Vdolky s jablečným rozvarem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 250
      g hladká mouka
    • 1
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová kůra - čerstvá
    • 4
      lžíce hnědý rum
    • 2
      ks žloutek
    • droždí 3/4 kostky
    • 200
      ml mléko cca
    • 50
      g máslo - rozpuštěné
    • 5
      lžíce olej
    • 1
      špetka sůl
  • Jablečný rozvar
    • 800
      g jablka - bez jádřinců a slupky
    • citron
    • vanilkový cukr
    • skořice
    • hřebíček
    • cukr krupice
    • 4
      lžíce hnědý rum nebo voda
    • olej na smažení
    • ubrousek
    • tvrdý tvaroh , šlehačka, zakysaná smetana...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu promícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme žloutky, vlažné máslo, rum, nastrouhanou kůru, zbylé mléko a olej. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout. Pak z těsta vyválíme na pomoučněném stole plát asi 1 cm silný a skleničkou nebo hrníčkem vykrájíme kolečka, která necháme ještě krátce nakynout. Potom je vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova a hotové odkládáme odsát přebytečný tuk na ubrousek. Pokud nechceme, aby se nám při smažení vdolky nafukovaly, ještě před smažením do jejich středu uděláme prstem důlek.
2
Jablečný rozvar: očištěná jablka pokrájíme do kastrolu, přidáme rum (vodu), zakapeme trochou citronové šťávy, přisypeme vanilkový cukr, přidáme podle chuti skořici (mletou nebo celou), hřebíček, nastrouhanou kůru. Jablka zvolna zahříváme, pak pod pokličkou rozdusíme doměkka za občasného promíchání. Pokud máme rozvar řidký, necháme ho bez poklice vařením zredukovat a dosladíme dle chuti krupicovým cukrem. Z rozvaru nakonec vyndáme skořici a hřebíček.
3
Na vdolky dáváme lžíci rozvaru, který ještě dle chuti dozdobíme tvarohem, smetanou...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Nezvalová
    Nezvalová |

    24. 1. 2017 23:53

    Děkuji za recept.Byly výborné.

  • Lenka Popelková
    Lenka Popelková |

    10. 3. 2016 10:46

    Děkuji za recept. Už dlouho jsem neměla tak dobrý vdolečky a olizujeme se až za uši. Do rozvaru jsem dala rum a skořicový cukr a dělala jsem jablkový.

  • Helena
    Helena |

    6. 3. 2015 10:53

    Vynikající vdolky.Děláme je doma zrovna tak a máme je radši než buchty.Jak mají přijet vnoučata nesmějí vdolky chybět.