Pařížské kostky černobílé

Hodnocení:

Moje:

60 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 170
      g cukr krupice
    • 120
      g hera rozehřátá
    • 1
      ks vejce
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 2
      lžíce kakao
  • Krém
    • 2
      kelímek smetana ke šlehání
    • 50
      g bílá čokoláda
    • 50
      g čokoláda tmavá, (nejlépe ledové kaštany, může být čoko na vaření, nugát atd.)
    • 20
      g máslo 2x10 g (plátek)
    • džem pikantní

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min., přidáme plátek másla, stáhneme z ohně a dáme do chladničky. Do druhé smetany přidáme tmavou čokoládu. Pokud použíjeme ledové kaštany nebo nugát, tak kvůli barvě přidáme lžičku kakaa. Provaříme mírným varem asi 1 min, vhodíme plátek másla a stáhneme z ohně. Krém necháme do druhého dne uležet.
2
Na těsto ušleháme vejce s cukrem, přidáme tuk a nakonec mouku promíchanou s práškem a kakaem. Vlijeme na pečícím papírem vyložený menší plech (asi 30x30) tj. 3/4 klasického plechu. Pokud ho nemáme, tak něčím dřevěným (vařečkou atd.) zahradíme pečící papír, aby se těsto neroztékalo. Pečeme asi 15 min. při 170 °C v předehřáté troubě.
3
Upečenou a vychladlou placku potřeme pikantním džemem. Vychlazené svařené šlehačky ušleháme. Na zdobení použijeme ideálně na každou barvu jeden pytlík od mléka, kterému ustřihneme roh asi 1 cm (nebo zdobičku s plochou špičkou). Pokud bude otvor větší, budete nanášet víc krému a možná vám pak nevystačí na celou plochu. Na placku nanášíme z bílého krému proužky šikmo přes roh (začínáme jako u mřížkového koláče). Za každým bílým proužkem stříkáme proužek tmavý, stále stejným směrem. Když ozdobíte celou plochu, dejte vychladit a pak krájejte na čtverce asi 6x6 cm nožem, který namáčejte do horké vody. Na talíři čtverečky ozdobně seskládejte.
Zařazení: Moučníky Zákusky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • thellma
    thellma |

    9. 9. 2011 12:27

    Kostky se povedly, rodinka si pochutnala.

  • MatějP
    MatějP |

    8. 11. 2010 11:48

    Fakt dobrý recept

  • Gábina H
    Gábina H |

    7. 4. 2008 13:08

    Pekla jsem v sobotu, ale těsto mi přišlo strašně husté, tak jsem musela přilít mléko. Rozhodně mi nešlo vylít na plech, ale spíš natřít. Jinak krémy ok. Rodině chutnalo

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    31. 3. 2008 13:46

    Myslela jsem každý kousek zvláštť, ale nevím, jestli by ta čokoláda nepadala, to nedokážu poznat. Dělám podobné kostky, ale ty jsou plněné čokoládovým krémem a celé máčené v čokoládě - viz recept Čokoládové kostky. Tak nevím, ale až to vyzkouším, dám vědět. Kdy to ale bude, nevím....

  • Anonym
    Anonym |

    31. 3. 2008 07:20

    p.Mileno,vůbec nevadí.Takovýto koláč či buchtu také dělám a je vynikající.Přesto moc děkuji za ochotu.:-)PS

  • Hela -
    Hela - |

    30. 3. 2008 22:23

    Jano z VM, potřené čokoládou to není, to jen zkresluje asi ta lišta, ve které je napsané jméno. Když si to zvětšíte, lišta se posune a vidíte obyč piškot. Kdybyste to náhodou po stranách pomazávala čokoládou (já to pochopila jako každý kousek zvlášť) tak vzhledem k tomu, že piškot dost saje, nedovedu si představit, kolik čoko polevy byste potřebovala a jak by to bylo pracné. Mohlo by to být dobré, ale ono to na stole upoutá spíš barevně.

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    29. 3. 2008 07:14

    jana z VM....nebude potom pri jedeni zakuskov ta cokolada praskat a padat?.... to v pripade, ze by sa jedol priamo z tacky rukou. ale aj v pripade zeby sa jedol vidlickou, tak to ostane podla mna nevzhladne. ak ste myslela, ze obtriete cokoladou, cely korpus po obvode, tak to hej, ale kazdy zakusok zvlast....ci ako ste to myslela? asi som nepochopila.

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    28. 3. 2008 17:29

    anonymka.....no nic nove Vam bohuzial nemozem ponuknut...krem robim tak ako vy...naslahane maslo s cukrom a hustym bananovym pudinkom....tymto som naplnila piskot, povrch potrela ribezlovym dzemom a naukladala som pozdlzne rozkrojene banany po celom povrchu vedla seba.....no a natrela som to tou parizskom slahackou a posypala margotkou....akurat, ze to potom neboli parizske kocky, ale bananovy zakusok....takze vyskusam tieto efektne kococky a uvidim co povie rodina.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    28. 3. 2008 09:14

    Helo, moc se mi recept líbí. Je jednoduchý a moc efektní. Nejprve jsem myslela, že každá ta kostka - jak je vidět na obrázku - je ještě po stranách potřená čokoládou. Nebylo by to špatné, až bych recept vyzkoušela pro nějakou slavnostní příležitost, potřít ty strany čokoládou. Určitě by to bylo ještě lepší, ne?? Už se těším !!

  • Anonym
    Anonym |

    28. 3. 2008 08:00

    p.Mileno souhlasim,jsem ráda,že tu Hela je,už mi několikrát pomohla a ani o tom neví.p.Helo - díky!p.Mileno,mohla byste napsat ten banánový krém?Můžu banány v jakékoli formě.Dělám z banánového pudinkového prášku a másla,rozmačkané banány se šlehačkou a tak.Ale třeba ten Váš neznám.Děkuji:-PS

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    27. 3. 2008 18:50

    tak sa pridavam aj ja......mne sa pri tych klasickych parizskych kockach zdalo tej masy na korpus tak vela, ze som ho rozdelila na dve davky a naplnila bananovym kremom. urcite vyskusam aj tuto variantu...ako som pisala....zda sa mi velmi efektna....hela- vie vzdy vymysliet nieco co cloveka uputa na prvy pohlad.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 3. 2008 11:29

    p.Helo díky ,čtete mi z duše", ten piškot na pařížské kostky mi taky moc nejel,zdálo se mi taky moc těsta a bylo i takové drobivé nebo jsem to asi zvrzla.Taky jsem uvažovala na jiným korpusu ,tento vyzkouším.Díky:-) PS

  • Hela -
    Hela - |

    26. 3. 2008 21:25

    Ano, těsto je trochu jiné. Na původních Pařížských kostkách mi vadilo, že je moc těsta a málo krému. Ale není problém si upéct korpus jaký vám vyhovuje. Tady jsem jen zkoušela udělat pařížskou šlehačku i z bílé čokolády a trochu to ozvláštnit, protože většina řezů je jen placka s něčím navrch a čoko sypaná nebo polévaná.

  • Anonym
    Anonym |

    26. 3. 2008 07:39

    Těsto je trochu jiné konzistence než v původních kostkách, že?Dík PS

  • milena kubikova
    milena kubikova |

    24. 3. 2008 20:23

    fakt efektne.....

  • keana
    keana |

    23. 3. 2008 15:45

    Zdeno,nejsem autorkou receptu,snad to neva:o),ale tu parizskou slehacku jsem delala uz pred 20lety na normalni dort harlekyn ze sacku (jedinou vec,ktrerou jsem ze sacku kdy pekla-a bylo to vyborne!).Takze URCITE vyslehat,jde to krasne dotuha,dobre je taky co nejdrychleji hmotu na krem vychladit (napr.postavit nadobu do studene vodya michat) a dat do druheho dne do lednicky.Diky Hele za pripomenuti,zkusim rada tento recept,s tou parizskou slehackou urcite bajecny!

  • Hela -
    Hela - |

    23. 3. 2008 14:01

    Svařené smetany se druhý den ušlehají jako šlehačka. Omlouvám se, z receptu to vypadlo. požádám Kuchařku on-line o doplpnění textu.

  • Zdena L.
    Zdena L. |

    23. 3. 2008 11:01

    TY SVAŘENÉ SMETANY SE DRUHÝ DEN ŠLEHAJÍ NEBO UŽ NE?