Autor:

Vdolky s borůvkovým žahourem

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 250 g
Hladká mouka 250 g
Žloutek 2 ks
Moučkový cukr 1 lžíce
Vanilkový cukr 1 ks
Hnědý rum 4 lžíce
Máslo
- rozpuštěné
50 g
Olej 5 lžíce
Mléko
cca
200 ml
Droždí
3/4 kostky
 
Žahour
Borůvky 500 g
Cukr krupice
dle chuti, cca
80 g
Máslo 20 g
Smetana ke šlehání
nebo na vaření
100 ml
Vanilkový pudink
cca
1 lžíce
Ingredience
Olej
na smažení
 
Ubrousek
na odkládání smažených vdolků
 
Tvrdý tvaroh
nebo šlehačka, zakysaná smetana...
 
Vdolky s borůvkovým žahourem

Postup přípravy:

Mouky dáme do mísy, přidáme cukry a špetku soli, promícháme a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme částí mléka, trošku zaprášíme moukou, jemně promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme žloutky, vlažné máslo, rum, zbytek mléka a olej, vymícháme hladké nelepivé těsto, které v teple necháme vykynout. Po vykynutí rozválíme těsto na pomoučněném stole na cca 1 cm silný plát a skleničkou nebo hrníčkem vykrájíme kolečka, která necháme ještě krátce kynout. Pak je dáváme smažit do rozpáleného oleje z obou stran dozlatova a pokud nechceme, aby se nám při pečení nafukovaly, uděláme do jejich středu před smažením ukazováčkem důlek. Hotové vdolky odkládáme odsát přebytečný tuk na ubrousek.

Žahour: borůvky (čerstvé nebo mražené) dáme do kastrolku, posypeme cukrem, přidáme máslo a necháme je zvolna pustit šťávu. Pak zvýšíme teplotu a až se začnou vařit, vlijeme smetanu s rozmíchaným pudinkem a asi dvě minuty povaříme. Žahour by neměl být ani řidký ani hustý, zkrátka takový akorát.

Na smažené lívanečky dáme lžíci žahouru a pak podle chuti dozdobíme tvarohem, šlehačkou...

Lívanečky jsou dobré i studené.

*Do těsta můžeme pro vůni přidat čerstvou citronovou kůru.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
1
5 8 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 8x)
Francouzský jablečný koláč s mandlemi Jak zpracovat bohatou jablečnou úrodu? Články z

Komentáře k receptu: Vdolky s borůvkovým žahourem

Komentáře

  1. Jitka   05.07.2016 | 20:35 | reagovat | závadný

    Moc dobré, lepší než s povidlama a tvarohem.

  2. Katka   18.07.2015 | 15:20 | reagovat | závadný

    Skvělý. I taťka si dal říct a dokonce si s dětma přidal jeden navíc

  3. Veronika.Kohoutová   04.03.2014 | 18:45 | reagovat | závadný

    Jsou opravdu výborný ;-)

  4. Pavla   11.10.2012 | 14:13 | reagovat | závadný

    Lívance s žahourem milujeme a místo čerstvých borůvek se dá udělat žahour i z borůvkovýho kompotu, tak to dělám já a je to taky dobrý a tvaroh nesmí chybět :-* mňamňam

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web