Posvícenské koláče z r. 1900

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 8
neuvedeno
80
porce
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      kg mouka polohrubá nebo z části hladká
    • 240
      g moučkový cukr tlučený
    • 1
      lžička sůl vrchovatá
    • citronová kůra
    • 3
      ks mandle strouhané neloupané
    • vanilkový cukr necelý sáček
    • muškátový oříšek strouhaný
    • 400
      ml mléko
    • 20
      g droždí
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 250
      g máslo nebo 100g másla a 100g dobrého sádla
  • Nádivka povidlová
    • švestková povidla tuhá
    • hřebíček tlučený
    • citronová kůra
    • cukr
    • hnědý rum nebo likér, či griotka - na rozředění
  • Nádivka tvarohová
    • 0,5
      kg tvaroh
    • 2
      ks žloutek
    • 2
      ks sníh z bílku ze
    • citronová kůra
    • cukr
    • muškátový květ
  • Na ozdobení
    • mandle - loupané půlené
    • rozinky
  • Na plech
    • máslo
    • vejce na potření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky cukru, kvasnice a trochu mléka). Ve zbývajícím mléce rozkvedláme žloutky a vejce. Rozpustíme máslo a sádlo. Všechno promícháme a zaděláme tužší těsto (pokud je řídké, přidáme mouku) a v rukou je na vále 1/2 hodiny hněteme Přikryjeme utěrkou a necháme nejméně 1,5 hod kynout
2
Z těsta pak krájíme malé kousky a v dlaních uvállíme kuličky a z nich placičky. Klademe na vymazaný plech. Poté úzkým dnem skleničky promáčkneme prostředek a naplníme náplní. Okolo pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Necháme ještě alespoň čtvrt hodiny kynout a pak upečeme. Pečeme zprudka (180-200 °C horkovzdušná trouba) asi jen 10-15 minut. Dáváme pozor na spálení, ale při pozvolnějším pečení by se koláčky vysušily. Ještě horké je nacukrujeme práškovým a vanilinovým cukrem.
3
Z této dávky (původně byla dvojnásobná) jsem upekla přibližně 80 koláčků o průměru 7 cm. Do těsta jsem dala polohrubou mouku a částečně i hladkou. Jako tuk jsem namíchala máslo a sádlo. Těsto je nádherně měkké a nadýchané právě díky trpělivému propracování na vále!
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • Eva
    Eva |

    20. 9. 2014 20:35

    DOBRÝ DEN,JIŽ 10 LET SE JEDNOU ZA ROK POKOUŠÍM O KOLÁČE NA POSÍCENÍ,VŽDY BYLY JEDLÉ,ALE BUĎ BYLO TVRDÉ,TUHÉ TĚSTO,NEBO VYTEKLA NÁPŇ. DNES JSEM ZKUSILA TYTO A JSOU DOKONALÉ!!! VLÁČNÉ A STRAŠNĚ DOBRÉ. <3 <3 <3 <3 JEN JSEM DO TVROHOVÉ NÁPLNĚ NASYPALA PUDING,BYLA MOC TEKUTÁ(ŠPATNÝ TVAROH VANIČKOVÝ,LEPŠÍ JE KOSTKA)

  • haolza
    haolza |

    28. 11. 2010 15:07

    není na 1 kg mouky a 1/4kg tuku 2dkg droždí dost málo???

  • danyi@mf.cz
    danyi@mf.cz |

    22. 11. 2010 19:44

    Opraveno. ;-)

  • Ladia
    Ladia |

    22. 11. 2010 09:50

    Tady jsou opět nesrovnalosti: citronová kůra - ne lžička, necelý sáček vanilinového cukru nikoliv 3 balíčky, strouhaný muškátový oříšek - proboha. zase tu máte celý kus, mléko (přibližně 400 ml) - to je u pečení zcela zásadní údaj. Do tvarohové nádivky patří 1/2 kg tvarohu, cukr, citr. kůra dle chuti.

  • Marsí
    Marsí |

    5. 5. 2006 14:31

    Lenko, pokud chcete péci tyto koláče, doporučila bych opravdu skombinovat tuk: část másla a část sádla. Mně tyhle koláče moc nevydržely. Kámošce jsem pekla koláče na zásnuby, peču je svátky a narozeniny a vždycky mi perfektně vyšly a dlouho byly vláčné ( i po třech dnech), ale byly to ty co se jmenují " Svatební koláčky paní Rakové". Dejte si je tady do vyhledávače a určitě budete spokojená.Já už jiné nedělám.

