Žahour

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g borůvky (Mražené)
    • 1
      lžíce máslo
    • 1
      sklenice voda
    • 2
      dl smetana (Sladké)
    • 50
      g cukr
    • 2
      lžíce perník
    • skořice (Mletá)
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou. Hustým, chutným a voňavým žahourem poléváme knedlíky.

Komentáře k receptu

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    9. 7. 2008 20:24

    Terezko,taky to dělám,ale bylo by mi líto tolika borůvek na plevu,ikdyž je to s něma výborné.Používám na ně borůvkový toping a je to taky vynikající.Může se to trochu zahřát a perník,skořice a smetana jen přidat,sladké je to dost

  • kamca macikova
    kamca macikova |

    9. 7. 2008 13:18

    ja jsem delala ovocnou omacku minule leto z malin,co nam rostly za chatou,a moje segra si s tim polevala neplnene tvarohove knedliky a bramborove noky...delala jsem ji jen z malin,cukru,zelirovaciho cukru(jen zdibec,aby se maliny nezkazily) a to vse jsem michala na plotne ve vode do huste lepkave omacky...mnam...

  • Hela -
    Hela - |

    22. 2. 2008 16:18

    Jinak žahourem se polévají jak lívance, tak sladké neplněné knedlíky tvarohové nebo kynuté.

  • Hela -
    Hela - |

    22. 2. 2008 16:16

    Jarka O. má pravdu. Žahour je výhradně z borůvek, všechno ostatní je ovocná omáčka. Nedávno jsem o vzniku tohoto názvu četla. Jméno žahour to má po rodině Žahourů, kteří se touto omáčkou v jižních Čechách proslavili ve své hospodě (kdysi dávno).

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    21. 2. 2008 20:20

    Zitka, vďaka za vysvetlenie.

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    21. 2. 2008 20:08

    Terezko,jsou to lívance z acidofilního mléka a foto mělo být k nim,ale jsou s borůvkovým žahourem tak je to jedno.Obalené skořicovým cukrem.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    21. 2. 2008 18:30

    Jarka aj Daniellka, ďakujem vám obom, určite vyskúšam. Na obrázku to vyzerá ako lievance, ale v recepte sa píše o knedlíkoch, tak som nevedela. A teraz mi je už jasný aj rozdiel v omáčke. Jahody mám, na čučoriedky počkám ?)))

  • Daniella O.
    Daniella O. |

    21. 2. 2008 17:33

    Terezko, dcera ma tuto omacku nejradeji z jahod. Delam ji stejne jako Zahour,pouze davam mene vody. Polevam s ni livance a navrch sypu strouhanou bilou cokoladou.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    21. 2. 2008 15:29

    Terezko, já žahourem polévám lívance nebo malé tvarohové knedlíčky - holky jim říkají mrňousky. Žahour je výhradně z borůvek, je to oficiální název pro borůvkovou omáčku. Z jiného ovoce to bude prostě ovocná omáčka ( malinová,... )

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    21. 2. 2008 14:28

    Prosím... Aké knedlíky polievate žahourom a musia to byť čučoriedky alebo môže byť aj iné ovocie ?

  • Jana
    Jana |

    21. 2. 2008 12:47

    TAK VÍM CO ZÍTRA VAŘIT.

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    10. 1. 2008 13:34

    Dělám Žahour bez vody,naopak s více smetany a 5 PL rumu.Jde to i bez perníku a citronu, polévám s ním lívanečky, obalené ve skořicovém cukru.Jinak je už nechtějí.

  • Terezka :-)
    Terezka :-) |

    9. 1. 2008 22:17

    No to musí být luxusní jídélko! :-)