Autor:

Vdolky s jablečným rozvarem

Snadné
Těsto
Polohrubá mouka 250 g
Hladká mouka 250 g
Moučkový cukr 1 lžíce
Vanilkový cukr 1 ks
Citronová kůra
- čerstvá
1 lžička
Hnědý rum 4 lžíce
Žloutek 2 ks
Droždí
3/4 kostky
 
Mléko
cca
200 ml
Máslo
- rozpuštěné
50 g
Olej 5 lžíce
Sůl 1 špetka
Jablečný rozvar
Jablka
- bez jádřinců a slupky
800 g
Citron  
Vanilkový cukr  
Skořice  
Hřebíček  
Cukr krupice  
Hnědý rum
nebo voda
4 lžíce
Ingredience
Olej
na smažení
 
Ubrousek  
Tvrdý tvaroh
, šlehačka, zakysaná smetana...
 
Vdolky s jablečným rozvarem

Postup přípravy:

Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu promícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme žloutky, vlažné máslo, rum, nastrouhanou kůru, zbylé mléko a olej. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout. Pak z těsta vyválíme na pomoučněném stole plát asi 1 cm silný a skleničkou nebo hrníčkem vykrájíme kolečka, která necháme ještě krátce nakynout. Potom je vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova a hotové odkládáme odsát přebytečný tuk na ubrousek. Pokud nechceme, aby se nám při smažení vdolky nafukovaly, ještě před smažením do jejich středu uděláme prstem důlek.

Jablečný rozvar: očištěná jablka pokrájíme do kastrolu, přidáme rum (vodu), zakapeme trochou citronové šťávy, přisypeme vanilkový cukr, přidáme podle chuti skořici (mletou nebo celou), hřebíček, nastrouhanou kůru. Jablka zvolna zahříváme, pak pod pokličkou rozdusíme doměkka za občasného promíchání. Pokud máme rozvar řidký, necháme ho bez poklice vařením zredukovat a dosladíme dle chuti krupicovým cukrem. Z rozvaru nakonec vyndáme skořici a hřebíček.

Na vdolky dáváme lžíci rozvaru, který ještě dle chuti dozdobíme tvarohem, smetanou...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Velikonoční věnec Velikonoční věnec krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Vdolky s jablečným rozvarem

Komentáře

  1. Nezvalová   24.01.2017 | 23:53 | reagovat |

    Děkuji za recept.Byly výborné.

  2. Lenka Popelková   10.03.2016 | 10:46 | reagovat |

    Děkuji za recept. Už dlouho jsem neměla tak dobrý vdolečky a olizujeme se až za uši. Do rozvaru jsem dala rum a skořicový cukr a dělala jsem jablkový.

  3. Helena   06.03.2015 | 10:53 | reagovat |

    Vynikající vdolky.Děláme je doma zrovna tak a máme je radši než buchty.Jak mají přijet vnoučata nesmějí vdolky chybět.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout? Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst a zároveň hubnout?
Emma Watson prožívá noční můru, je totálně pod kontrolou Toma Hankse Emma Watson prožívá noční můru, je totálně pod kontrolou Toma Hankse
Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné? Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web