  • Lenka
    Lenka |

    5. 5. 2006 08:11

    Dobrý den, koláče vypadají velice lákavě. Chtěla bych je upéct na svatební hostinu. Nevíte náhodou někdo, jak dlouho koláče vydrží měkké a nadýchané? Musím je péct den před hostinou, nebo mohu i dříve? Děkuji

  • Lída
    Lída |

    30. 4. 2006 09:38

    Včera jsem zkoušela, nejsem žádná začátečnice, ráda vařím podle receptů z této stránky, ale tento neúspěch mě přiměl se registrovat, tím nemyslím, že by to byl špatný recept, spíš jsem špatně četla mezi řádky, těsto je voňavé, ale přes přesné dodržení postupu ,jsou koláče nízké a tuhé, nevíte kde se stala chyba?

  • airan
    airan |

    11. 4. 2006 17:04

    Alenko, ja v Bulharsko pekla s uspechem moravske kolace z hladke mouky (jina tam taky neni) Myslim, ze to moukou nepokazite:-) Protoze jsem kolacky uz delala, vrele ten recept doporucuji.

  • Alena Wojtczak
    Alena Wojtczak |

    11. 4. 2006 15:22

    Bydlim v Berline a nesezenu tu polohrubou nebo hrubou mouku.Jdou ty kolace upect i z hladke mouky?Diky za odpoved Alena

  • Anonym
    Anonym |

    26. 3. 2006 16:12

    Tyto koláče musím opravdu vynést až do nebe:-)) Díky za recept. Udělala jsem jich 100kousků a během odpoledne a večera byly pryč. Fakt super

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    31. 8. 2005 20:04

    Upřímně - klidně si to těsto dokážu představit bez nich. V takovým množství se tahle špetka jemné vůně určitě vytratí. Ale protože jsem je doma měla a chtěla jsem stůj co stůj mít autentické koláče v dob dávno minulých, dala jsem je tam :-)))

  • kája
    kája |

    31. 8. 2005 18:42

    opravdu už poslední dotaz, ty mandle v tom těstě jsou nutné?

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    31. 8. 2005 17:12

    Běžně dávám na 1 kg mouky 40g kvasnic. Tady jsem se držela přesně receptu, což je jen 20g. V receptu je napsáno, že těsto má kynout 1,5 - 2 hod. Já jsem těsto nechala skutečně kynout téměř 2 hod. a je to potřeba. Těsto je těžší a tuhé a tenhle čas opravdu potřebuje. Můžete třeba dát víc kvasnic, ale podle mého mínění by to už nebylo ono - těsto by tím bylo dost cítit a přerazila by se vůně vanil.cukru, muškátu a kůry.

  • kája
    kája |

    31. 8. 2005 17:01

    ještě se chci zeptat, těch 20g kvasnic na to 1kg mouky opravdu stačí? nebude mi to kynout příliš dlouho?

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    31. 8. 2005 15:01

    Kájo, tuto mouku neznám, ale vzhledem k tomu, že v receptu je napsáno pouze "1 kg mouky", dala jsem automaticky polohrubou, ale nedostalo se mi, tak jsem ji doplnila (asi 1/3) hladkou. A byly vynikající! Řekla bych, že tahle mouka bude proto přímo ideální :-)

  • kája
    kája |

    31. 8. 2005 14:42

    mám prosím dotaz, můžu použít mouku "Zlatka", jestli ji někdo znáte. Mám s ní dobré zkušenosti, je namíchaná hladka s polohrubou, ale můžu ji tedy použít i na tyto koláče ? děkuji

  • Anonym
    Anonym |

    30. 8. 2005 17:45

    Od te doby co micham kynute testo v robotu jsem to nezkazila, predtim kdyz se nepovedlo jsem to obcas svedla na drozdi, obcas na mouku (pochopitelne jsem za to ja nemohla:-))) ale ted je to jak pise Di "jedna basen" Airan

  • Di
    Di |

    30. 8. 2005 16:17

    Míchat kynuté těsto je opravdu dřina. Proto na hnětení používám ruční šlehač s metlami, co se nimi šlehají pomazánky. Jde to jedna báseň a je to mnohem rychlejší.

  • Naďa
    Naďa |

    30. 8. 2005 14:02

    Tak tyhle koláče jsou fakt jednička!Ovšem já použila tohle těsto na dvojctihodné koláče-dovnitř nádivku z tvarohu a nahoru povidla a posypku.Taky se jim říká hanácké.Ale tohle těstíčko je jedna báseň.Paní Tichá-"hňoucat" na vále jsem vydržela o 5 minut dýl-20 minut-ale stačilo to i tak.....

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    29. 8. 2005 14:44

    Ty kolace jdou rovnou do oblibenich:-))))