistých tradic - možná si člověk může i namluvit, že výsledek je pak nepatrně lepší a zdravější - se avšak dá použít namísto klasického, chemicky vyrobeného prášku do pečiva vinný kámen, který je přírodním produktem. Formy na Spekulatius jsou v ČR těžko dostupné, jelikož jsou tyto sušenky u nás ještě relativně neznámé, díky internetu je však možné je objednat ze zahraničí. Úplně v nejhorším případě si člověk (kterému tolik nezáleží na motivech) může vyválet těsto na požadovanou tloušťku a použít klasické vykrajovací formičky, i když se tak člověk připraví o estetičnost svých Spekulatius.
5
Na těchto adresách jsou mimochodem fotografie v receptu popsaných tvořítek motivů:
6
Vyřezávaná formička: http://www.geocities.com/paddy080585/model.jpg
7
Vyřezávané prkno: http://www.geocities.com/paddy080585/brett.jpg
8
Vyřezávaný váleček: http://www.geocities.com/paddy080585/drueckwalze.jpg
9
Váleček na vykrajování: http://www.geocities.com/paddy080585/ausschneidewalze.jpg
10
Tento recept věnuji památce mé nedávno zesnulé babičky.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Adéla a Silvie
    Adéla a Silvie |

    23. 12. 2011 16:10

    Moc děkujeme za recept, který jsme několik let marně hledali. Bydlíme v malém městě a Spekulatius tu nemáme. Naše překvapení bylo o to větší, když sušenky opravdu chutnaly jako originální Spekulatius. Děkujeme moc!! :-* 8-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    29. 11. 2011 14:24

    Odkazy na konci článku mi nefungují ("nadává" mi to anglicky, čemuž nerozumím, ale žádní obrázky neukáže), tak jsem pár obrázků vygůglila... Tady: http://www.google.cz/search?q=spekulatius&hl=cs&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rNvUTueQJtG6hAfx4Llv&sqi=2&ved=0CDgQsAQ&biw=661&bih=674. Jinak tyhle sušenky teď měli v Penny asi za 16 korun celkem veliký pytlík, koupila jsem je k Mikuláši....

  • karolka hašlerka
    karolka hašlerka |

    19. 12. 2010 14:34

    dyt jo :-D

  • Tereza T
    Tereza T |

    25. 11. 2010 15:43

    Máte pravdu, už je opraveno, díky.

  • Líba
    Líba |

    25. 11. 2010 13:03

    mám recept se stejnými ingradiencemi a množstvím - mouky je uvedeno 400 g

  • hel
    hel |

    23. 11. 2010 15:06

    Nic proti ale zajímalo by mě kde by v holandsku sehnali polohrubou mouku, když tam zanjí jen hladkou :-D

  • B
    B |

    16. 11. 2010 21:07

    Jen se chci zeptat, jaké množství polohrubé mouky? díky

  • Hana Jelínková
    Hana Jelínková |

    15. 1. 2009 12:38

    můj muž sušenky pamatuje, když se prodávaly v plechovce. Nedávno jsme je objevili v Intersparu v papírové krabičce. Já si na ně vůbec nevzpomínám, že bych je v dětství jedla. Teď mi moc chutnají.

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    27. 11. 2008 02:14

    Kolem Vánoc (což je období, kdy se vyskytují v obchodech) je také občas kupuji v Lidlu, když nemám čas, ale není nad domácí výrobu. Jsou pak ještě mnohem aromatičtější...a není to ani tak těžké jak se zdá. ;-)

  • Anna R.
    Anna R. |

    26. 11. 2008 22:06

    Juj, když to vidím, příjde mi to složité, ale dají se koupit v Lidlu nebo v Kauflandu. V tomto čase si je s manželem rádi dáváme ke kávě. Jsou výborné.

Další doporučené recepty: