Autor:

Vdolky s borůvkovým žahourem

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 250 g
Hladká mouka 250 g
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 1 lžíce
Vanilkový cukr 1 ks
Hnědý rum 4 lžíce
Máslo
- rozpuštěné
50 g
Olej 5 lžíce
Mléko
cca
200 ml
Droždí
3/4 kostky
 
Žahour
Borůvky 500 g
Cukr krupice
dle chuti, cca
80 g
Máslo 20 g
Smetana ke šlehání
nebo na vaření
100 ml
Vanilkový pudink
cca
1 lžíce
Ingredience
Olej
na smažení
 
Ubrousek
na odkládání smažených vdolků
 
Tvrdý tvaroh
nebo šlehačka, zakysaná smetana...
 
Vdolky s borůvkovým žahourem

Postup přípravy:

Mouky dáme do mísy, přidáme cukry a špetku soli, promícháme a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme částí mléka, trošku zaprášíme moukou, jemně promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutky, vlažné máslo, rum, zbytek mléka a olej, vymícháme hladké nelepivé těsto, které v teple necháme vykynout. Po vykynutí rozválíme těsto na pomoučněném stole na cca 1 cm silný plát a skleničkou nebo hrníčkem vykrájíme kolečka, která necháme ještě krátce kynout. Pak je dáváme smažit do rozpáleného oleje z obou stran dozlatova a pokud nechceme, aby se nám při pečení nafukovaly, uděláme do jejich středu před smažením ukazováčkem důlek. Hotové vdolky odkládáme odsát přebytečný tuk na ubrousek.

Žahour: borůvky (čerstvé nebo mražené) dáme do kastrolku, posypeme cukrem, přidáme máslo a necháme je zvolna pustit šťávu. Pak zvýšíme teplotu a až se začnou vařit, vlijeme smetanu s rozmíchaným pudinkem a asi dvě minuty povaříme. Žahour by neměl být ani řidký ani hustý, zkrátka takový akorát.

Na smažené lívanečky dáme lžíci žahouru a pak podle chuti dozdobíme tvarohem, šlehačkou...

Lívanečky jsou dobré i studené.

*Do těsta můžeme pro vůni přidat čerstvou citronovou kůru.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
1
5 8 5 1
Fazolová polévka s bylinkami Odlehčené menu na víkend Články z

Komentáře k receptu: Vdolky s borůvkovým žahourem

Komentáře

  1. JitkaM   09.03.2017 | 9:44 | reagovat |

    Akorát že podle názvu to mají být vdolky, ne lívance.......

  2. Jitka   05.07.2016 | 20:35 | reagovat |

    Moc dobré, lepší než s povidlama a tvarohem.

  3. Katka   18.07.2015 | 15:20 | reagovat |

    Skvělý. I taťka si dal říct a dokonce si s dětma přidal jeden navíc

  4. Veronika.Kohoutová   04.03.2014 | 18:45 | reagovat |

    Jsou opravdu výborný ;-)

  5. Pavla   11.10.2012 | 14:13 | reagovat |

    Lívance s žahourem milujeme a místo čerstvých borůvek se dá udělat žahour i z borůvkovýho kompotu, tak to dělám já a je to taky dobrý a tvaroh nesmí chybět :-* mňamňam

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web